Karting • Karting Diversen

Razendsnelle Justin Polman dendert dominant naar de overwinning; beker nummer 111

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 maart 2018 10:06 • Print artikel

MARIEMBOURG – Hij liet geen twijfel bestaan over zijn intenties: karter Justin Polman was voor de overwinning naar het circuit van Mariembourg gekomen. Die pakte de topper uit het team van Stan Pex (SP Tuning) tijdens de tweede ronde van het BMC-kampioenschap dan ook overtuigend. Met twee mancheoverwinningen was de dertienjarige rijder uit Vijfhuizen de beste van de dag in de Rotax Max Junioren-klasse. In het kampioenschap is hij de leider tot op zeven punten genaderd. Polman blikt terug op de race.

Podium Justin Polman


Justin mag in het verleden dan al heel vaak hebben bewezen een toprijder te zijn met kampioenschappen in de Honda Cadet en MicroMax, maar de overwinning tijdens de tweede BMC was één van zijn meest bijzondere. Omdat de kwalificatie zaterdag was afgelast wegens sneeuwval en vorst, werd er geloot voor de plek op de startrgid. Justin had de pech dat hij daardoor achteraan moest starten. Dat hij er vervolgens in slaagde tweede, eerste en eerste te worden in de respectievelijke manches is een wel heel knappe prestatie.

“Ik ben echt tevreden. Ik was ook blij voor het team, dat heeft heel goed gewerkt en geholpen”, zei Justin, die zijn 111de (!) beker mee naar huis nam. “In het begin was ik wel boos dat ik door die loting achteraan moest starten, maar later vond ik het wel leuk, lekker veel mensen inhalen.” Dat deed hij op een baan waarop hij nooit eerder had gereden. “Het is een grote uitdaging op zo’n nieuwe baan. Het is altijd leuk om naar nieuwe banen te gaan, maar dat ik dan meteen de dagoverwinning pak, dat had ik niet verwacht.”

Dankzij zijn dagoverwinning is Justin, die dit jaar behalve het BMC- ook het BNL-kampioenschap rijdt, zijn grootste uitdager Kobe Pauwels tot zeven punten genaderd. De titelstrijd is nu dus al spannend. Justin gaf afgelopen weekeinde een duidelijk signaal af dat de strijd nog lang niet gestreden is. Wat dat betreft is hij zeer tevreden met zijn team SP Tuning. De equipe van Stan Pex rijdt dit seizoen met een gloednieuw CRG-chassis en dat is, zo bewijzen de resultaten van Justin en zijn teamgenoten, erg snel. “De nieuwe kart voelt veel beter”, zei hij. “Ook zijn de motoren beter geworden. Verder voel ik me op mijn gemak bij dit team. Stan maakt heel grote stappen.”

Justin Polman

Maar Justin als rijder ook, getuige zijn demonstratie van talent en vaardigheid in Mariembourg. Tijdens de eerste race liet hij meteen zien uit welk hout hij is gesneden. Achteraan gestart, denderde hij in een ommezien naar P2. “Ik ging als een raket. Ik had de eerste heat zelfs kunnen winnen”, zei de snelle jongeling uit Noord-Holland. “Maar jammer genoeg maakte ik een foutje.”

Voor race twee mocht Justin vooraan beginnen omdat bij de startopstelling werd gebruikgemaakt van een zogenaamde reversed grid. “Ik wist dat het een makkie ging worden. Ik had de ruimte om weg te rijden. Na de finish was ik blij met eerste plaats. Die was natuurlijk goed voor de punten.”

Voor de derde race werden de resultaten van race één en twee bij elkaar opgeteld. Zo kon hij van de eerste rij starten. “Ik had een best goede start; ik kwam meteen op kop te rijden. Een tijdje reed Kobe Pauwels vlak achter me, maar daarna kon ik zelfs langzaam van hem wegrijden. Ik keek naar veel naar mijn laptimer en zag dat ik best constant reed. Ik kreeg sowieso vertrouwen. Gewoon rijden, focussen.” Dat betaalde zich uit met de dagoverwinning. “Ik denk dat we weer een stap hebben gemaakt!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS