Formule 1

De verkeerde keuze en slecht management: "Mijn reputatie in de Formule 1 is toen beschadigd"

Uitgegeven door Wim Boekel • 20 april 2019 08:19 • Print artikel

Nadat Lewis Hamilton vertrok bij McLaren voor een overstap naar Mercedes, kwam het stoeltje naast Jenson Button vrij. Sergio Perez nam vervolgens plaats bij het Formule 1-team uit Woking. De Mexicaan verbleef daar slechts één jaar en moest toen met de staart tussen de benen vertrekken en belandde bij Force India. De coureur leek een toekomstige kandidaat voor de wereldtitel en opeens was die droom weg. Hoe kijkt Perez daar nu op terug?

Sergio Perez F1

“Het werkte niet omdat McLaren eigenlijk in een slechte vorm was”, zegt Perez in de officiële podcast van de Formule 1, Beyond the Grid. “Ik was de partner van Jenson Button, een wereldkampioen! Maar het werkte niet, omdat we het prestatievermogen niet in de auto hadden. We waren het zesde snelste team dat jaar, dus haalden we het zelfs niet tot het podium. Met het niveau aan ervaring dat ik had, was ik voortdurend aan het vechten om het beste uit de auto te halen.”

“Ik denk, waarschijnlijk, hoe op dat moment McLaren ervoor stond, de kans op het zitje voorbijkwam, het domweg het verkeerde moment voor mij was. Als je teruggaat naar 2012, toen was ik teamlid bij Ferrari, en zou ik een contract voor 2014 krijgen. Ik moest een jaar langer bij Sauber blijven en daarna zou ik het stoeltje bij Ferrari krijgen. Ik ging naar Maranello en besprak het met Domenicali, hij zei tegen mij: ‘laten we een pre-contract voor 2014 opmaken’. Op dat moment was Mercedes geïnteresseerd, Ferrari was het ook en ook McLaren. Ik had toen dus een sterke uitgangspositie voor een nieuw contract. En ik dacht bij mijzelf: ‘Ik moet in een competitieve auto komen, omdat ik dan de titel kan winnen.”

“Dus toen de kans van McLaren voorbijkwam, was mijn keuze niet zo vreemd. Ze wonnen races, vochten al vijf jaar voor de titel, dus hoe kon ik nee zeggen. Het was duidelijk.” Achteraf gezien was de stap naar het F1-team uit Woking een hele dure, die zijn carrière schade toebracht en het talent niet tot bloei liet komen. “Ik moest de Ferrari-academie gedag zeggen en ging naar McLaren”, vertelt Perez over de overstap. “Ik denk dat de fout was dat ik een éénjarige deal tekende. Mijn management deed in die tijd ook geen solide werk met het contract. Dat was triest, ik denk dat het mijn reputatie in de Formule 1 beschadigd heeft.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS