Karting • Karting Diversen

Snelle Sita Vanmeert in topvorm en scoort mooie podiumplaats in Junioren-klasse! "Ik ben zo blij!"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 november 2019 15:05 • Print artikel

GENK – Het voelde zondag een beetje als gerechtigheid voor Sita Vanmeert. De dertienjarige toprijdster uit het Belgische Ranst rijdt het hele seizoen al heel sterk, maar greep steeds net naast het podium. In het GK4-kampioenschap lukte het haar zondag wel! Ze denderde op het circuit van Genk naar de tweede plaats in het dagklassement van de IAME X30 Junioren-categorie.

Sita Vanmeert

“Ik ben echt opgelucht”, zei Sita in het parc fermé, kort na haar laatste race van het seizoen. “Tijdens mijn vorige race (de laatste ronde van het Benelux-kampioenschap in Mariembourg, red.) had ik al de kans om op het podium te komen, maar dat is toen jammer genoeg net niet gelukt. Ik ben nu zo blij dat ik tweede ben geworden.”

Een razendknappe prestatie van de talentvolle Belgische. Ze had normaal gezien zelfs het dagklassement kunnen winnen, ware het niet dat ze na afloop van de tweede race een tijdstraf kreeg vanwege een valse start. “Daar baal ik wel van. Het was niet mijn fout. Ik werd opgeduwd en kwam daardoor eerder over de finishlijn dan degene die op poleposition stond.”

In eerste instantie won Sita die race zowaar, maar door de strafseconden werd ze teruggeworpen naar de achtste plaats. Daarvoor was ze in de eerste race al tweede geworden, een prestatie die ze in de derde race herhaalde. Haar knappe optreden in Genk had haar mooi een pak ervaring opgeleverd met het vooraan rijden in een race. Hoe ze dat had ervaren? “Het betekent wel een aanpassing. Het is altijd spannend omdat je niet kunt zien of iemand achter je je gaat opduwen of ineens aan je voorbijkomt. Of iets doet wat je niet verwacht.”

Wat haar prestatie des te knapper maakte, was dat Sita, die normaal gesproken niet in het GK4-kampioenschap rijdt, haar prestatie had neergezet op banden van een merk waarop ze nooit eerder had gereden. “Ik moest er wel even aan wennen. Ze waren meer ‘slipperig’”, zei de snelle rijdster. “Ik vond het moeilijk er direct de bocht mee in te sturen. Maar uiteindelijk waren ze toch beter voor me. En ik heb ook tips gehad van mijn team. Ze hebben me verteld hoe ik met deze banden moest rijden.”

Sita Vanmeert

Hoewel Sita het na al die jaren allang gewend is dat ze tegen overwegend jongens strijdt, was het toch wel bijzonder dat ze als enige meisje op het podium stond. “Al die jongens verslaan, voelt wel goed”, bekende ze. “Ik vind het ook wel goed. Er moeten meer vrouwen meedoen. Later wil ik ook in formule-auto’s gaan rijden. Hopelijk helpt het dat er meer vrouwen in deze sport gaan komen.”

Haar monteur Jef Driesen hoorde trots het verhaal aan van zijn rijdster. Ze had eindelijk loon naar werken gekregen, vond hij. “Sita rijdt veel races, het moest er ooit eens van komen dat ze op het podium kwam”, zei hij. Jef was overigens in het minste verbaasd over Sita’s prestatie. “Normaal gesproken rijden we geen GK4, maar omdat het de laatste race van het jaar was, zijn we toch gaan rijden. Zonder verwachtingen trouwens, omdat ze nog nooit op deze banden had gereden. Jammer van de valse start in de tweede race, maar het belangrijkste is dat ze meer wedstrijdervaring heeft opgedaan. En die podiumplaats is natuurlijk geweldig!”

Sita bedankt de mensen achter BullseyeT, NeuralNet, Konfidi-IT, Qaviaar en VICTS, en haar sponsors die haar door dik en dun steunen. “Ook bedank ik mijn vaste mecano Jef Driesen en Nicolas Claes die mijn mecano was tijdens het WK in Le Mans en Toon Eeckelaert en het hele team van P1 RACING. Ik wil ook zeker en vast mijn ouders niet vergeten!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS