Karting • Karting Diversen

Als een duvel uit een doosje: Bart Ploeg laat tanden zien en wint openingsrace Benelux-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 21 maart 2019 04:03 • Print artikel

MARIEMBOURG - Het was zeker niet eenvoudig geweest, maar Bart Ploeg slaagde er zondag in Mariembourg toch in de eerste ronde van het IAME Benelux-kampioenschap op zijn naam te schrijven. In verraderlijke weersomstandigheden en in een internationaal topveld snelde de dertienjarige snelheidsduivel uit Heijningen naar de dagoverwinning in de Junioren-klasse.

Bart Ploeg nummer 1 op podium

“Ik ben echt heel blij”, zei een breed lachende Bart. “Blij dat we er weer vooraan bij zitten. Dat is echt een opluchting. Ik had wel verwacht in de top drie te kunnen eindigen, maar dat zou wel heel moeilijk worden.”

Maar Bart was het hele weekeinde al snel geweest op de Belgische piste en wist met zijn kenmerkende onverzettelijkheid opnieuw een topresultaat te scoren.

Na zijn negende tijd in de tweede kwalificatiegroep eindigde hij in de heats op de respectievelijk zesde en vierde plaats. Die resultaten gecombineerd betekenden de zevende startplaats voor Bart in de finale. Die ging vervolgens in eerste instantie heel voortvarend. De getalenteerde Brabander denderde in de openingsfase naar de derde plaats.

Daarna zakte hij jammer genoeg terug naar P7. “Dat had te maken met de bandenspanning. Ook miste ik op dat moment wat focus”, legde hij uit. “Daarna dacht ik: en nu weer goed focussen en toen ben ik terug naar voren gereden. De nummer één en twee waren met elkaar aan het vechten en toen haalde ik de nummer twee in. Daarna heb ik de rest van de race op de tweede plek gereden."

Toen de uitslag officieel was, zag Bart tot zijn verbazing P1 achter zijn naam staan. De rijder die als eerste over de finish was gekomen, had een ingeklikte bumper en had daarvoor vijf strafseconden gekregen. En dus was Bart de winnaar. "Dit is mijn eerste overwinning van het jaar. Het voelt beter dan ik dacht. Ik heb een nieuwe kart, het nieuwste model van Exprit. Dat ik daar meteen het podium mee haal is super. Ik vind de kart heel fijn om mee te rijden. Hij heeft heel veel grip."

Als een duvel uit een doosje: Bart Ploeg laat tanden zien en wint openingsrace Benelux-kampioenschap

Zijn zege is een mooi begin van een druk seizoen. Want Bart gaat dit jaar behalve het IAME Benelux-kampioenschap, ook de KNAF Cup rijden, de Euro Series, evenals het DKM. "Ik rijd meer wedstrijden dan vorig jaar. Zo kan ik nog meer leren." Zoals rijden in de regen. Zoals zondag in Mariembourg. "Het was moeilijk. Je moet dan precies de goede lijnen rijden om vooraan te komen. Ik heb dit seizoen nog niet echt veel in de regen kunnen rijden. Ik heb hier maar twee keer in de regen getraind. Maar ik heb er wel weer veel van geleerd."

Om dit jaar nog sterker te zijn, doet Bart tegenwoordig aan kickboksen. "Dat is goed voor mijn conditie en ik bouw er spierkracht mee op. Het is goed en leuk om te doen." Het moet hem helpen zijn grote doel te realiseren. "Ik wil in de top drie komen in het Europees X30-kampioenschap en het DKM! Ik hoop dat we nog wel wat sponsoren vinden, want die kan ik wel gebruiken. En dit podium helpt daar wel mee", aldus de beloftevolle jongeling, die er alles aan doet om dit jaar zo goed mogelijke resultaten te boeken.

Bart Ploeg bedankt zijn vader en moeder voor hun support. Hij wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Truck- & Trailerservice Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS