Karting • Karting Diversen

'Max'-imum attack! Max Sadurski in superspannende race naar de zege: "Gewoon blijven gassen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2019 16:09 • Print artikel

GENK - Hij is één van de jongste deelnemers in de Rotax Max Micromax-klasse en tevens de beste. Dat bewees Max Sadurski zondag op overtuigende wijze tijdens de eerste ronde van de Belgian Max Challenge (BMC). De achtjarige rijder uit Kudelstaart snelde naar de overwinning en gaf daar zijn tot dusver toch al zo goede seizoen een fraai vervolg.

Maximum attack Max Sadurski met teambaas Mike de Bruin en Pjotr Sadurksi

“Ik ben super-superblij”, zei Max na de finale toen hij uit het park fermé was gekomen. Hij had de kart als eerste geparkeerd met de dagoverwinning op zak tijdens de eerste ronde van het BMC-kampioenschap. En dus gaat hij nu aan kop in de titelstrijd. “Ik had niet helemaal verwacht te kunnen winnen. De start in de finale ging niet helemaal goed. Ik viel terug naar de zesde plek, maar het is toch nog goed gekomen.”

De manier waarop de talentvolle Noord-Hollander de overwinning in de eindfase van de finale claimde, was indrukwekkend. Bij het ingaan van de tweede bocht lag hij nog op de tweede plek, maar Max loerde op zijn kans en met een alles-of-niets-inhaalmanoeuvre haalde hij zijn concurrent in, pakte de koppositie en snelde een paar tellen later als winnaar voorbij de finishvlag. “Gewoon blijven gassen”, verklaarde hij hoe hij het voor elkaar had gebokst. “Ik kwam in de laatste bocht nog wel een beetje op het gras terecht, maar ik ben toch door blijven gassen.”

Wat zijn overwinning extra mooi maakte, was dat Max afgelopen weekeinde eigenlijk niet eens zou rijden. Maar zijn papa had er wel zin, en Max ook. Daarom togen ze vrijdag toch naar Genk. Tijdens de eerste trainingen ging het die dag nog wat minder. “We hadden de afstelling niet meteen goed. Maar Mike (de Bruin, teameigenaar, red.) heeft hem beter gemaakt.” Zodoende ging Max op zaterdag als de brandweer. Na een goede training snelde hij in de kwalificatie naar de vierde tijd.

Max Sadurski op voorste rij

In de prefinale schoof hij van de vierde plaats al snel twee plaatsen op en finishte ook op die positie. Het betekende de tweede startpositie voor de finale. Met die alles-of-niets-actie in de laatste meters bewees hij een echte racer te zijn. Dat hij die succesvol afrondde, kwam misschien wel mede omdat hij de baan heel goed kent. “Ik heb hier al heel, heel vaak gereden.”

Het is niet zijn favoriete baan trouwens. Dat is Spa, zei Max. Maar waarom dan wel? “Omdat daar een bocht is die eerst naar beneden gaat en daarna omhoog. Dat vind ik heel leuk.” Binnenkort rijdt hij zijn volgende race op het circuit van Ostricourt in Frankrijk. Daar wordt de tweede ronde van het Beneluxkampioenschap (BNL) gehouden. Ook daar rijdt Max heel graag. “Ik vind het een heel leuke baan omdat je de halve baan volgas kunt nemen. Vorig jaar werd ik er vierde in de BNL.”

Of hij daar weer een podiumplaats kan halen? “Het gaat goed. Ik denk het wel. Ik hoop het!”

Max Sadurski wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Passiflora, Salaba BV, Paul Zaal in Waverveen, Dennis Zaal Metaalbewerking en MdB Motorsport.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS