Karting • Karting Diversen

Kas Haverkort hoort nu ook in OK-klasse bij de top: "De ontwikkeling gaat snel bij Zanardi"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 april 2018 00:32 • Print artikel

LONATO – Het was nog net geen podiumplaats, maar met zijn respectievelijk tweede en derde plaatsen in de heats en de vierde en zevende positie tijdens de twee finalersvijfde plek tijdens de eerste ronde van het DKM-kampioenschap in het Italiaanse Lonato, bewees karter Kas Haverkort, ondanks stilstand van vier maanden, dat hij er al weer vooraan bij zit. Het veertienjarige talent uit Rheezerveen liet qua snelheid zien bij de top in de OK-klasse te horen. De regerend Duits kampioen in de OK Junior-klasse van vorig jaar is dan ook vol vertrouwen over het vervolg van 2018.

kas Haverkort talent in de OK


Kas maakte dit seizoen de overstap naar de hoogste klasse. Daarin komt hij uit met het fabrieksteam van Zanardi, gerund door Willemjan Keijzer. En dat is toch bekend terrein, want vorig jaar reed de snelle rijder ook voor Keijzer bij diens Keijzer Racing. Tijdens de races van afgelopen weekeinde op het circuit van Lonato in Italië was Kas steevast in de kopgroep te vinden en streed hij met toppers als Harry Thompson en Nicklas Nielsen om de voorste posities. Kas blikte dan ook met een goed gevoel terug op de races. “Voor dit weekend hebben we het de eerste twee wedstrijden moeilijk gehad, maar de ontwikkeling gaat snel bij Zanardi”, sprak hij tevreden. “Willemjan Keijzer doet er alles aan en we zijn op de goede weg.”

Dat bleek dan ook uit zijn resultaten tijdens de races op Circuit South Garda Karting. Tijdens de eerste finalerace werd hij vierde en tijdens de tweede finalerace zevende, samen goed voor de vijfde plaats in de stand. Dat hij snel was, had hij tijdens de series op zaterdag al laten zien. Daarin werd respectievelijk derde en tweede. Alleen de kwalificatie ging iets minder. “We hadden meer uit de kwalificatie kunnen halen. Ik zat in de vrije trainingen bij de snelsten, maar in de kwalificatie werd ik gehinderd door wat langzamer verkeer. Daardoor kon ik er niet alles uit persen. Maar in de series kwam dat goed. Het ging super. Ik moest twee keer van P7 starten in de series, dat ik in de heats vervolgens derde en tweede word laat zien dat we de goede snelheid hadden.”

Kas Havergort Karting Zanardi

Daarna wachtten hem op zondag de twee belangrijkste races van het weekeinde. In de eerste race ging Kas er samen met Thompson vandoor. Even later ging hij zelfs even brutaal aan de leiding, maar in de eindfase werd het groepje vooraan groter. Onder anderen Nielsen kwam erbij. “Het ging goed. Ik was het snelste in het gevecht met Thompson. Ik had hem ingehaald, maar hij haalde mij terug in en de jongens daarachter kwamen ook terug. Het was jammer dat ik uiteindelijk vierde werd omdat ik de snelheid had om te kunnen winnen, maar dit geeft in ieder geval vertrouwen. Het was voor mij de eerste grote wedstrijd dat we met competitief materiaal aan de start stonden. Zanardi en Willemjan Keijzer hebben het nu een stuk beter voor elkaar.”

De tweede race ging wat minder. “We hadden een kleiner tandwiel geprobeerd. Net voor de race begon het te druppelen en dat was een probleem voor onze afstelling.” In het begin ging het redelijk, maar toen het ietsje harder begon te druppelen, was Kas met zijn afstelling met klein tandwiel in het nadeel. Uiteindelijk scoorde hij met de zevende plek goede punten voor het Duitse kampioenschap, maar hij moest er alles uit de kast voor halen."

Zijn volgende race is de eerste ronde van het Europees kampioenschap die komend weekeinde wordt gehouden op het circuit van Sarno. “Ik denk dat ik het daar goed moet kunnen meedoen. Ondanks dat ik de hele winter niet in de kart heb gezeten om te trainen, gaan we elke race vooruit. De kart en de motor zijn een stuk beter. Ik weet wat ik kan, ik heb veel vertrouwen voor de komende races in het EK en de DKM.”

Op het circuit van Wackersdorf volgt de tweede ronde van het DKM-kampioenschap. Kas kent die baan goed en weet wat hij daar kan. “Ik ga daar altijd heel erg hard!” Maar eerst doet Haverkort aankomend weekend mee aan het Europees kampioenschap in Sarno

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS