Rally

Acropolis Rally - Etappezege voor Toyota op eerste dag onder moeilijke omstandigheden in Griekenland

Uitgegeven door Peter Vader • 8 september 2023 07:52

De Acropolis Rally is in Athene van start gegaan met een etappezege voor het Toyota Gazoo Racing World Rally Team, voorafgaand aan wat een uitdagend evenement lijkt te worden onder moeilijke weersomstandigheden in Griekenland. In de dagen voorafgaand aan de rally heeft hevige regen het gebied rond Lamia getroffen, waar het servicepark zich bevindt. Dit betekende dat in het belang van de veiligheid de gebruikelijke shakedown op donderdagochtend voorafgaand aan het evenement niet plaatsvond. De omstandigheden werden in de loop van de dag versoepeld, met een weersvoorspelling voor het komende weekend dat het grotendeels droog zal blijven. De ceremoniële start en de openingsetappe van de donderdagavond in Athene – ongeveer 200 kilometer ten zuiden – werd gelukkig niet beïnvloed door het barre weer en kon doorgaan zoals gepland.

Acropolis Rally 2023 P1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID
P1 voor Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID

Zoals gebruikelijk begon de rally officieel onder de oude Akropolis-monumenten waarmee het evenement zijn naam deelt. Toyota’s regerend kampioen en huidige lijstaanvoerder in het rijdersklassement - Kalle Rovanperä - was de eerste coureur die over de starthelling reed en op weg was naar de openingsfase van de superspecial: een nieuwe klassementsproef dit jaar, aangelegd rond Water Square aan de kust van de stad.

Rovanperä zette de snelste tijd neer en nam de vroege leiding met 0,3 seconden voorsprong op Esapekka Lappi (Hyundai). Toyota-rijder Sébastien Ogier werd zesde, terwijl Takamoto Katsuta eindigde op P7, terwijl hij dezelfde tijd neerzette in zijn door het TGR WRC Challenge Program ondersteunde inschrijving. Elfyn Evans, in Finland nog winnaar met zijn Toyota, eindigde als elfde en rijdt nog steeds binnen 2,8 seconden van de leiding.

Acropolis Rally 2023 P3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
P3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 HYBRID

Het verschil tussen de vijf leidende teams was minder dan een seconde, maar het was Thierry Neuville, die in zijn Hyundai i20 N bijna een tijd reed die identiek was aan die van teamgenoot Esapekka Lappi. Neuville vulde de laatste podiumplaats in met P3. Terugkerende Hyundai-teamgenoot Dani Sordo stond 0,1 seconde verder achter, terwijl M-Sport Ford Puma-man Ott Tänak de top vijf completeerde.

Acropolis Rally 2023 P2 Esapekka Lappi/Janne Ferm Hyundai i20 N Rally1 HYBRID
P2 Esapekka Lappi/Janne Ferm Hyundai i20 N Rally1 HYBRID

Kaj Lindström (sportief directeur Toyota Gazoo Racing) : “Het was goed om vanavond in Athene te zijn voor de start van de rally: het was een mooi georganiseerde etappe met een goede sfeer en het is altijd positief om met een ritzege te beginnen. Nu moeten we ons alleen maar klaarmaken voor de rally om morgen echt te beginnen. De omstandigheden waren deze week heel anders dan toen de teams de voorgaande weken in Griekenland waren om te testen. Het is een hele uitdaging, maar de organisator heeft de zaken goed aangepakt en het lijkt erop dat het weer verbetert, wat geruststellend is. De coureurs zullen zich nog meer dan normaal aan de omstandigheden moeten aanpassen en moeten kunnen vertrouwen op de pacenotes die ze tijdens de verkenning hebben gemaakt, maar tegelijkertijd hun ogen open moeten houden om te zien hoe de etappes voor henzelf zijn.”

Kalle Rovanperä (Nr69 Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID): “Het is leuk om de rally te beginnen door voor de fans in Athene te rijden. De etappe was lastig, maar we probeerden ervan te genieten en de tijd was goed. Normaal gesproken zou dit, als het droog was, niet de beste rallystijl voor mij zijn, maar nu met de omstandigheden zoals ze zijn, zou het iets beter kunnen zijn. Toch hoop ik dat de etappes in ieder geval een beetje opdrogen, vergeleken met hoe het was tijdens de verkenning. Het was een hele uitdaging met veel regen de afgelopen dagen. Het maken van de pacenotes was nog niet zo eenvoudig als het zo modderig is en je de hoeken niet zo goed kunt zien.”

Uitslag van de eerste dag van de Acropolis Rally 2023 (donderdag):
1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1m32.9s
2 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.3s
3 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.4s
4 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +0.5s
5 Ott Tänak/Martin Järveoja (Ford Puma Rally1 HYBRID) +0.7s
6 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1.3s
7 Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1.3s
8 Pierre-Louis Loubet/Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1 HYBRID) +1.7s
9 Andreas Mikkelsen/Torstein Eriksen (Škoda Fabia RS Rally2) +2.1s
10 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Škoda Fabia RS Rally2) +2.5s
11 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2.8s

Acropolis Rally 2023 openings klassementsproef

Acropolis Rally 2023 Toyota

Acropolis Rally 2023 overview met publiek op tribuneEKO Acropolis Rally Griekenland event poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS