Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Grüne Hölle bol van spanning en sensatie! Drama en heldendom bij de 24 Uur van de Nürburgring op de Nordschleife

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 mei 2018 06:37 • Print artikel

AUDENAU, Duitsland - Het is altijd opwinding bij de 24 Uur van de Nürburgring. 150 teams, 600 coureurs, 2000 circuitmedewerkers en 200.000 bezoekers zorgen vier dagen lang voor unieke autosport. En natuurlijk is het een waanzinnig spannend circuit, de Nordschleife van 25 kilometer lengte met grote hoogteverschillen, spannende bochten en vele mogelijkheden om eraf te vliegen. Het was het Manthey Porsche team met Richard Lietz, Patrick Pilet, Fred Makowieckie en Nick Tandy dat het hoofd koel hield en gedreven naar de overwinning reed. De Black Falcon Mercedes AMG met onder andere Adam Christodoulou en Maro Engel werd tweede en de Nederlander Yelmer Buurman en collega’s werden derde met de andere Black Falcon Mercedes.

Start 24 Uur van de Nürburgring

Na een caleidoscoop van wisselende situaties, met zonnig warm weer, stortbuien in de nacht, dikke mist in de ochtend, waardoor de race stil gelegd werd, vele crashes ook van gerenommeerde teams, loslopende wielen, eindigde de race in een lange sprint van anderhalf uur, waarbij de Manthey Porsche en de Black Falcon Mercedes veelvuldig body checks onder elkaar hadden. Het publiek was ook na 24 uur massaal uitzinnig daar in de Eifel.

Je kunt het vooraf niet bedenken, wat er allemaal gebeurde. Na de gebruikelijke massale gridwalk, ging de race op zaterdag onder zonnige omstandigheden van start. Een van de favorieten, Renger van der Zande ging er al na een uur af met de gele Mann Filter Mercedes AMG. In een poging Stefan Mücke in de BWT Audi R8 LMS te passeren, verkleinde Mücke het gat en eindigde Renger’s correctie in de bandenstapels. Hij kwam op eigen kracht in de pit terug waar een 20 minuten reparatie het team terug gooide in het klassement. Kevin Estre leidde in die fase de race met de Manthey Porsche die op pole stond. Snelste Nederlander was Yelmer Buurman op P7. Vele toppers volgden waaronder Rast, Sims, Lotterer, Farfus, Winkelhock en de Nederlanders als Catsburg, Frijns, Bleekemolen en Dusseldorp.

24H Nürburgring

In het zesde uur lag de Manthey Porsche met onder andere Estre nog aan kop. Maar achterin het circuit vloog de Audi R8 WRT auto met Dries Vanthoor van de baan, waarmee Rast, Frijns en Kelvin van der Linde hun helmen konden inpakken. In het achtste uur was het Bamber met de Manthey Porsche, voor Mackowiecki in de tweede Manthey Porsche vóór de eerste Black Falcon Mercedes met op dat moment Dirk Müller aan het stuur. Maar na elf uur racen, midden in de nacht begon het te regenen. Het lot sloeg toe voor de leidende Porsche, toen Romain Dumas bij Pflanzgarten bij het inhalen van een tragere deelnemers crashte. Einde oefening ook voor Laurens Vanthoor, Kevin Estre en Earl Bamber. De nummer 4 Black Falcon Mercedes met Engel, Christodoulou, Metzger en Müller nam de leiding over en stond die de eerste uren ook niet meer af.

24 Stunden Nürburgring

Niet veel later knalde de tweede Mercedes waar Renger van der Zande op ingeschreven stond, de nr. 47, op dat moment in handen van Juncadella er hard af. Nu konden Mortara, Renger, Juncadella en Baumann hun spullen pakken. Ze lagen in een top drie positie. Het was tekenend voor de vele drama-situaties die in de nachtelijke regen zich voltrokken.

Met nog vier uur te gaan kreeg de resterende Manthey Porsche, de latere winnaar, een stop & go penalty van drie-en-een-halve minuut voor te hard rijden in een speed-zone waar slechts 60 km toegestaan was als gevolg van de regen. Ze hadden inmiddels de leiding maar raakten die weer kwijt aan het Mercedes AMG team van Maro Engel.

24U

En toen gebeurde er iets wat je verder alleen nog maar kunt meemaken in Francorchamps... de race werd stil gelegd, code rood, vanwege zware mist. Eigenlijk vervelend voor rijders die een comfortabele voorsprong hadden op achtervolgers. Want toen met nog anderhalf uur te gaan het veld weer werd losgelaten, was het als een harmonica in elkaar geschoven. Het gevolg was dat het laatste deel van de 24 uur een pure sprintrace werd met als sensationele winnaar de Manthey Porsche nr 6
de

Podium 24 Stunden Nürbrugring Nordschleife

Al met al een supersensationele race een heroïsche winnaar, met in de slotfase Patrick Pilet aan het stuur. De winnende Porsche gaat vermoedelijk zo het Porsche-museum in. Behalve Yelmer Buurman, die verdienstelijk derde werd hadden de overige Nederlanders een beetje het nakijken. Stef Dusseldorp eindige met de Falken BMW op de 15de plaats en Renger van der Zande, samen met Indy Dontje met de opgelapte nr 48 Mann Filter Mercedes op de 17de plaats. De rest was al naar huis...

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS