Formule 1

Williams diep door het stof na het overtreden van de reglementen

Uitgegeven door Frank Korsel • 29 januari 2023 09:45 • Print artikel

Het DAS-systeem, de F-duct, het vermeende traction control-systeem in de Benetton van Michael Schumacher en crashgate zijn allemaal voorbeelden van Formule 1-teams die de randjes van de reglementen opzoeken. Maar dit gebeurt lang niet meer alleen in de echte wereld, ook in de virtuele wereld zoeken de teams de grenzen op, het eSports-team van Williams gaat dan ook diep door het stof.

Williams eSports

Onlangs vond de virtuele 24 uur van Daytona plaats op het populaire platform iRacing. Het eSports-team van Williams hield zich tijdens de race niet aan de geldende gedragsnormen, die vooraf duidelijk waren. Tijdens de kwalificatie ging het al mis bij Williams, het team veroverde de pole position, maar deed dit terwijl ze over de zogenoemde Ďaproní reden. Op de banking van Daytona ligt er aan de binnenkant van de bocht een vlak gedeelte voor autoís die de pits in moeten, maar het team van Williams gebruikte deze apron meerdere keren tijdens de kwalificatie en de race. Het gebruik van de apron zorgt voor een flink tijdsvoordeel in de game, dit omdat er een stuk minder meters moeten worden afgelegd.

Daarnaast werd het team beschuldigd van het negeren van blauwe vlaggen. Het team kwam namelijk uit in de GT-klasse, de Hypercars en LMP2-bolides zijn een stuk sneller en lappen de GTís dan ook regelmatig tijdens de race.

"We vinden dat de acties van sommige leden van het Williams eSports-team onze norm voor acceptabel teamgedrag schonden", zo verklaarde het team op sociale media. "Daarvoor bieden we onze oprechte excuses aan, zowel aan onze concurrenten als aan de bredere eSports-gemeenschap."

ďWilliams eSports is een belangrijke speler in de branche, en zet zich voortdurend in om samen te werken met game-ontwikkelaars en toernooiorganisatoren om te zorgen voor samenhangende handhaving van duidelijke regels en gevolgen voor inbreuken. Verantwoording, integriteit en regelgeving zijn de sleutel tot de voortdurende groei en duurzaamheid van simracing en van de bredere eSports-industrie en we zijn vastbesloten om dat vooruit te helpen."

 

Babe-box

Xtra

COLUMNS