Karting • Karting Diversen

Carl Cleirbaut pakt titel bij DD2 Masters en gaat weer naar Rotax Max Grand Finals: "Ik vind het een mooie uitdaging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 oktober 2019 13:40 • Print artikel

GENK – Doordeweeks runt hij een grote bakkerij, in het weekend is voor de ontspanning een meedogenloze snelheidsduivel in de kart. Carl Cleirbaut liet in Genk zien dat hij aan scherpte nog niets heeft ingeboet. De 48-jarige bakker uit Bonheiden werd zondag overtuigend kampioen in het DD2 Masters-klasse. Tijdens de laatste ronde van de BNL-kampioenschap veroverde hij de titel en dus was het ticket voor deelname aan het WK voor Rotax Max-rijders voor hem. Eind van de maand staat voor Cleirbaut de Rotax Max Challenge Grand Finals op het programma in het Italiaanse Sarno.

Carl en Jordy Cleirbaut en de belangrijke crew

Een gemakkelijk weekeinde was het overigens niet geweest voor Carl. Tijdens de kwalificatie op zaterdag was zijn transponder kapot, zo bleek na afloop. Hij had daardoor geen tijd neergezet en zo moest hij tijdens de eerste race achteraan starten. Ook lag de Sodi-kart niet zo goed, constateerde hij. Uiteindelijk werd hij in de eerste race tiende, maar werd hij als elfde geklasseerd omdat hij strafseconden had gekregen vanwege een ingeklikte bumper.

In de andere drie races werkte hij zich verder naar voren en zo werd hij na afloop gehuldigd als kampioen in de DD2 Masters-klasse. De hoeveelste titel het voor hem was, dat wist Carl niet. “Ik houd dat niet bij”, bekende hij. “Ik ben in 2017 weer begonnen nadat ik zeven jaar niks had gedaan in het karten. Voor mij is het belangrijkste dat ik plezier heb.”

Wat dat laatste betreft: dat kreeg dit jaar een unieke dimensie voor de snelle baker. Want zijn 22-jarige zoon Jordy is dit jaar begonnen met wedstrijden rijden en doet mee in dezelfde klasse als zijn vader. Hoewel Carl in het begin van het seizoen duidelijk sneller was dan zijn zoon, kwam Jordy langzaam maar zeker dichter en dichter in de buurt van de snelheid van zijn vader. “Ik heb dit seizoen veel geleerd”, zei Jordy. “Het grote verschil met het begin van het seizoen is dat ik veel ‘rustiger’ ben gaan rijden. Ik ben beter gaan nadenken. De stress is nu een beetje weg en daardoor heb ik alles beter onder controle.”

Carl Cleirbaut

Carl: “In de winter gaan we veel trainen om beter voorbereid aan het nieuwe seizoen te beginnen. Dit jaar zijn we laat begonnen.” Het kan dus zomaar zijn dat junior en senior volgend jaar in een intens gevecht verwikkeld raken. “Ik denk dat we dan voortaan maar beter met twee auto’s naar het circuit kunnen komen. Want ik neem hem dan niet meer mee natuurlijk”, zei Carl met een knipoog.

Maar eerst nog de Grand Finals. Van 19 tot en met 26 oktober doet hij in het Italiaanse Sarno mee aan het jaarlijkse WK voor Rotax Max-rijders. “Het is dit weekend een ideale training geweest. k heb in een Sodi-kart gereden waarmee we ook op het WK moeten rijden. Op zaterdag was het droog, zondag hadden we regen. Het was lang geleden dat we in de regen gereden hebben. Ik vind het een mooie uitdaging. Als ik meekan, weet ik dat ik goed zit in mijn klasse.”

En dus zit het goed voor het WK. Voor Carl wordt het zijn vierde deelname aan de Grand Finals. Hij keek met zelfvertrouwen vooruit naar het topevenement in Italië. “De finale halen moet sowieso lukken. De top tien halen is het doel. Als het meezit, moet dat lukken!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS