Autosport Internationaal Toerwagens • Le Mans

COVID-19 crisis - FIA WEC over annulering van de 1000 Miles of Sebring: "Zodra president Trump..."

Uitgegeven door Peter Vader • 14 maart 2020 13:32 • Print artikel

Vragen en antwoorden (Q&A) in een interview in Florida met CEO Gťrard Neveu over de annulering van de 1000 Miles of Sebring op 20 maart, na de moeilijke beslissing die werd genomen door de promotor van het FIA World Endurance Championship in Sebring.

WEC Sebring cancellation

Wanneer heb je de beslissing genomen om de race te annuleren?
"Zoals u weet, hebben we de situatie nauwlettend gevolgd, maar zodra president Trump de aankondiging had gedaan over het verbod op vluchten vanaf het vasteland van Europa (21:00 uur EST, 11 maart 2020), wisten we dat we weinig andere keus hadden dan onmiddellijk te annuleren. Met zoveel leden van onze paddock afkomstig uit de Schengen-zone, was het direct duidelijk dat het zonder hen onmogelijk zou zijn om de race te houden. We hebben snel gehandeld omdat zoveel teamleden, onze eigen mensen binnen het WEC zowel als alle andere betrokkenen, op het punt stonden op het vliegtuig te stappen om naar Florida te komen. We hebben het nieuws zo vroeg mogelijk in Europa bekendgemaakt om mensen te waarschuwen om plannen te annuleren of te wijzigen."

Had u de beslissing eerder kunnen nemen?
"In samenwerking met IMSA en Sebring Raceway, en rekening houdend met het advies van de World Health Organisation en de adviezen van de Amerikaanse federale- en nationale gezondheidsautoriteiten die we elke dag in de aanloop naar 11 maart ontvingen, was het niet nodig om deze beslissing eerder te nemen. We gingen door. Er waren natuurlijk zorgen, vooral over de situatie in ItaliŽ die we aan het evalueren waren, maar gisteren om 17:00 uur was het nog wel degelijk mogelijk om te racen."

Wordt de race op een later tijdstip verreden?
"Aangezien ons seizoen over twee kalenderjaren loopt, is deze optie voor ons moeilijker dan bijvoorbeeld voor de IMSA, die een race tot mogelijk later in het jaar zou kunnen uitstellen. Het is moeilijk om hier nu meer over te zeggen. Op dit moment hoeft het waarschijnlijk niet te worden gezegd, maar we zijn allemaal enorm teleurgesteld. SuperSebring was niet alleen een enorm belangrijk evenement voor de sportwagenraceseries, voor wat betreft de aandacht in de VS en voor de bijbehorende resultaten/puntentelling, maar ook op persoonlijk vlak was het een favoriet van bijna alle betrokkenen. We worden geconfronteerd met een zeer uitdagende situatie die totaal ongekend en onvoorspelbaar is en die elke dag verandert."

WEC Sebring cancellation public

Wat gebeurt er met alle reeds aanwezige vracht en infrastructuur?
"Ons logistiek en sportteam van het WEC was al ter plaatse in Florida om de zaak op te zetten. Samen met onze logistieke partner DHL Global Forwarding zorgen zij ervoor dat de vracht allemaal veilig wordt ingepakt en teruggestuurd naar Europa. Het is een enorme klus, maar we hebben een uitstekend team dat hieraan werkt. Ik zou graag van deze gelegenheid gebruik willen maken om het hele organisatieteam en de verschillende leveranciers die betrokken zijn bij deze zeer moeilijke situatie hartelijk te bedanken. Er wordt momenteel dag en nacht gewerkt om zaken op te lossen. Heel hartelijk dank ook aan onze partners van IMSA en alle WEC-deelnemers voor hun volledige steun in deze unieke en uitdagende omstandigheden."

Welke gevolgen heeft dit voor het WEC?
"Voordat we hierop antwoorden, is onze eerste en grootste zorg de mensen die door het virus worden getroffen, waar ze ook zijn. Ten eerste moeten we voor elkaar zorgen en samen staan en elkaar steunen om de pandemie van het coronavirus te overwinnen. Dat gezegd hebbende, net zoals voor zoveel andere racekampioenschappen, bedrijven en organisaties, is de commerciŽle, sportieve en menselijke impact die dit voor de toekomst zal hebben aanzienlijk. We moeten nog harder werken om ons kampioenschap aan te passen, te verfijnen, te vernieuwen of te revitaliseren. We zeggen niet dat het gemakkelijk zal zijn, maar dit is wat we wel moeten doen. Op de korte termijn moeten we echter niet vergeten dat we ons in een tijdelijke situatie bevinden, ook al is er geen definitief einde bekend. We moeten kalm blijven, zorgen voor degenen die het dichtst bij ons staan en de dagelijkse uitdagingen aangaan."

Worden andere races geannuleerd?
"We zijn ons er zeer, zeer bewust van dat dit een snel veranderende situatie is, en een situatie die niemand van ons eerder heeft meegemaakt. Eerlijk gezegd kunnen we die vraag op dit moment niet beantwoorden, omdat het niet alleen onze eigen beslissing is die we moeten nemen. We houden jullie zo veel en snel als mogelijk op de hoogte. Uiteraard behouden we onze bestaande COVID-19-monitoringgroep en blijven we onze paddock op de hoogte houden van eventuele ontwikkelingen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS