Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Andre Lotterer met Porsche terug aan de top van het FIA WEC: "Zeker, ik heb het gemist"

Uitgegeven door Wim Boekel • 10 maart 2023 13:00

Andre Lotterer keert na drie jaar afwezigheid terug in de topklasse van het FIA World Endurance Championship. Samen met Penske Porsche gaat de Duitser voor een nieuwe wereldtitel en winst in Le Mans. Hoe vergelijkt de nieuwe generatie top auto’s van het endurance racers met de vorige tijdperken volgens de 41-jarige coureur.

Andre Lotterer

"Het is een nieuwe generatie auto's, je kunt ze niet vergelijken met het LMP1-tijdperk", vertelt de Porsche-coureur tegenover de officiële website van het FIA WEC. "Het is een nieuwe regelset, dus het is een nieuwe uitdaging. We hebben veel getest en het voelt heel anders om te rijden. Het is niet helemaal anders, maar je merkt de verschillen. Het is dus even wennen.” Wanneer de Duitser wordt gevraagd waar het LMH-tijdperk past binnen de andere grote perioden in het endurance racen, reageert hij: "Als je terugkijkt naar de grote tijdperken, was de eerste misschien eind jaren zestig en zeventig. Daarna waren de Groep C-jaren fantastisch, daarna waren de jaren in LMP1 geweldig, omdat de auto's gewoon heel spectaculair waren, de technologie, de gevechten waren echt geweldig. Nu lijkt het alsof we terugkomen in een nieuw tijdperk dat veel fabrikanten verwelkomt."

"Ik denk dat het misschien wat records gaat breken wat betreft het aantal inschrijvingen in de topcategorie met fabrikanten. Het betekent nogal wat dat Ferrari terug is en dat er veel andere fabrikanten meedoen. Dit is wat we altijd wilden voor dit kampioenschap. Zoals de zaken nu zijn, gestructureerd zouden we op papier vrij gelijkwaardig moeten zijn met iedereen. Dus dat zou ook een aantal indrukwekkende gevechten moeten opleveren. Het wordt een geweldig tijdperk, want met zoveel betrokken merken, het is altijd wat we wilden zien.” De inmiddels 41-jarige laat zien dat hij nog steeds snel is en stond in Weissach ook als een van de eersten op papier als een van de coureurs voor de Porsche 963. Wat betreft de kansen op winst in Sebring tijdens de seizoensopener houdt hij nog een slag om de arm.

Andre Lotterer

"Laten we kijken hoe we er bij de eerste race in Sebring voorstaan, maar het is een groot programma voor Porsche om auto's in IMSA en auto's in WEC te hebben”, zegt de coureur over de inzet door Porsche. “Dus we hebben een groot jaar gehad van testen en het controleren van alle nieuwe onderdelen, hoe alles omgaat met betrouwbaarheid en prestaties. Ik ben erg blij dat ik terug kan zijn in het WEC en opnieuw de uitdaging in Le Mans aan te gaan met Porsche is iets speciaals." In 2019 reed Lotterer nog met Rebellion in het kampioenschap en was daarna drie jaar afwezig. Het afwachten op een terugkeer was echter de moeite waard.

"Zeker, ik heb het gemist en ik had echt gewild dat we waren doorgegaan, maar er zijn dingen veranderd en er komen nieuwe uitdagingen", vertelt Lotterer. "Je richt je nu op je uitdagingen en ziet wel wat er komt. Gelukkig voor mij is het weer zover en kan ik nog een paar keer alles geven in mijn carrière."


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS