Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Bent Viscaal mist topklassering vanwege strategische fout: “Ik baal hier verschrikkelijk van”

Uitgegeven door Deni Volkers • 1 september 2022 14:15

Wanneer heeft Bent Viscaal het geluk eens aan zijn zijde? De 22-jarige Nederlander leverde tijdens de 4 uren van Barcelona, de vierde wedstrijd van het European Le Mans Series-seizoen 2022, andermaal een puik optreden af. Een puntenfinish zat er echter niet in voor de coureur van Algarve Pro Racing.

Bent Viscaal

De korte ELMS-kalender van 2022 telt slechts zes wedstrijden. Na de krachtmetingen op Paul Ricard, Imola en Monza mochten Bent Viscaal, die dit weekend op de radio te horen is met de F1 op Zandvoort, en zijn Algarve Pro Racing-teammate Sophia Floersch genieten van een zomerstop van acht weken alvorens het raceseizoen werd hervat. Plaats van handeling voor de seizoenshervatting was het Circuit de Barcelona-Catalunya in Noord-Spanje, het asfaltlint waarop Viscaal zijn eerste meters in een endurancebolide maakte.

Vanaf het eerste moment zat de snelheid er goed in bij de rijders van de #19. Tijdens de collectieve testsessie op donderdag blonk Viscaal uit met zijn longruntempo, om tijdens de eerste vrije training op vrijdag een hoopgevende tweede tijd te noteren. De sfeer zat er goed in bij Algarve Pro Racing en concurrenten loerden stiekem naar de blauwzwarte brigade. Een podiumplaats op zondag leek gezien de trainingsresultaten tot de mogelijkheden te behoren.

De verwachtingen van Viscaal en consorten kregen echter een stevige knauw te verwerken tijdens de kwalificatie. Toen de temperatuur op het Circuit de Barcelona-Catalunya pardoes stevig zakte vanwege een dreigende regenbui, moesten de afstellingen worden aangepast. De wagens van Algarve Pro Racing werden met een verkeerde bandenspanning naar buiten gestuurd. Viscaal kon met moeite een positie binnen de top tien bewerkstelligen, waar de zusterbolide tot P12 reikte.

Ondanks de ietwat teleurstellende tiende startplaats, maakte Viscaal zich geen zorgen. Op het circuit van Monza wist hij immers in de eerste vijf ronden negen tegenstanders te passeren, om aldaar van P14 naar P5 te rijden. Theoretisch gezien zou hij dus in de openingsfase van de wedstrijd naar de koppositie kunnen rijden.

Het was de 22-jarige inwoner van Albergen echter wederom niet gegeven om te strijden voor de trofeeën. Een verkeerde inschatting vanaf de pitmuur leverde de bolide met startnummer 19 een ronde achterstand op voor de wedstrijd überhaupt was begonnen. Viscaal werd namelijk te laat naar buiten gestuurd, waardoor hij aan het einde van de pitstraat voor het rode licht kwam te staan en niet op de startopstelling mocht plaatsnemen. Tot overmaat van ramp moest Viscaal, volgens het reglement, één volledige raceronde in de pitstraat stil blijven staan. Viscaals kansen op een goed resultaat waren zodoende verkeken.

De talentvolle twintiger liet het er echter niet bij zitten. Vanuit geslagen positie vocht de Tukker zich naar voren. In zijn vijftig minuten durende eerste stint passeerde Viscaal liefst 31 tegenstanders, 21 daarvan zelfs tweemaal. Zodoende bracht de Nederlander zijn blauwzwarte bolide aan de staart van het LMP2-veld terug in de pitstraat, waarop teammate Floersch het stuur mocht overnemen.

Na ruim een uur mocht Viscaal weer in de bolide klimmen, om nog iets verder naar voren te rijden. De wagen met startnummer negentien bleef uiteindelijk hangen op de twaalfde positie. Zodoende werden er, voor de eerste keer dit seizoen, geen punten gescoord.

“Ik baal hier verschrikkelijk van”, liet Viscaal vanuit Barcelona optekenen. “Het is zo vreselijk zonde om op P12 te finishen als je de pace hebt om voor de podiumplaatsen te strijden. Als ik nu zelf iets verkeerd had gedaan, kon ik me dat tenminste aanrekenen. Nu moet ik genoegen nemen met een teleurstellend resultaat, terwijl ik gedurende de race op enkele van mijn directe tegenstanders twee volledige rondjes heb goedgemaakt. Dat rijmt niet.”

“Toch wil ik graag positief blijven. De snelheid zat er tijdens de trainingen goed in. Ik ben ervan overtuigd dat wij in staat zijn om dit jaar een race te winnen. Het team van Algarve Pro Racing is eentje waar ik me thuis voel, Stewart Cox en zijn manschappen hebben mij op de best denkbare manier geïntroduceerd in de endurancewereld. Het zou me goed doen om samen successen te boeken en ik weet dat we daartoe in staat zijn.”

“Het volgende raceweekend is op Spa-Francorchamps, een halve thuisrace voor mij. Dichterbij huis dan op dat circuit ga ik dit jaar niet komen. Er zullen veel genodigden en fans aanwezig zijn in de Ardennen, een goede motivatie voor mij om ook daar stevig het gaspedaal te raken. Als ik alles goed doe, heb ik enkel een relatief pechvrij weekend nodig en dan kunnen we voor de bokalen strijden.”

Bent Viscaal

Het ELMS-seizoen 2022 wordt vervolgd op zondag 25 september aanstaande, wanneer de 4 uren van Spa-Francorchamps worden verreden.

Bent Viscaal

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS