Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

Alpine verslaat Toyota in incidentvolle 6 uur van Monza; Peugeot kent problemen + UITSLAG

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 juli 2022 00:43

Alpine heeft de 6 uur van Monza gewonnen, waarmee Andre Negrao, Nicolas Lapierre en Mathieu Vaxivierre hun positie in de strijd om het kampioenschap in de LMH-klasse van het FIA World Endurance Championship versterkt hebben. Het drietal pakte met een voorsprong van 2,8 seconden de winst voor de Toyota GR010 Hybrid van Sebastien Buemi, Brendon Hartley en Ryo Hirakawa.

 Alpine_Monza_2022_

In de eerste fase van de race domineerde de Glickenhaus met het startnummer 708. Echter, een straf voor te hard rijden onder een volledige gele vlag, was het begin van de ellende. Kort daarna faalde de turbocharger, waardoor de Amerikaanse bolide met Pipo Derani. die op dat moment achter het stuur zat, uitviel. De beide Peugeot’s konden zich sowieso niet mengen in de strijd door diverse problemen. Het werd dus in de tweede helft een strijd tussen de Alpine en de beide Toyota’s.

In het vijfde uur kwam de Toyota met het nummer 7 aan de leiding, gevolgd door de zusterauto. Daarmee was het gevecht nog niet gedaan. Vaxiviere vocht zich terug en passeerde Hirakawa, waarna een gevecht ontstond tussen de Fransman en de Japanner. Het gevecht eindigde toen de auto’s elkaar raakten op het rechte stuk en de Toyota GR010 Hybrid een lekke band. Daarna kreeg Kobayashi ook nog een straf aan zijn broek, omdat hij werd aangewezen als de schuldige van het incident. Waarmee de strijd in het voordeel van Alpine beslecht werd.

In de LMP2-klasse pakte Realteam by WRT haar eerste overwinning. Rui Andrade, Ferdinand Habsburg en Norman Nato. De WRT-coureurs moesten zich omhoog vechten in het veld en lagen in de eerste helft van de wedstrijd al even aan de leiding. Diverse teams vielen door problemen uit. Het was daarna de zusterauto van Team WRT dat ven de leiding pakte, toen Habsburg naar de pits ging. Uiteindelijk kwam Robin Frijns met Sean Gelael en Rene Rast niet verder dan de twaalfde plek. De tweede plek ging naar Jota en daarachter eindigde Vector Sport op de derde plek. Het team van Tijmen van der Helm, kon de mooie startplek niet omzetten in een podium positie. ARC Bratislava eindigde als elfde.

GTE
In de GTE-Pro pakte Corvette de overwinning. Nick Tandy en Tommy Milner leken met de Corvette C8.R op weg naar de tweede plek toen de Ferrari van Miguel Molina en Antonio Fuoco in de slotfase naar de pits moest voor brandstof. De auto van AF Corse had onvoldoende brandstof om de finish te halen. De andere Ferrari kreeg een straf voor een technische overtreding, waardoor zij de leiding al eerder uit handen moesten geven.

Daardoor belandde Alessandro Pier Guidi in een gevecht met Kevin Estre in de Porsche. De Fransman kreeg echter een drive-through, omdat hij contact maakte met Pier Guidi en al eerder een incident had gehad met de Jota.

Corvette_Monza_2022

In de GTE-Am ging de overwinning naar Dempsey-Proton Racing. Christian Ried, Harry Tincknell en Sebastian Priaulx wonnen de race in hun klasse, die ook niet vrij was van incidenten. Zo kende de TF Sport Aston Martin een behoorlijk ongeluk. Het team van Ben Keating namen de leiding al snel over van de Iron Dames, nadat Sarah Bovy zo mooi de pole position als eerste vrouw ooit in de klasse. Gelukkig kon Henrique Chaves, die achter het stuur zat van de Aston Martin, wel ongedeerd weglopen. De Iron Dames werden uiteindelijk tweede, naast de Porsche van Team Project 1 met Matteo Cairoli, Mikkel Pedersen en Niki Leutwiler.

Klik hier voor de volledige uitslag.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS