Karting • Chrono

Scott Westhovens lost belofte in: mooie dagzege in NK karten! "Ik dacht: dit laat ik niet meer gaan"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 september 2019 13:04

EINDHOVEN – Het zat er voor Scott Westhovens al langere tijd aan te komen, een podiumplaats tijdens het Nederlands kampioenschap Rotax Max. De zeventienjarige karter uit Stein verzilverde die belofte zondag in Eindhoven tijdens de laatste ronde van de titelstrijd in Eindhoven. Hij won er zowaar finale in de Rotax Max Senioren-klasse en liet daarmee zien dat hij een belofte is voor volgend seizoen.

Scott Westhovens dagwinnaar Rotax Max Senior NK chrono Eindhoven


“Dit had ik niet zien aankomen. Hier ben ik echt heel blij mee”, zei Scott na de prijsuitreiking op circuit De Landsard. Want hoewel de talentvolle karter het hele weekend snel was geweest, had hij wel wat tegenslag moeten overwinnen. “In de prefinale had ik veel pech. Ik werd van de baan gereden en moest van plek achttien terug naar voren zien te komen. Maar de snelheid was het hele weekend goed. Dat ik nu dan win, is wel heel mooi.”

In die prefinale had hij zich nog terug geknokt tot de negende plaats. Een heel stuk beter inderdaad, maar in de finale van die plaats gestart, wist hij dat hem een flinke klus stond te wachten om nog op het podium te eindigen. Bovendien verliep de start van de race niet bepaald vlekkeloos. “Ik werd in de tweede bocht wijd geduwd. Daardoor viel ik drie plekken terug en reed ik ineens op de twaalfde plaats. Gelukkig had ik een erg goed tempo.”

En dus lag hij in een ommezien op de vijfde plaats. “Toen zag ik iemand voor me een foutje maken en lag ik ineens al op de derde plaats. Toen dacht ik: dit laat ik niet meer gaan. Ik ben nog naar de tweede plaats gereden en omdat de nummer één een tijdstraf van tien seconden kreeg, won ik uiteindelijk zelfs de race.”

Scott Westhovens

En daarmee kon hij het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière vieren. Die duurt inmiddels al negen jaar. Scott begon met karten na een vakantie op het eiland Tenerife. “Daar gingen we elk jaar met carnaval heen. Op een dag zei mijn vader: kom, we gaan een keer karten. Iemand op die baan zei tegen me dat ik talent had. Toen we weer thuis waren, ben ik naar een kartschool gegaan en binnen twee jaar ben ik wedstrijden gaan rijden in het NK en het BMC-kampioenschap.”

In het NK viertakt werd hij al eens kampioen. Nu doet hij in het meer prestigieuze tweetaktkarten dus ook vooraan mee. Nota bene in de misschien wel sterkst bezette klasse van het NK, de Rotax Max Senioren-klasse. Dat hij zondag in Eindhoven de finale won, zei dan ook veel over zijn potentie voor volgend jaar. Dan zal hij opnieuw bij de Senioren uitkomen en dan hoopt hij uiteraard vaker te kunnen winnen. “Daar ga ik wel voor.”

Zijn doel voor 2020 is helder: een ticket bemachtigen voor deelname aan de Grand Finals. Dat is het jaarlijkse officieuze WK voor Rotax Max-rijders. Aan het evenement doen elk jaar ruim 350 rijders mee uit ruim vijftig landen. “Volgend jaar moet het gaan gebeuren”, zei Scott vastberaden. “Ook wil ik dan meedoen aan de Rotax International Trophy in Le Mans. Als ik wat geluk heb, kan het.”

Want zonder pech had hij die ambitie al dit seizoen al kunnen verwezenlijken, meende Scott. “Ik ben dit jaar een aantal keren van de baan gereden. Ook heb ik mechanische pech gehad. Als dat volgend jaar wat minder vaak gebeurt, kan het een heel mooi seizoen worden.” Eerst wacht hem nog de laatste ronde van het BNL-kampioenschap in Genk en de laatste ronde van de Dutch Rotax Max Challenge die op hetzelfde circuit wordt verreden. “Het zou geweldig zijn als ik daar ook nog podiumplaatsen kan scoren!”

Familie Westhovens erg blij met dagzege

Scott bedankt zijn monteur John Gijsbers, Francois Slangen, zijn vader en moeder en zijn broertje voor hun steun.

Scott Westhovens wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Westhovens Natuursteenwerken, Michel Opreij, Jos Menten, Neolith, Fred Steijns Installatiebedrijf, Opel Bergsteyn, Curfs Transportbedrijf, Dikker BV, Rob Stassen, Francois Slangen, en Kapsalon Michella.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS