Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24 Uren Nürburgring: Manthey-Porsche wint zinderende slotfase; recordhouder op de Nordschleife met zes overwinningen!

Uitgegeven door Peter Vader • 14 mei 2018 11:30 • Print artikel

De 46e ADAC Zurich 24h Rennen eindigde met een felle eindspurt van 90 minuten. De race werd gedurende twee uur lang gestaakt met een rode vlag als gevolg van slechte weersomstandigheden. Na hervatting van de race versloeg de Manthey-Porsche # 912 de Black-Falcon-Mercedes # 4 in een spectaculaire sprintstrijd en bezorgde het team de recordbrekende zesde overall-overwinning. Na de herstart om 13:59 uur waren deze twee auto's de enigen in dezelfde ronde. Ze brachten meer dan 210.000 toeschouwers ter plaatse en miljoenen thuis voor hun tv-toestellen of mobiele apparaten in vervoering met een fel gevecht dat aan het einde van de dag werd gewonnen door de Fransman Fred Makowiecki voor Manthey Racing. Voor het team, dat naast het circuit aan de Nordschleife is gevestigd in Meuspath, was het de eerste triomf sinds 2011. Het was de zesde overwinning voor het team, dat met dit succes een nieuw record vestigde en nu de exclusieve recordhouder is. Tegelijkertijd was het de twaalfde overwinning voor Porsche.

Manthey Pors che wint 24H nurburgring 2018

"Wat een race! Heel emotioneel, geweldig voor Porsche en de hele motorsport", zei de Brit Nick Tandy, in 2015 winnaar van Le Mans, die de race won samen met Richard Lietz, Patrick Pilet en Fred Makowiecki. "Een overwinning voor het hele team. Dit is een van de zwaarste races ter wereld, vrijwel alles kan gebeuren en er staan zoveel potentiële winnaarswagens op de startgrid. In je leven heb je mogelijk maar twee of drie kansen om zo'n race te winnen. Het is fantastisch!" Voor alle vier zegevierende coureurs was het hun eerste overwinning van de ADAC Zurich 24h-Rennen. "Het kon met de 70e verjaardag niet beter zijn gegaan. We dragen deze overwinning op aan Dr Porsche ter gelegenheid van het volgende decennium in zijn leven. We hebben een nieuw ronderecord gevestigd en zouden het niet erg vinden als we op deze manier verdergaan", zei Porsche Sport Director Dr. Frank-Steffen Walliser.

Cruciale inhaalmanouvre in de Mercedes-Arena
De cruciale inhaalmanoeuvre werd gemaakt door 'Mako' met nog 1:11 uur te gaan, bij het ingaan van de Mercedes-Arena. De twee rivalen raakten elkaar en de Mercedes-AMG spinde zelfs, waarbij de Porsche de leiding nam. Maar Christodoulou was daarna niet in staat om zijn rivaal maximaal onder druk te zetten. Zelfs een klein contact met de vangrail hield de Brit Tandy niet tegen. Uiteindelijk reed Makowiecki 26,413 seconden voor Christodoulou over de eindstreep en zorgde daarmee voor de op een na meest close-finish in de geschiedenis van deze race. De meest close-finish was de Black Falcon overwinning in 2015 met een voorsprong van 5,697 seconden.

"Ik heb absoluut alles geprobeerd, maar er was niets dat ik kon uitrichten. We'll be back next year", zei Christodoulou na afloop, die er niet in slaaagde om samen met zijn teamgenoten Maro Engel, Manuel Metzger en Dirk Müller om de race voor de tweede keer te winnen. De derde plaats werd veiliggesteld met een minstens zo spannende strijd van de Nederlander Yelmer Buurman in de Black-Falcon-Mercedes # 5, gevolgd door de Aston Martin # 007 en de Black-Falcon-Mercedes # 6. Winnaars van vorig jaar, het Audi Sport Team Land Audi R LMS # 1, eindigden als zesde en waren daarmee de vierde fabrikant in de top zes.

Porsche contra Mercedes 24H Nurburgring 2018

Nog voordat de race tijdelijk gestaakt werd door middel van een rode vlag - overigens de eerste keer sinds de Black Falcon overwinning en de zevende keer sinds de race voor het eerst werd verreden in 1970 - toonde het beroemde Eifelweer zich van zijn meest woeste kant: van schitterende zon tot zware regenval met onweer.

"Dit was één van de meest opwindende 24-uurs races aller tijden en bovendien één van de meest zenuwslopende voor alle betrokkenen", zei racedirecteur Walter Hornung: "Het bevatte alles dat het racen zo fascinerend maakt. Sensationele rijders, geweldige raceauto's, weergoden die voor de meest uiteenlopende omstandigheden zorgden en een circuit dat de coureurs iedere seconde tot het uiterste dwingt."

Mega snelle openingsfase
De race werd gestart op zaterdagmiddag in schitterende zonneschijn met een spectaculaire show van Kevin Estre in de Manthey-Porsche # 911. De Fransman nam direct de leiding vanaf de pole-position en leek wel te vliegen. Hij brak het ronderecord - dat in 2015 was gereden door Augusto Farfus - twee keer en sloeg een groot gat met de rest van het veld, waarmee hij de basis legde voor de comfortabele voorsprong van zijn team in de volgende uren. De # 911 controleerde het veld tot laat in de nacht, maar toen verloor Romain Dumas de Porsche in een oliespoor en crashte. De race van # 911 was voorbij.

Manthey Porsche caroussel 24H nurburgring 2018

Daarna sprong de zusterauto # 912 in de bres. Vanwege verschillende pit-stopritmes reden de # 912 en de Black Falcon Mercedes AMG GT3 # 4 wisselend aan kop, maar toen versnelde Patrick Pilet in de Porsche vroegtijdig na een Code-60-situatie. Omdat het om de leiding ging, werd de overtreding uitgebreid onderzocht door middel van GPS-gegevens, voertuiggegevens en videobeelden - maar uiteindelijk bevestigden al deze gegevens de overtreding (82 km / u in een Code-60-zone) en het Manthey team kreeg een tijdstraf van 3:32 minuten. De strijd om de overwinning leek daarmee voorbij, maar uiteindelijk deden de rode vlaggen het ontstane verschil weer teniet, als gevolg van de dichte mist die na 20,5 uur opkwam. De kloof tussen de twee auto's slonk onmiddellijk omdat ze bovendien nog in dezelfde raceronde reden. Na de herstart kwam de eerder genoemde spannende finale, die resulteerde in de overwinning voor de Manthey-Porsche!

Uitslag 46e ADAC Zurich 24h-Rennen:

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS