Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Balance of Performance voor testdag in Le Mans bekend gemaakt

Uitgegeven door Wim Boekel • 1 juni 2023 17:36

De Balance of Performance (BoP) voor de aankomende testdag van de 24 uur van Le Mans is bekend gemaakt. Dit hebben de ACO en FIA in een officieel bulletin bekend gemaakt. Alle vier de LMH-auto’s krijgen meer gewicht mee voor de testdag.

Toyota GR10 Hybrid


De Toyota GR010 Hybrid, die het FIA World Endurance Championship leidt, krijgt 37 kilo meer gewicht dan tijdens de Europese races in Portimao en Spa. Hierdoor komt de auto op een totaal gewicht van 1.080 kilo. Ferrari krijgt 24 kilo extra gewicht mee en is daarmee de zwaarste auto met 1.064 kilo. Cadillac en Porsche krijgen respectievelijk 11 en 3 kilo extra aan boord. Peugeot krijgt evenals de Glickenhaus en Vanwall geen extra gewicht. Daar staat tegenover dat de auto’s per stint wel meer energie mogen gebruiken.

Het verbruik van de energie wordt bepaald in megajoules (MJ). Het verbruik wordt gemeten door sensoren die het koppel meten. Alle auto’s zijn hier verplicht mee uitgerust. Toyota mag 4 MJ meer gebruiken. Ferrari en Cadillac krijgen respectievelijk 2 MJ en 1 MJ per stint extra. Voor de overige merken is er geen aanpassing in het verbruik van het aantal megajoules. De aanpassingen zijn overigens geen platform aanpassingen voor de LMH en LMDh, waarom Porsche gevraagd had. Het doel van de BoP is om de auto’s van de verschillende platformen te balanceren en wordt bepaald door middel van simulaties om het potentiële prestatievermogen van de auto’s te bepalen.

In de GTE-Am klasse, die voor de laatste keer gaat rijden in Le Mans, is er eveneens een aanpassing doorgevoerd. Er wordt geen succesbalast uitgedeeld voor de langste race op de kalender. De Porsche 911 RSR is de zwaarste auto met 1300 kilo, gevolgd door de Chevrolet Corvette C8.R met 1.289 kilo. De Ferrari 488 GTE Evo gaat 1.264 kilo wegen en de Aston Martin Vantage GTE weegt met 1.262 kilo het minste.

Het maximale volume aan brandstof wat de auto’s mogen meenemen is 102 liter voor de Porsche, 97 liter voor de Aston Martin. Corvette mag 96 liter aan boord nemen versus Ferrari die 88 liter benzine mag meenemen. De atmosferische motor van Corvette en Porsche krijgen een omvang van respectievelijk 41,3 en 30,7 mm. Voor de Aston Martin en Ferrari zijn er restricties voor de turbo boost.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS