Formule 1

Formule 1-teams willen niet dat het puntensysteem op de schop gaat: "Als we het veranderen, dan..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 11 oktober 2018 12:50 • Print artikel

Het lijkt er op dat in de Formule 1 het voorstel om ook na de tiende plaats punten te geven, het niet haalt. Volgens FIA-racedirecteur Charlie Whiting hebben de teams niet ingestemd met het voorstel. De teams moeten er unaniem mee instemmen om een wijziging in het puntensysteem door te voeren.

Charlie Whiting

“Het is besproken”, zei de Brit tegen Racefans. “Het is niet als een 2021-regel. Het is iets waarmee iedereen moet instemmen om het voor 2019 in te voeren, maar er was geen overeenstemming over.” Een belangrijk punt was hoe groot het gat tussen elke positie moet zijn, in het bijzonder de lagere posities. Op dit moment is een 10e plek een punt waard. Als er een punt wordt gegeven voor de 15e plek, dan moet de 10e plek er tenminste 6 waard zijn. De teambazen zijn van mening dat dan het bestaande gat van 1 punt vergroot moet worden.

“Ik denk dat een punt verschil naar mijn mening niet genoeg is”, reageerde Haas-teambaas Gunter Steiner. “Omdat tussen 7 en 8 er een punt verschil zit, maar ook tussen 15e en 14e plaats zit een punt verschil. Ik denk niet dat dat in de juiste verhouding is. Ik denk dat het nader onderzocht moet worden.” Door punten na plek 10 te geven, moet het bestaande systeem van toekennen van punten op de schop. De verschillen zijn al vergroot toen men 8 jaar geleden van het 10 puntensysteem voor een overwinning overstapte naar het 25 puntensysteem. F1 sportiefdirecteur Ross Brawn zei al eerder dat het een besluit voor de lange termijn moet zijn, als het puntensysteem aangepast wordt.

“Het is een grote beslissing om het te veranderen”, zei de Brit. “Als we het veranderen, moet het 10 jaar blijven staan, we willen het niet overhoop blijven halen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS