Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

FOTO'S: Ford keert terug naar endurance in de GT3-klasse met de Mustang "Dark Horse"

Uitgegeven door Peter Vader • 9 juni 2023 17:30

Ford keert terug naar endurance in de GT3-klasse. Het Amerikaanse merk zal racen met zijn bekende Mustang, een wedstrijdversie die voldoet aan de GT3-regels, gebaseerd op het Ford Mustang "Dark Horse" straatmodel. Ter gelegenheid van zijn intrede in de GT3-categorie – die de LMGTE Am vanaf 2024 zal opvolgen – heeft Ford gekozen voor een gedurfde, kleurrijke nieuwe look. Het werkt samen met ontwerper Troy Lee en de Amerikaanse raceauto die vandaag is onthuld, is beslist heel opvallend.

Ford_Mustang_GT3_Dark_Horse_1

Oude verbintenis
"Ford en Le Mans zijn verbonden door de geschiedenis. En nu komen we terug bij de meest dramatische, meest lonende en belangrijkste race ter wereld", aldus Jim Farley, CEO van Ford Motor Company. "Het is niet Ford versus Ferrari meer, het is Ford tegen iedereen!" grapt Farley, met een knipoog niet alleen naar de recente geschiedenis van Ford in La Sarthe (met zijn Ford GT) maar ook naar de legendarische veldslagen tussen Ford en Ferrari in de jaren zestig.

Globaal programma
De terugkeer naar Le Mans markeert het begin van een "globaal" programma rond de Mustang. Andere versies zijn gepland, waaronder één voor NASCAR in de Verenigde Staten, één voor Supercars in Australië en een GT4-variant voor GT-kampioenschappen over de hele wereld.

Jarenlange partners
Ford Performance heeft opnieuw een beroep gedaan op zijn jarenlange partners, Multimatic en M-Sport. Multimatic, dat de Ford GT bouwde die van 2016 tot 2019 deelnam aan Le Mans, zal helpen bij het bouwen en ondersteunen van de toekomstige Mustang GT3's. Ondertussen zal M-Sport, Ford’s partner in het World Rally Championship (WRC), de door Ford Performance ontwikkelde 5,4-liter Coyote-gebaseerde V8-motoren assembleren. "Voor een project als de Mustang GT3 hebben we ons tot twee van onze meest vertrouwde partners in de autosportwereld gewend om dit voertuig en programma samen te brengen", aldus Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports.

Eerste klantenteam
Het eerste klantenteam voor dit nieuwe programma is Proton Competition. Het Duitse team zal deelnemen aan het FIA WEC World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans* in 2024. Ford Performance zal ook deelnemen aan een fabrieksprogramma voor twee wagens in de GTD Pro-klasse van IMSA. Dit wordt beheerd door Multimatic Motorsports en begint in januari op de Rolex 24 in Daytona.

Ford_Mustang_GT3_Dark_Horse_2 achterzijde

Le_Mans_2023_event_poster

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS