Karting • Karting Diversen

Budgetvriendelijk racen! Doe mee aan de Dutch Racing Series (DRS) 2024

Uitgegeven door Frank Korsel • 6 maart 2024 01:02

Na twee succesvolle try-outs in Assen en Emsburen maakt de Dutch Racing Series (DRS) zich op voor hun eerste volledige seizoen. De DRS brengt huurkarten naar een next level. De DRS is vernieuwend concept om huurkarten naar een hoger niveau te tillen. Al voor de eerste race werd gereden was er veel opwinding voor het kampioenschap. Komend jaar worden er negen raceweekenden georganiseerd op zowel Nederlandse- als buitenlandse kartbanen. Daarnaast ondersteunt autocoureur Joey Alders coureurs die het meeste uit hun kart willen halen.

DRS


“Vorig jaar hebben we twee try-outs gehad in Assen en in onze nieuwe kartbaan in Emsburen”, vertelt Sverre Haan, één van de drijvende krachten achter de DRS, tijdens de Racing Expo in Leeuwaren. “Dat was al een groot succes met hele volle deelnemersvelden. Er deden toen steeds ruim 200 deelnemers mee, dat was geweldig om te zien. Nu hebben we een volledige kalender met negen races. We zijn erg trots op onze baan in Emsburen. Deze baan ligt een kwartiertje over de grens in Duitsland. Dus voor dat je bij ons komt, kun je nog even een kwartier goed je gas intrappen op de Autobahn om daarna bij ons te knallen”

Voor dit speciale Nationals-kampioenschap zijn er zestig karts van Sodi en Rimo aangekocht, de twee grootste fabrikanten voor huurkarts. Deze worden alleen gebruikt voor de DRS-races en worden altijd op hetzelfde moment onderhouden, zodat de karts op ieder moment gelijkwaardig zijn aan elkaar. Er zijn dus te allen tijde zestig karts beschikbaar, aan baanactie dus geen gebrek!

Het seizoen start in Emsburen. Hierna doet het kampioenschap Genk, Venray, Zwolle, Pottendijk, Lelystad, Assen en Spa-Francorchamps aan. Het seizoen wordt in het weekend van 10 november afgesloten in Emsburen.

Joey Alders werd in zijn carrière vier keer Nederlands kampioen in de karting. Hierna won hij nog het Aziatisch Formule Renault 2.0l kampioenschap en greep hij het Aziatisch Formule 3-kampioenschap. Nu geeft Joey masterclasses bij de DRS: “Nu probeer ik mijn expertise over te brengen naar de jongere generatie. Bij kartcentrum Zwolle en Lelystad geef ik nu masterclasses. Ik wil mensen die al veel ervaring hebben met het huurkarten nog nét even iets verder te helpen om te zorgen dat ze de kampioenschappen kunnen gaan winnen. Tijdens de masterclasses help ik iedereen over rij-technieken en rijstijlen, maar ook over mentaliteit tijdens een gevecht op de baan.”

“DRS zorgt dat alles aanwezig is. Zelfs de helmen en de jasjes zijn aanwezig, je hoeft zelf dus niets aan te schaffen. Na mijn Formule 3-kampioenschap kwam ik er zelf ook achter dat het budget een probleem was. Dat geeft mij op dit niveau heel veel drive en energie om juist hier mensen te ondersteunen, omdat dit toch nog betaalbaar is.”

Als het door de gelijkwaardige karts al niet spannend genoeg is, zijn de coureurs in verschillende klassen verdeeld. Voor de jonge coureurs is er een speciale kids-klasse. Daarnaast is er een fun en pro-klasse. Beide klassen zijn verdeeld in de light-klasse en de heavy-klasse. Als je niet aan het minimum gewicht voldoet, dan krijg je lood mee, hierdoor wordt het strijdveld opnieuw gelijk getrokken.

“Je kunt voor het hele seizoen inschrijven, maar kun je ook spontaan voor één weekend inschrijven”, gaat Sverre verder. “Het is de bedoeling dat huurkarten niet alleen betaalbaar is, maar ook competitief is. Daarom gebruiken we voor DRS speciale karts die alleen tijdens de races worden gebruikt. Alles op hetzelfde rubber, per weekend ook andere tandwiel. Omdat de karts gelijk zijn, draait het puur en alleen over de coureur.”

Er is aan de kleinste details gedacht. Zo is er tijdens de DRS Nationals een livestream, videoscheidsrechter, videodrones, commentator, DJ en safety kart. Daarnaast is een livetiming, ook voor de coureurs. Op het stuur van iedere kart zit een telefoonhouder, waar de coureurs hun live tijden kunnen zien. Ook kunnen ze zien op welke positie ze rijden, hoeveel de achterstand of voorsprong is en hoeveel tijd en in de heat is verstreken.

Kortom: een betaalbaar kampioenschap met fun voor iedereen. Lijkt het je interessant of wil jij je aanmelden voor de Dutch Racing Series? Bezoek de site van DRS via deze link.

De volgende race staat gepland op het circuit van EMSBUREN! Deze race vindt plaats op 8, 9 en 10 maart! Voel je ook F1-coureur en doe mee aan deze geweldige race! Check hier alle informatie!

Dutch Racing Series

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS