Formule 1

15 miljoen euro voor Giedo van der Garde na ingrijpen Bernie Ecclestone?

Uitgegeven door Casper Bekking • 16 maart 2015 11:35 • Print artikel

Na dagen vol rechtszaken, soebatten en eindeloze discussies verkoos Giedo van der Garde afkoopsom boven rechtvaardigheid op zaterdagochtend Australische tijd: de Nederlander legde zich neer bij het feit dat hij in Melbourne niet in de Sauber F1-bolide zou zitten. "Uit respect voor de belangen van de autosport en de Formule 1 in het bijzonder, heb ik besloten om mijn recht om te racen in Melbourne opgegeven", zo liet onze landgenoot in alle vroegte optekenen. Tot grote vreugde van het Zwitserse team, dat zich daardoor kon concentreren op de race. Dat pakte goed uit met een indrukwekkende vijfde positie voor debutant Felipe Nasr, gevolgd door de tiende stek van teamgenoot Marcus Ericsson.

Afkoopsom Giedo van der Garde Sauber F1 Team

De grote vraag is wat er exact is gebeurd in de uren voorafgaand aan de aankondiging van Giedo van der Garde. Eerst bijt hij zich vast in zijn recht om te racen, om uiteindelijk met de staart tussen de benen af te druipen. Het ziet ernaar uit dat er ondanks alles toch een schikking gaat plaatsvinden, dus geen racestoeltje voor onze landgenoot. Maar hoe heeft het zover kunnen komen?

Belletje van Bernie
Volgens diverse bronnen in de paddock heeft Formule 1-baas Bernie Ecclestone zich met de zaak bemoeid. De excentrieke Brit was het gerotzooi en de negatieve publiciteit zat, bang voor slepende rechtszaken, inbeslagname van de auto’s van Sauber en een team minder op de grid. Teameigenaar Peter Sauber zou last-minute zijn ingevlogen om te onderhandelen, terwijl Ecclestone hoogstpersoonlijk heeft gebeld met Marcel Boekhoorn, de schoonvader en investeerder achter Van der Garde. De Brit nam de zaak hoog op, zo lijkt.

De vraag is wat de uiteindelijke schikking inhoudt. Er wordt gesproken over een schadeloosstelling van 15 miljoen euro, het bedrag dat VDG heeft moeten betalen voor zijn twee seizoenen bij Sauber. Anderen stellen dat Boekhoorn een flink aandelenpakket heeft geëist, met als doel om het team op den duur over te nemen en mogelijk zijn oogappel alsnog een stoeltje te bezorgen. Later deze week komt het management van de Nederlander naar buiten met informatie, zo heeft manager Jan-Paul ten Hoopen laten weten.

Babe-box

Xtra

COLUMNS