Karting • Karting Diversen

Tijmen van der Helm snelt naar tweede plaats in eerste ronde DKM: "Een lekker spannende race"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2018 23:52 • Print artikel

LONATO – Het was zijn eerste echt grote kampioenschapsrace in de prestigieuze OK-klasse en karter Tijmen van der Helm stelde niet teleur. De veertienjarige coureur uit Den Hoorn reed tijdens de eerste ronde van het DKM-kampioenschap in Lonato naar de respectievelijke zevende en tweede plaats in de finales en liet daarmee meteen zijn visitekaartje achter bij de Europese karttop.

Tijmen van der Helm

Het was bijna alsof hij al jaren in de klasse rondreed, zo sterk reed Tijmen met name in de tweede finale. De wereldkampioen Rotax Max bij de Rotax Max Junioren liet zich niet intimideren door ervaren en bekende rijders als Nicklas Nielsen en stond overtuigend zijn mannetje op het circuit van Lonato in Italië. “Dit is een goed begin”, oordeelde hij. “Ik ben er wel tevreden mee. Alleen de zevende plek in race 1 was misschien wat minder dan ik had gehoopt.”

Dat had voor een deel te maken met de afstelling van zijn kart. Die had de coureur van het KSM Schumacher Racing Team voor de eerste finale nog aangepast en die afstelling bleek uiteindelijk niet de juiste. “We hebben de kart daarna teruggezet naar de afstelling waarmee we de eerste heat uit de series hadden gereden.” Want daarin was hij ook snel geweest, getuige zijn vierde plaats. In de twee overige heats bleef het zoeken naar een betere afstelling, maar met de negende en zevende plaats was het resultaat uiteindelijk niet volgens verwachting.

Het terugschakelen naar de afstelling van de kart in de eerste heat was dan ook een goede keuze, zo bleek al snel in de tweede finale van de dag, die overigens in licht natte omstandigheden werd verreden. “Ik moest als zevende starten en was heel goed weg. Na de eerste bocht lag ik al derde. Daarna ben ik terug ingehaald en heb ik een aantal rondjes Andrea Rosso gevolgd.” Vervolgens reed hij een gat van zo’n twintig meter met de kopgroep dicht. “Ik reed er tot de laatste ronde naartoe, maar toen zakte ik een beetje in.”

Tijdens de laatste ronde vocht hij om nog verder naar voren te komen en uiteindelijk kwam Zuid-Hollandse talent nipt als derde over de streep met de nummer vier op slechts twee duizendsten van een seconde (!) achter hem. Omdat de nummer twee te licht was bevonden bij de weging na de race werd diegene als laatste geklasseerd en schoof Tijmen op naar de tweede plaats. “Het was een lekker spannende race. Ik heb me wel vermaakt.”

Tijmen van der Helm

Voor de snelle Zuid-Hollander was het zijn eerste krachtmeting in het DKM in de OK-klasse. Hij stelde vast dat het niveau hoog lag. Toch dichtte hij zichzelf goede kansen toe voor de rest van het seizoen. “Ik ben er nu aan het inkomen. Aan het eind van het seizoen zien we wel waar ik sta. Maar ik heb er een goed gevoel over, al moet je natuurlijk wel een beetje geluk hebben soms. Ik probeer in het begin vooral veel op te steken en qua tijden zaten we er in ieder geval meteen goed bij.”

Tijmen rijdt dit weekeinde alweer zijn volgende race. Dan komt hij op het circuit van Sarno in actie tijdens de eerste ronde van het CIK-FIA Europees kampioenschap. “Als het meezit, denk ik dat we voorin kunnen eindigen.”

Tijmen bedankt zijn familie, zijn monteur Tarra Tweehuizen, zijn tuner One Engines APS en KSM Schumacher Racing Team.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS