Rally

Acropolis Rally - Fins wonderkind komt dichter bij zijn tweede WRC-titel door in Griekenland te winnen + FOTO'S

Uitgegeven door Peter Vader • 11 september 2023 16:01

Kalle Rovanperä behaalde zondagmiddag in de Acropolis Rally in Griekenland zijn derde overwinning van het seizoen, waarmee hij zijn greep op het FIA World Rally Championship van dit jaar verstevigde. De 22-jarige Fin leek klaar om in deze tiende ronde achteraan op het podium te eindigen, maar merkte dat hij ruim twee minuten voorsprong bovenaan in het klassement stond na de voorlaatste etappe van zaterdag, toen de voormalige leiders Thierry Neuville en Sébastien Ogier ermee ophielden. Beiden werden buitenspel gezet door de meedogenloze rotsachtige bergwegen in Midden-Griekenland, waarbij de Hyundai i20 N van Neuville schade aan de voorwielophanging opliep voordat Ogier, die in een Toyota GR Yaris reed die vergelijkbaar was met die van Rovanperä, stopte nadat hij op de SS12 een defect aan de achterwielophanging had, nadat hij een rots had geraakt.

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Rovanpera_en_Halttunen_vieren_de_overwinning

Rovanperä kon het zich veroorloven om te ontspannen tijdens de finale van drie etappes op zondag en sloot een bijna perfect weekend af met de maximale vijf bonuspunten voor het winnen van de Wolf Power Stage. Hij leidde voor teamgenoot Elfyn Evans, zijn grootste uitdager in het kampioenschap, met een voorsprong van 1 minuut en 31,7 seconden bij de finish en breidde zijn puntenvoorsprong op de Welshman uit naar 33, met nog drie rondes te gaan.

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Kalle Rovanpera

"Natuurlijk is het een grote opluchting", zei Rovanperä, die ook hielp de voorsprong van Toyota's constructeurskampioenschap te laten groeien naar 91 punten ten opzichte van Hyundai. "Na een moeilijke rally in Finland moesten we nu terugkomen, ook al zijn we nooit weggeweest. Met vele sterke prestaties en als eerste beginnen en als eerste eindigen, is best leuk. We hadden een slimme drive en hadden hier in de Wolf Power Stage nog steeds een goede push.”

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Podium_Ceremony

Elfyn Evans verloor zaterdag meer dan een minuut als gevolg van oververhitting van zijn Toyota, maar vocht zich terug om toch nog als tweede te eindigen, nadat hij tot de allerlaatste etappe met Hyundai's Dani Sordo had gevochten. Sordo had van de ene op de andere dag de overhand gehad, maar een trage run door Tarzan kostte hem zijn positie. De Spanjaard, die in juni zijn eerste rally sinds Kenia reed, verloor na vier dagen competitie slechts 4,2 seconden.

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Elfyn_Evans

Ott Tänak liep een tijdstraf van 3 minuten en 40 seconden op toen een defecte waterpomp ervoor zorgde dat hij te laat was om de bandenmontagezone van vrijdag op tijd te verlaten. Maar de M-Sport Ford Puma-coureur reed vanaf dat moment een relatief schone run en klom naar een indrukwekkende vierde plaats, zij het ruim vier minuten achterstand op de leider.

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Ott Tänak M-Sport Ford Puma

Esapekka Lappi werd vijfde in een Hyundai, voor de als zesde geplaatste Takamoto Katsuta, terwijl Andreas Mikkelsen in de voorlaatste etappe Gus Greensmith passeerde en de WRC2-categorie won. Daarmee schoof de Noor naar een voorsprong van 16 punten op kampioensrivaal Yohan Rossel, die als negende eindigde in het algemeen klassement, terwijl Ogier het klassement completeerde.

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Esapekka Lappi

Verderop in het veld werd William Creighton naast bijrijder Liam Regan gekroond tot FIA Junior WRC-kampioen* van 2023. Creighton, 25 jaar, wordt de eerste Ierse coureur die de serie wint sinds wijlen Craig Breen deze prestatie in 2011 behaalde.

Het kampioenschap vertrekt later deze maand naar Zuid-Amerika voor ronde 11. ‘Rally Chile Bio Bío’ keert terug op de WRC-kalender van 28 september tot en met 1 oktober. De rally voornamelijk verreden op onverharde wegen, vindt plaats in Concepción. Concepción is een regiohoofdstad en tevens gemeente in de Chileense provincie Concepción in de regio Biobío. Een plek voor gegarandeerde actie en spektakel.

Kaj Lindström (sportief directeur Toyota Gazoo Racing): “Het voelt geweldig om een één-twee te hebben in de rally en in de Power Stage. Het was hier een hele zware week, nadat de omstandigheden tijdens de verkenning dramatisch veranderden. De teams moesten zich aanpassen aan de veranderende wegomstandigheden, en het team moest zich ook aanpassen om de auto onder die omstandigheden te laten presteren. Een jaar geleden waren we hier in Griekenland teleurgesteld en wisten dat er nog wat werk aan de winkel was. We hebben eerder dit jaar al enkele resultaten van dit werk gezien in Mexico, en dit resultaat hier laat zien hoe goed het team het heeft gedaan. Kalle was de slimste man tijdens het evenement: hij zag waar je kon duwen en waar je op moest letten. Het was ook echt een geweldige prestatie van Elfyn. Hij kreeg te maken met enkele problemen, maar raakte niet in paniek. Hij ging door en uiteindelijk loonde het.”

Kalle Rovanperä (winnaar met Nr69-Toyota GR Yaris Hybrid) : “Het was zeker een leuk weekend. Deze rally is altijd zo lastig en het was een zware week met alle moeilijke omstandigheden, die al in de verkenning begon. Het was een grote uitdaging en toen ik als eerste op de weg begon, had ik niet verwacht als eerste te eindigen, dus het behalen van 30 punten is geweldig. Vorig jaar hadden we het van start tot finish moeilijk in Griekenland, en dit jaar konden we zelfs als eerste auto op zijn minst met de anderen vechten. Grote dank aan het team, want de auto was supersterk. We konden zaterdag goed terugvechten, maar toch uit de problemen blijven en proberen goed voor de auto en de banden te zorgen, wat je altijd moet doen tijdens dit soort rally's. Toen ben ik er echt voor gegaan op de Power Stage, zoals we altijd proberen te doen. Nu moeten we consistent blijven en ons concentreren op de volgende rally’s.”

Uitslag Acropolis Rally 2023:
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 3h00m16.7s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m31.7s
3 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1m35.9s
4 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +4m28.4s
5 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +6m22.3s
6 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +7m20.9s
7 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +9m41.0s
8 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +9m51.3s
9 Yohan Rossel/Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) +11m07.0s
10 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +11m43.4s

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Congratulations_Kalle

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen actie Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 10

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 11

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 12

FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 13


FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 14


FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 15 WRC Junior kampioen 2023


FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Tussenstand rijders


FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 Tussenstand merken


FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 foto 19 achterkant



FIA World Rally Championship Acropolis Rally 2023 event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS