Karting • Karting Diversen

Max Knapen rijdt twee verschillende races in een weekend en pakt de zege en derde plaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2019 02:15 • Print artikel

GENK - Karter Max Knapen had al behoorlijk wat pech in het nog prille seizoen, maar nu was er dan eindelijk het resultaat dat past bij de snelheid die hij het hele jaar al toont. De net twaalf geworden Deurnenaar snelde in de Rotax Max Minimax-klasse naar de derde plaats tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC) en ging met een grote beker terug naar Noord-Brabant. Bovendien had Max op zaterdag meegedaan aan een clubrace op Venray en die won hij en passant.

Max Knapen RX 680 podium

“Op zaterdag deden we mee aan de clubraces op Venray. Die baan is leuk en ik ken de baan ook goed. Ik heb er vroeger kartles gehad”, zei een tevreden Max. "En zondag deden we mee aan de BMC, maar omdat ik in Venray racete kon ik niet trainen in Genk. Dat ik dan toch nog derde wordt, daar ben ik heel blij mee."

Terugblikkend op zijn wedstrijd van zondag voor de BMC op het circuit van Genk, had hem dat weer zelfvertrouwen gegeven. “In de prefinale ging ik al lekker. Ik moest van de achtste plek beginnen en verloor bij de start een plaats, daarna kon ik goed naar voren rijden. Maar ik had niet echt verwacht dat ik nog derde zou worden. In de finale gebeurde daarna niet echt veel. Ik verloor in het begin een plek, maar die maakte ik meteen goed. Daarna heb ik tot de finish op de derde plaats gereden.”

Wat zijn prestatie extra knap maakte, was het feit dat hij de gebruikelijke vrijdag- en zaterdagtrainingen had overgeslagen. In plaats daarvan had Max meegedaan aan het clubkampioenschap van de kartbaan in Venray. Daar had hij zaterdag zijn talent getoond door op overtuigende wijze te winnen. Met zijn zelfvertrouwen zat het dan ook wel goed toen hij zondagochtend in Genk opnieuw in zijn kart stapte.

Hoewel hij slechts twee warm-upsessies en de kwalificatie had om de set-up van zijn kart te optimaliseren, bleek dat dus toch genoeg. Dat hij overtuigend naar twee derde plaatsen was gesneld, was een genoegdoening voor zijn wat moeilijke seizoensstart die werd getekend door tamelijk wat mechanische pech.

Dat hoort er soms helaas bij in een mechanische sport. Maar onder begeleiding van zijn nieuwe team RR Racing verwacht Max dit jaar de nodige progressie te kunnen boeken, in de hoop dat er nog meer podiumplaatsen volgen. De jonge Deurnenaar voelt zich goed bij de equipe van Ramon Rietveld. “We staan met wat minder man in de tent dan wat ik gewend was. Daardoor is er meer tijd voor de rijders. Ik krijg veel tips en train veel met Mats van den Brand. Ook hebben we iemand die data doet.”

Voor Max is 2019 zijn tweede jaar in de Minimax-klasse. Om nog meer ervaring op te doen, heeft hij een drukker programma dan vorig jaar. Zo rijdt hij behalve het BMC-kampioenschap ook het Nederlands en het Benelux-kampioenschap. “Meer racen is leuker”, luidde zijn commentaar.

Max Knapen RX 680 podium

Max’ eerstvolgende race is de tweede ronde van het Benelux-kampioenschap die wordt gehouden op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Hij kent de baan nog niet, zei hij. “Ik ga in ieder geval van tevoren een aantal filmpjes van de baan bekijken. En waarschijnlijk gaan we er van tevoren nog trainen.”

Zijn doel voor de rest van het seizoen? “Ik hoop dit jaar nog een paar keer te winnen. Het liefst in elk kampioenschap!”

Max bedankt Ramon Rietveld, Mats van den Brand en Jeffrey van Bergeijk.

Max Knapen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Sykono, 2 Handle Polen, Spuiterij Munsters, Car Wash drive-in, VBK Covering, Caravancentrum De Neerkant en Vrienden van Max.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS