Karting • Karting Diversen

Milan De Laet maakt indruk bij debuutseizoen in de schakelkart en de autosport lonkt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 juli 2018 16:56 • Print artikel

VENRAY - Dit jaar debuteerde hij als vijftienjarige in de prestigieuze Super Shifter-klasse, zondag pakte hij razendknap zijn tweede podiumplaats. Karter Milan De Laet uit het Belgische Haacht werd derde tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap X30, nadat hij dezelfde plaats al pakte in zijn Super Shifter-race ooit, in Genk begin februari. Het liet zien wat voor potentie de jonge rijder heeft.

Milan De Laet schakelkart

“Ik ben hier heel tevreden mee”, zei Milan na afloop van de races op het circuit van Venray in Nederland. “In december deed ik pas mijn eerste test met een Super Shifter-kart. Hiervoor reed ik nog bij de X30 Junioren.”

Dat hij de grote stap op jonge leeftijd maakte, heeft alles te maken met zijn toekomst. Milan wil volgend jaar debuteren in de autosport. Meedoen in de Super Shifter-klasse, waarin geschakeld moet worden zoals in de autosport, leek hem, zijn vader en zijn teambaas Toon Bosmans een goede voorbereiding. “We denken aan een overstap naar de Formuleauto's. Ik ga in ieder geval een test doen al zijn het circuit en de datum nog niet bekend. Het plan is om te voelen hoe het is om te rijden in een auto met een dak en hoe het is om te rijden in een auto zonder dak. Daarna gaan we zien wat het zou kunnen worden. Ik droom al heel mijn leven van de autosport.”

Dat de rookie van topteam TB Competition zondag nog eens een derde plaats voor zich opeiste was alvast een indicatie dat hij op de goede weg is. “Het was het eerste weekeinde zonder problemen en hij werd meteen derde”, zei Milans vader Chris. “Ons werd van tevoren verteld dat we drie jaar nodig zouden hebben om mee te kunnen op dit niveau. Dat Milan dan nu weer een podiumplaats heeft gehaald, daar ben ik fier op.”

Bosmans verbaasde het niet. “De eerste dag dat hij in die kart zat, zag hij eruit alsof hij al twee maanden in dat ding reed. Mijn mond viel open.” Milan zelf genoot: “De eerste keer in die kart was geweldig. Het ging zo snel. En je kunt er veel later mee remmen. Ik had meteen het gevoel dat het ça va ging, maar ik dacht ook dat het wel even ging duren voordat ik competitief zou zijn.”

Dat was hij dus sneller dan verwacht. Maar Milan heeft zich dan ook helemaal aangepast aan karten op dit niveau. De racebelofte uit Haacht is meer gaan sporten om zijn conditie en kracht te verbeteren. “Fitness helpt echt. Ik hoef me niet meer druk te maken om de kracht die ik tijdens het rijden nodig heb. Ik kan me volop focussen op het racen.”

Milan De Laet

Hoewel Milan dit seizoen dus veel progressie heeft geboekt had hij niet verwacht in Venray zo goed te scoren. “Maar tijdens de vrije trainingen zat ik in de top drie en soms was ik zelfs eerste. Toen dacht ik: het kan dit weekend nog wel iets worden. Ik heb er uiteindelijk het maximale uitgehaald. De baan was nieuw voor me, maar na veel erop te hebben gereden, vind ik het wel een toffe baan. Hij is vrij technisch en ik rijd graag op technische banen. Dat ligt me.”

Zijn volgende race wordt de derde ronde van het Belgisch kampioenschap X30 in Genk. Hij keek er al naar uit. “Het is mijn thuiscircuit, maar het ik heb er sinds februari niet meer gereden. Na de vakantie ga ik er eerst nog trainen. Wie weet zit er dan weer een podiumplaats in!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS