Karting • Karting Diversen

Piepjonge karter Max Sadurski (7) racet knap naar podium in Genk: "Ik was er heel blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 april 2018 01:15 • Print artikel

GENK – Pas zeven jaar oud liet Max Sadurksi zien wat voor karttalent hij is. De snelle rijder uit Kudelstaart reed tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap naar de derde plaats in het dagklassement in de Micromax-klasse. Daarmee bewees hij zich als één van de jongste rijders van allemaal staande te kunnen houden in een internationaal deelnemersveld.

Max Sadurski pas 7 jaar maar veelbelovend

Max was enigszins verbouwereerd door zijn uitstekende prestatie op het circuit van Genk. “Ik ben blij. Ik vind het leuk dat ik het podium heb gehaald”, zei de rijder van MdB Motorsport bescheiden. “Ik heb al een drie keer eerder op het podium gestaan. Dat was tijdens wedstrijden van de kartschool van Kartcentrum Lelystad.”

Daar begon Max een dik jaar geleden met zijn sport. “Papa zei dat we gingen karten. Ik zei: wat is dat? En hij zei: dat is een soort rijden in een autootje. Dat leek me heel leuk. Ik ben daar toen samen met mijn zus gaan rijden. Het was voor ons allebei de eerste keer en ik vond het meteen heel leuk. Ik vond het leuk zelf te rijden, en dat ik zelf mocht sturen. En de snelheid, ja, die vond ik ook super. Ik zei op dezelfde dag tegen papa dat ik op karten wilde. Hij heeft toen een Parolin Rocky-kart voor me gekocht. Daarna zijn we veel gaan rijden. Eerst alleen in Lelystad, daarna ook in Berghem.”

Zo rolde Max al snel de wedstrijdsport in. Hij rijdt nu bij het kartteam van Mike de Bruin, dat al meerdere jonge coureurs opleidde naar de top, op een tweetaktkart en komt hij uit in de Micromax-klasse. Dat hij met dat hogere niveau geen moeite heeft, bewees hij op de Belgische baan. Hij werd derde, derde, vierde en derde in de achtereenvolgende races en verzekerde zich zo van de derde podiumplaats. “Het was echt een leuk weekend, het ging goed. Ik had hier ook al eerder gereden, dus ik kende de baan al. Ik vind het een leuke baan. Hij heeft veel bochten, zoals bochten die je volgas kunt nemen en een lang recht stuk.”

Dat Max snel was in Genk bleek weldra. Hij voelde zich tijdens de trainingen goed in de kart, al wist hij wel dat er nog het één en ander aan de afstelling moest gebeuren om vooraan te kunnen meedoen. Zo gezegd zo gedaan. Daarna reed hij een prima kwalificatie. De jonge Noord-Holllander snelde daarin naar de vierde plaats en verschafte zich zo een mooie uitgangspositie voor de eerste race van het weekeinde. Max: “Ik had de vierde plek niet meer verwacht, dacht dat ik niet snel genoeg was voor die plek. Ik was dus blij met de vierde tijd.”

Max Sadurski

Dat die tijd een goede weerspiegeling was van de krachtsverhoudingen in de wedstrijden, werd snel duidelijk. Tijdens de eerste race op zaterdag werd hij derde, een wapenfeit dat hij in de tweede race herhaalde. Een dag later werd hij tijdens de tweede kwalificatie opnieuw vierde en tijdens de eerste race van de zondag was dat óók zijn resultaat. Tijdens de tweede race van de dag slaagde hij erin iemand in te halen om de derde plaats vervolgens knap vast te houden. Zo kwam hij voor de derde keer in vier wedstrijden als derde over de finish en had hij zich verzekerd van de derde plaats in het totaalklassement. “Ik was er heel blij mee”, zei Max.

Aankomend weekend komt hij weer in actie. Dan op het circuit van Berghem waar de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap wordt gehouden. Het is een baan die hij goed kent. Hij trainde er al eerder. “Ik vind het een leuke baan. Ik heb er nu al zin in om daar weer te rijden!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS