Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Bent Viscaal streeft naar podiumfinish bij WEC-Ouverture in Sebring

Uitgegeven door Deni Volkers • 15 maart 2023 14:46

Aan de vooravond van wat zijn eerste volledige seizoen in het World Endurance Championship wordt, is Bent Viscaal hoopvol gestemd. De 23-jarige Nederlander, die dit jaar de kleuren van het vermaarde Prema Racing verdedigt, vermoedt dat een podiumplaats tijdens de seizoenouverture in Sebring tot de mogelijkheden behoort.

Bent Viscaal

Na een fabelachtig debuutseizoen in het enduranceracen, waarbij Viscaal unaniem werd uitgeroepen tot ‘Rookie of The Year’ in de European Le Mans Series (ELMS), mocht het Twentse talent overstappen naar het World Endurance Championship (WEC), het wereldkampioenschap langeafstandsracen. De talentvolle twintiger werd door ELMS-kampioen Prema Racing uitgenodigd om één van haar twee rode bolides te besturen.

Bij Prema Racing komt Viscaal een oude bekende tegen. Filip Ugran, die aan het einde van het ELMS-seizoen 2022 tweemaal mocht invallen bij Viscaals vorige werkgever Algarve Pro Racing, schuift aan bij het Italiaanse team en is zodoende wederom collega van de Tukker. Het tweetal wordt voor de WEC-seizoensopener op de Sebring International Raceway vergezeld door de ervaren Andrea Caldarelli, die de plaats van de vaste derde rijder Juan Manuel Correa inneemt. Correa is namelijk verhinderd vanwege een evenement in de Formule 2.

Voor Viscaal is het de eerste kennismaking met het legendarische asfaltlint in Florida. Waar het circuit in Sebring reeds decennialang een bijzondere plaats in de geschiedenisboeken heeft, daar mag de Twentse coureur voor de eerste keer in zijn autosportloopbaan deelnemen aan een wedstrijd op het circuit, wat wordt gekenmerkt door het extreem hobbelige oppervlak.

De WEC-teams kregen voorafgaande aan het eerste evenement, dat op de ongebruikelijke dagen van woensdag, donderdag en vrijdag wordt georganiseerd, een collectieve tweedaagse testsessie aangeboden. Deze vond afgelopen weekend voor het logistieke gemak plaats op het circuit van Sebring en zodoende heeft Viscaal zijn eerste kennismaking met het Amerikaanse asfalt inmiddels achter de rug. De zogenaamde WEC Prologue bracht voor zowel Prema Racing als Viscaal de gewenste testresultaten.

“Ik ben er helemaal klaar voor”, laat een opgetogen Viscaal vanuit de Verenigde Staten weten. “Het is altijd een streven van mij geweest om voor Prema Racing te rijden, dus dat het nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren is wel heel mooi. In de afgelopen vier jaren werd er telkens een Prema-coureur kampioen in de klasse waarin ik reed, dus laten we die trend komend seizoen vooral doorzetten”, knipoogt de ELMS-promovendus.

“Winnen doe je in deze klasse niet zomaar. Het WEC is de hoogst haalbare klasse van het enduranceracen en enkel de beste coureurs en teams nemen deel aan deze competitie. De LMP2-klasse waarin ik uitkom bestaat uit elf zeer competitieve teams. Ons streven is uiteraard om bij de beste drie te eindigen en daarnaast constante resultaten af te leveren. Op die manier kunnen we aan het einde van het jaar meedingen naar de grootste prijs.”

“Gezien de testresultaten denk ik dat het mogelijk is om komende vrijdag mee te dingen naar de podiumplaatsen, al is de race in Sebring liefst duizend mijl (zestienhonderd kilometer) bijzonder lang en kan er natuurlijk van alles gebeuren. Het is aan mij, Andrea en Filip om het hoofd koel te houden en de Prema-bolide met startnummer negen heelhuids naar de finish te brengen – en het liefst zo ver mogelijk naar voren.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS