Dakar

Dakar 2018: Nikolaev pakt zijn derde Dakar-zege, Van Genugten wint vierde etappezege + UITSLAG

Uitgegeven door Bart • 20 januari 2018 16:41 • Print artikel

Eduard Nikolaev heeft in de Dakar Rally voor de vierde keer de eindzege bij de trucks veroverd. De Russische Kamaz-rijder had na het debacle voor Federico Villagra in de dertiende etappe vrij baan richting de finish in Córdoba. Zijn voorsprong op de nummer twee Siarhei Viazovich bedroeg namelijk al bijna vier uur. De slotetappe draaide uit op eerherstel voor Ton van Genugten. De coureur van Team de Rooy Iveco, verloor vrijdag vier uur, maar pakte een dag later zijn vierde dagoverwinning van deze Dakar.

Ton van Genugten


Voor Van Genugten was het een Dakar Rally met twee gezichten. In de etappes dat het goed ging, liet de rijder uit Eersel zich bij de voorste rijders zien. Hij won zeer knap vier etappes. Maar er waren ook dagen met tegenslag. In de derde etappe verloor hij bijna 1,5 uur, een dag later liefst 2 uur en 47 minuten. Daarna ging het ook in de elfde en dertiende rit fout met respectievelijk twee en vier uur achterstand.

Nikolaev kreeg onderweg veel steun van zijn landgenoten. Zowel Dmitry Sotnikov als Ayrat Mardeev hielden hun Kamaz-kopman op de eerste plaats. De Rus had in de eerste week een voorsprong van bijna een uur opgebouwd, maar werd in de laatste dagen onder grote druk gezet door Villagra van Team de Rooy. Een kapotte versnellingsbak in de voorlaatste etappe ontnam de rally bij de trucks alle spanning. Nikolaev won de rally eerder in 2013 en 2017. Mardeev eindigde achter Viazovich op de derde plaats in het klassement op ruim vijf uur van zijn teamgenoot.

Door het vele tijdverlies van Ton van Genugten in sommige etappes werd hij niet de beste Nederlander in het eindklassement. Die eer ging naar Gert Huzink. Van Genugten en Maurik van den Heuvel volgden kort achter hem in de eindrangschikking.

Uitslag etappe 14 bij de trucks:

1	509 - TON VAN GENUGTEN		1h39m47s
2 510 - MARTIN MACIK (TJS) +00:00:11
3 502 - DMITRY SOTNIKOV (RUS) +00:03:35
4 500 - EDUARD NIKOLAEV (RUS) +00:04:17
5 517 - GERT HUZINK +00:04:55
6 507 - AYRAT MARDEEV (RUS) +00:05:46

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS