Karting • Karting Diversen

Boonstra Karts al tientallen jaren begrip in de kartsport; van verkoop karts tot begeleiding en tuning motoren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 13 april 2018 13:20 • Print artikel

WASKEMEER – Wat ooit begon als een hobby, groeide uit tot een bedrijf van naam en faam. Met een eigen kartteam, -winkel en importeurschap is Boonstra Karts is al tientallen jaren een begrip in het Nederlandse karten. Het bedrijf uit het Friese Waskemeer heeft in de loop der jaren talloze rijders opgeleid en doet dat nog steeds. Met succes.

Boonstra kart

Boonstra Karts heef dit seizoen vijf rijders. Dat zijn Sikko Oosterhoff (uitkomend in de KZ2-klasse), Jelte Kits (KZ2), Mark Cschley (KZ2), Wietze van de Velde (KZ2) en Max Latuhihin (Rotax Max Junioren). Veel meer rijders ambieert het team niet. “We willen niet te groot worden omdat we goede service aan de rijders willen bieden”, aldus Siete (61), die het team samen met zijn zoon Gerrit (38) runt. “Als je relatief klein blijft, kun je je klanten alle aandacht geven die ze nodig hebben om goed te presteren. Het draait bij ons altijd om de klant. Uiteindelijk is het het belangrijkste dat we ze goed opleiden.”

Met zijn rijders komt Boonstra Karts uit in het GK4-kampioenschap. Een bewuste keuze. “De sfeer is er goed en het is een betaalbaar kampioenschap. Ook rijden we het Duits internationaal kampioenschap. Verder is het de bedoeling dat we volgend jaar ook gaan meedoen aan de KNAF Cup. En misschien stappen we zelfs al halverwege het huidige seizoen in.”

Inmiddels staat het leven van Siete al dik dertig jaar in het teken van het karten. Begin jaren tachtig begon hij ermee omdat zijn vorige sport motorcross voor hem als jonge vader te riskant was geworden. Toen oudste zoon Gerrit zes was, begon die ook met de sport. “Het leek mij ook leuk te gaan rijden”, zegt Gerrit. “Toen bleek dat ik er talent voor had zijn we verdergegaan.”

Binnen de Friese familie is het karten zo een steeds grotere rol gaan spelen. Siete: “Op een gegeven moment was de combinatie van werk en het kartteam te druk. Toen heb ik besloten mijn eigen bedrijf op te richten en vol voor het karten te gaan.”

Dat was in 2003. Sindsdien heeft Boonstra Kart behalve het raceteam ook een kartwinkel en showroom in Waskemeer. Daarin verkoopt hij talloze IAME-onderdelen alsook de kartmerken Praga, FK Karts, TB Karts en Modena-motoren. Van die laatste twee merken TB Karts en Modena-motoren, is hij tevens importeur. Verder houdt Siete zich bezig met het tunen van motoren. Zijn zaak is er internationaal bekend om. “Mijn klanten komen uit heel Europa. Ze komen uit België, Oostenrijk, Zwitserland, noem maar op. Ze komen overal vandaan. Ik tune alle soorten motoren. Modena, TM, IAME en Vortex.”

TB karts

Het verbaast dan ook niet dat Siete bij het raceteam verantwoordelijk is voor de motoren. Gerrit houdt zich bezig met het chassis van de rijders en doet de rijders-coaching. Gerrit zelf heeft een mooie CV in de kartsport met als hoogtepunt de titel in het Nederlands kampioenschap in de 125cc cross-klasse. Zijn know-how en ervaringen deelt hij weer met de nieuwe groep rijders, die hij onder zijn hoede heeft. Zij rijden hun wedstrijden allen op een TB-kart. “We wilden een ander merk dan de erkende grote topmerken naar de top brengen”, verklaart Gerrit de keuze voor TB. “Dat gaat heel goed. We hebben in de loop der jaren bewezen dat TB een topmerk is waar je heel goed mee kunt werken.”

De toekomst van het team lijkt voor de lange termijn inmiddels verzekerd. Sietes beide kleinzoons, Dylano (7) en Jesper (5) zijn al begonnen met karten en worden binnen langzaam klaargestoomd om straks ook voor het team uit te komen.

Neem eens een kijkje op de website van Boonstra Karts: www.boonstrakarts.nl.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS