Karting • Karting Diversen

Wie zegt dat schakelen alleen voor ervaren karters is? Rookie 4 Shifter bewijst het tegendeel

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2018 14:58 • Print artikel

LELYSTAD - Voor wie graag eens in een schakelkart wil racen, bestaat sinds dit jaar de Rookie 4 Shifter-klasse. Voorzien van een speciaal voor deze kart ontwikkelde motor van ID Engine zijn Indy Dontje en Ricardo Romkema er in geslaagd rijders op een betaalbare manier met deze uitdagende vorm van karten te laten kennismaken. Vertegenwoordigd op het nieuwe kampioenschap is er direct volop sportieve uitdaging voor de serieuze rijder.

rookie 4 Shifter met ID Engine Joep Breedveld en Jenson de Leeuw testen

Ricardo Romkema, die de coureurs begeleidt, is pas net begonnen met het concept, maar kan nu al concluderen dat de nieuwe Rookie 4 Shifter-klasse een succes is. "Afgelopen weekend hebben we een succesvolle test gehad op de baan van Vledderveen", zegt hij. "De test was er één in het kader van een heuse testtour waarin steeds twee rijders op verschillende banen in het land de gelegenheid krijgen de viertakt-schakelkart te proberen."

"Behalve in Vledderveen rijden we op ook banen als Kart Centre Leystad (KCL) en Eefde. Het zijn kleine banen waar je rustig kunt rijden zodat de geïnteresseerden ook genoeg tijd krijgen om te leren schakelen. Het was dan ook een goede dag om aan de schakelkarts te wennen. We testen elke keer met maar twee rijders om ze zo maximaal feeling met de kart te laten krijgen. We hebben de komende periode diverse testdagen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@kart-acedemy.nl, en dan kijken we welke datums beschikbaar zijn.” Dat de rijders het leuk vinden, is voor Romkema inmiddels wel duidelijk. “'Dit is niet normaal, zo gaaf, zo hard als het gaat', was de reactie van de rijders."

Romkema en Dontje wisten bij het ontwikkelen van de kart en de klasse goed wat van belang was. Beide coureurs hebben zelf jarenlang op het hoogste niveau in schakelkarts gereden. Met deze ervaring is de nieuwe schakelkart voor viertaktmotoren ontwikkeld. “Ik kan goede feedback geven. Dat heeft wel een rol gespeeld bij het bedenken van deze nieuwe klasse”, licht Romkema toe.

Daarbij was er nadrukkelijk oog voor het betaalbaar houden ervan. "Rijders betalen alleen de baanhuur, banden, brandstof en eventuele schade en inschrijfgeld. Wij prepareren de karts zodanig dat ze klaar zijn om te racen. Ready-to-race!" Hij benadrukt dat er nog mogelijkheden zijn om eens te ervaren hoe het is om in een Rookie 4 Shifter-kart te rijden.

Behalve de nieuwe schakelkart, runnen Indy Dontje en Ricardo Romkema samen met een aantal anderen ook het Karting Academy Team, waarbij ook rijders die in deze schakelkarts, maar ook de Rocky Parolin of RK1 wedstrijden willen rijden onderdak vinden. Het Karting Academy bestaat onder meer uit Christiaan van Velzen als technisch manager voor de ondersteuning, Piet van Velzen doet de motoren, Sjoerd Romkema - de vader van Ricardo - is verantwoordelijk voor het chassis en 'Wim van Velzen is verantwoordelijk voor de catering. Romkema: "We hebben een goede structuur neergezet. Als opleidingsteam begeleiden we alles van a tot z voor de rijders."

Karting Academy

Onlangs werd in Berghem de eerste ronde van het NK gehouden. Karting Academy Team deed mee in de Parolin Rocky-klasse en de RK1. Romkema kijkt er met veel voldoening op terug. "We hebben met zeventien man een mooie groep rijders." Er waren veel rijders en we krijgen positieve reacties. We doen mee aan het NK, maar ook aan de wedstrijden van het Kartfestival op clubniveau, maar we pakken het professioneel aan. Het eerste weekend is dan ook heel positief verlopen. We hebben met veel bewondering gekeken naar de progressie van onze rijders. Sommigen hebben een sprong gemaakt. Ze leren van het rijden. Ze maken zo een mooie groei door. Ook als we met ze trainen, zien we ze stappen maken."

Hij is blij met het reilen en zeilen van het team. "Het gaat er gemoedelijk aan toe, zowel in ons team als op de kartschool. De rijders helpen elkaar, iedereen heeft er lol in. Omdat we met z’n allen veel plezier hebben, dan komen de resultaten vanzelf. En wat ze geleerd hebben, kunnen onze rijders mooi toepassen in onze woensdagavondcompetitie!"

"Geef je op! We hebben de komende periode diverse testdagen voor de nieuwe 4-takt schakelkart. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@kart-acedemy.nl

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS