Karting • Karting Diversen

Yani Stevenheydens met EGP naar klinkende overwinning in Genk: "Extra leuk om hier te winnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juli 2019 16:23 • Print artikel

GENK – Hij is de te kloppen man in het Nederlands kampioenschap IAME X30 en dat toonde Yani Stevenheydens zondag in Genk opnieuw, en op ondubbelzinnige wijze. De dertienjarige karter uit Willebroek won de finale in de Junioren-klasse op zijn thuisbaan. Met nog één ronde in het kampioenschap te gaan is hij de grootste kanshebber op de titel.

Yani Stevenheydens wint OK Junioren

“Ik ben tevreden. Ik wilde winnen en dat is gelukt”, zei de snelle coureur van EGP Racing na afloop van de races in Genk. “We trainen hier al heel lang, al bijna vijf jaar. Het is mijn thuisbaan. Dat maakt het natuurlijk extra leuk om hier te winnen.”

Dat hij dit weekeinde twee van de drie races won, zat er dik in. In de trainingen op vrijdag was hij al bloedsnel. “Toch hebben we nog wel wat aan de afstelling moeten veranderen. Het hele weekend was de baan niet zo snel als anders. Gelukkig wisten we al een beetje wat we moesten doen om snel te zijn. Vrijdagavond hadden we de afstelling goed. Daarna hebben we er niets meer aan veranderd.”

Dat bleek in de kwalificatie. Daarin pakte Yani de poleposition, zichzelf zo een uitstekende positie verschaffend voor de rest van het weekeinde. “Ik had de pole ook wel een beetje verwacht. Tijdens de training kon al niemand aan mijn snelste tijd komen.” De eerste koers van het weekeinde won hij desondanks niet. Na een strijd met Dani van Ruiten haalde de Nederlander hem uiteindelijk in en moest hij zich tevredenstellen met de tweede plaats.

De tweede heat verliep aanzienlijk gemakkelijker voor Yani. Vanaf de start lag hij op kop en later reed hij onbedreigd als eerste over de finish. Hetzelfde scenario speelde zich af in de finale. “Het was soms wel lastig als ze bij me in de buurt kwamen, maar ik kwam er goed uit.” Daarmee had de snelle Belg het dagklassement gewonnen, deed hij opnieuw uitstekende zaken voor het kampioenschap en gaat hij met alleen nog de vierde ronde van het NK in Emmen te gaan aan de leiding in de titelstrijd.

Yani Stevenheydens

Yani liet zo in Genk andermaal zien dat hij een zeer snel en vooral ook getalenteerd rijder is. Ooit hoopt hij door te stromen naar de autosport. Wie had dat gedacht, want dat Yani in de racerij is terechtgekomen, was niet echt voor de hand liggend. Hij komt niet uit een racefamilie. “Maar dicht bij waar we wonen, in Puurs, is een indoor kartbaan. Daar reden we altijd voorbij. Ik vroeg op een dag of ik voor mijn verjaardag daar eens mocht karten”, zei Yani.

Zo geschiedde, op zijn zevende verjaardag. “De eerste keer dat ik in een kart reed, was heel raar. Ik vond het veel moeilijker dan ik had verwacht. Ik dacht van tevoren zelfs dat het heel makkelijk was, maar dat was het helemaal niet. Je moet de juiste lijnen rijden en op het juiste moment gas geven.” Yani was direct verkocht. “Ik vond het snel door de bochten gaan erg leuk. Ik dacht: dit wil ik vaker doen. Daarna heb ik bijna elk weekend lessen genomen.”

Toen Yani negen jaar oud was reed hij zijn eerste officiële wedstrijd. Inmiddels staat hij dus te boek als talent. Zijn grote voorbeeld is Max Verstappen. “Vanwege de manier waarop hij rijdt”, legde hij uit. “Max rijdt heel agressief, dat vind ik leuk om naar te kijken.” In Emmen hoopt hij op 8 september de titel te grijpen. “Daar wil ik natuurlijk ook winnen. Als dat lukt ben ik automatisch kampioen!”

Yani Stevenheydens bedankt het hele team van EGP Racing, Wim Eyckmans, Bert Nelissen en zijn vader die voor hem sleutelt. Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is Yani op zoek naar sponsoren. Hij wil graag meer internationale wedstrijden racen en zo meer ervaring opdoen, maar daar is ook extra budget voor nodig. Geïnteresseerden kunnen contact zoeken via Facebook op Yani Stevenheydens - Official Fanpage.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS