Karting • Karting Diversen

Luca Leistra ‘gewoon’ op het podium bij BNL: “Toch nog tweede! Dat had ik echt niet meer verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2017 17:05 • Print artikel

GENK – Hij had er niet meer op gerekend, maar na afloop van de eerste ronde van het BNL-kampioenschap stond het karttalent Luca Leistra toch weer op zijn vertrouwde stek: op het podium! De elfjarige rijder uit Brasschaat werd heel knap tweede in het dagklassement bij de Rotax Max junioren, ondanks een uitvalbeurt in de laatste race. “Toch nog tweede!”, zei Luca opgetogen. “Nee, dat had ik echt niet meer verwacht. Ik ben heel erg blij.”

Luca Leistra podium

Die klassering was evenwel niet eens zo heel raar. Want hoewel hij in de slotrace door zijn uitvalbeurt slechts als negentiende werd geklasseerd, was hij tijdens de eerste drie races respectievelijk als eerste, tweede en eerste geëindigd. Met name die twee overwinning waren op overtuigende wijze.

Van tevoren had Luca gerekend op een plaats in de top vijf. Dat bleek achteraf dus iets te bescheiden, al kon hij wel verklaren waarom. “Vorige week heb ik hier het EK gereden met andere compound banden. Die waren heel anders dan die van vandaag, moest dus wennen. Maar de trainingen en de kwalificatie (zowel op zaterdag als op zondag poleposition) gingen heel goed. Toch had ik niet verwacht eerste te kunnen worden.”

Ook dat was wellicht iets te bescheiden, want de sympathieke Belg rijdt het hele seizoen al heel sterk. Extra opvallend daarbij is dat hij rookie is in de juniorenklasse en bovendien is hij één van de allerjongste van het veld. Maar niet onder de indruk van de grote concurrentie toonde Luca, die begeleid wordt door Christophe Raymakers afgelopen weekeinde ook in de BNL bij de absolute top te horen.

Tijdens de eerste race, die op zaterdag werd verreden, ging hij er samen met Ilian Bruynseels hard vandoor. De twee sloegen een gaatje met de rest. Maar toen was er natuurlijk wel nog de strijd met zijn concurrent om de overwinning. “Ik heb in de laatste bocht net nog mijn plaats kunnen verdedigen en toen gewonnen.”

Tijdens de tweede race van de dag kwam dezelfde Ilian Bruynseels hem tijdens de eerste meters voorbij en deze keer was hij net iets te snel voor Luca. “Ik kon nog net aanpikken bij hem, maar hij was toch net te ver weg om hem nog te kunnen inhalen”, zei hij.

Luca Leistra actie

Luca had voor zijn gevoel dus iets recht te zetten in race drie, die op zondag werd verreden. Dat deed de talentvolle karter uit het team van Bouvin Power dan ook op overtuigende wijze. Hij ging er tijdens de start rap vandoor om in het vervolg niet meer om te hoeven kijken. De jongeling bouwde zijn voorsprong langzaam maar zeker uit tot een comfortabele drie seconden en hoefde nooit voor zijn koppositie te vrezen.

En toen kwam race vier. Een mooie gelegenheid om nog een extra overwinning aan zijn palmares toe te voegen, dacht Luca. Helaas liep het even anders. Rijdend op de derde positie was hij iets té gretig en kwam hij in aanraking met een andere rijder, waardoor zijn bumper van zijn kart vloog. “Daardoor was ik wel een beetje gefrustreerd”, bekende hij. “Ik had gewoon wat langer moeten wachten en niet zo vroeg moeten willen inhalen. Het was een goede les voor de volgende keer. Dan doe ik het anders.”

Niettemin heeft hij met zijn fraaie tweede plaats in het eindklassement veel punten gescoord en doet hij volop mee om het kampioenschap. “Het gaat echt lekker. Ik ben er heel blij mee!”

Luca Leistra wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Vertigo, Credifact, FMA, Tumio, Bouvin Power, PL8 Design en Rent a lounge.

Website Luca Leistra

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS