Karting • Karting Diversen

Back in time: Arjan Kievitsbosch verslaat veelvoudig F1-kampioen Michael Schumacher

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 december 2023 17:12

Het is vandaag precies 10 jaar geleden dat Michael Schumacher betrokken raakte bij een tragische ski-ongeluk in Meribel, Frankrijk. De legendarische Duitser is sindsdien niet meer in het openbaar gezien en Schumachers familie beschermt hem enorm. Tijdens zijn F1-loopbaan stapte Michael Schumacher nog geregeld in een kart om zich te meten met de karttoppers. Eén van hen was indertijd Arjan Kievitsbosch. We gaan terug in de tijd. Naar 2011 om precies te zijn. Plaats van handeling: de Erftlandring in Kerpen - Mannheim!

Kartsport in Kerpen; Michael Schumacher en Arjan Kievitsbosch


De eerste race van het seizoen 2011 was er één om te smullen. Niet alleen het publiek genoot van de KZ-race tijdens de Wintercup in Kerpen, maar ook de coureurs. Immers: Michael Schumacher deed mee. De zevenvoudig F1-kampioen is in topvorm. Hij was razendsnel, maar er was er één nog sneller en dat bleek Arjan Kievitsbosch, die de dagzege mee naar huis nam. Kerpen was voor even niet meer het domein van Schumacher. Kievitsbosch keek voor RaceXpress.nl terug op zijn race.

"Het was een gave race! Ik loop nog met een big smile rond", vertelde Arjan Kievitsbosch tegenover RaceXpress.nl. “Het was erg leuk dat Michael Schumacher mee deed in onze klasse. Het is toch een naam. Ook al is het is een normaal persoon, het is toch super om tegen hem te kunnen racen. Hij is wel veelvoudig wereldkampioen Formule 1 en wereldberoemd. Daarnaast is hij ook altijd snel op zijn thuisbaan. Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd. En bovendien kunnen niet veel mensen zeggen dat ze Schumi hebben verslagen!"

"Ik ben vroeger geen supporter van Michael geweest, maar ik heb nu toch wel heel veel respect voor hem gekregen. Hij is qua persoon buiten de baan top. Ondanks het feit dat hij had verloren, kwam hij mij na de race feliciteren in de kantine. “We hebben mooi gespeeld", zei Schumi tegen mij. Maar doe het maar eens na. Hij is 42 en nog steeds zo ontzettend fit en zeer gedreven. Hij wil gewoon winnen, en zette dan ook alles op alles. Dat zag je al tijdens de trainingen en in de races, maar gelukkig hebben we eerlijk gestreden om de overwinning. In de eerste race had ik een grote voorsprong opgebouwd en nam niet te veel risico's, want de baan was nog listig. Bij het bos was het nog wat nattig, maar toen Schumacher de tweede plaats pakte werd het gat kleiner. Ik moest toen goed gaan opletten, wat meer gas geven en risico's nemen."

Schumacher jaagt op Kievitsbosch

"In de tweede race hadden we ook een mooi gevecht. Aan het einde van het rechte stuk remde hij me uit. Ik reed een aantal ronden achter hem. Hij maakte een klein foutje en ging naar links, en reed aan de buitenkant maar ik nam geen risico. Mijn kans zou nog wel komen, zo dacht ik. Ik stond wat korter afgesteld met de versnellingsbakverhoudingen. Ik kwam op een gegeven moment goed door de chicane en door de daaropvolgende bocht en kon op het juiste moment op het gas. 'Nu ben je van mij', dacht ik. Ik zette mijn kart ernaast en twijfelde niet. Schumacher stuurde nog een beetje naar binnen en ik kon niet anders dan vol over de curbstone. We hielden allebei vol gas, dat was echt gaaf! Maar ik pakte wel de leiding en daar ging het om!"

"Iedereen vond die tweede race super. Het publiek klapte en was enthousiast. Het was één van mijn mooiste raceweekenden in karting ooit. Het is heel speciaal als iemand zoals Michael Schumacher meedoet. Je hebt niet vaak de kans om zo'n rijder te verslaan. Het racen tegen hem brengt wel extra druk met zich mee. Hij kent de baan en weet alle trucjes. Waar ik hem inhaalde kan normaliter niet, maar omdat ik beter de bocht uit kwam kon ik de aanval inzetten. Daar had hij hem nooit verwacht. Ik ben trots dat ik tegen Michael Schumacher heb geracet en hem heb kunnen verslaan. Hij was erg competitief en zat op de limiet, dat dwingt veel respect af. Hij gaat echt serieus hard. En ikzelf loop sinds de race met een grote smile rond, dit gevoel is zelfs nog beter dan een paar jaar geleden na mijn overwinning in het Europees kampioenschap."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS