Autosport Internationaal Toerwagens • WRC

WRC: Loeb wint; Nederlandse junioren imponeren

Uitgegeven door Edwin Nieuwenhuis • 1 februari 2009 15:24 • Print artikel

SLIGO - Sebastien Loeb heeft de Rally van Ierland op zijn naam gezet. De Fransman was op het spiegelgladde Ierse asfalt heer en meester. Zijn Citroen teamgenoot Dani Sordo werd tweede, voor Ford-rijder Mikko Hirvonen.

De eerste etappe op vrijdag begon met een spectaculaire snelste tijd voor Jari Matti Latvala. Hij zette de rest van de kanshebbers op meer dan een halve minuut. De Fin had sneeuwbanden gekozen en die bleken op de natte wegen veel sneller te zijn dan de regenbanden waarmee de concurrentie op weg ging. Op de tweede proef ging het echter mis voor Latvala. Hij raakte van de weg wat resulteerde in twee lekke banden en een gebroken aandrijfas. Na twee proeven zat de rally er voor Latvala op.

Kevin Abbring

De Est Urmo Avaa nam de leiding over, ook hij had voor de sneeuwbanden gekozen en profiteerde daar optimaal van. Loeb nam op zijn regenbanden geen enkel risico en wachtte op zijn kans. Die kwam na drie klassementsproeven, toen de service kon worden opgezocht om andere banden te laten monteren. Loeb ging nu ook op pad met de betere banden en herstelde meteen zijn hegemonie. Hij nam de leiding in de wedstrijd over om deze niet meer af te staan.

Achter Loeb ging het gevecht tussen Sordo en Hirvonen. Op de tweede dag verloor Hirvonen deze strijd door problemen met de stuurbekrachtiging van zijn Ford Focus WRC. Uiteindelijk werd de derde plaats zijn deel. Henning Solberg, de oudere broer van de afwezige Petter, maakte op de laatste dag gebruik van een foutje Chris Atkinson en pakte de vierde plaats. Atkinson kwam vorig jaar uit voor het inmiddels gestopte Subaru en reed nu in een privé ingeschreven Citroen C4 WRC.

Sebastien Ogier werd vorige week nog winnaar van de IRC Rally in Monte Carlo met een Peugeot 207 S2000, in Ierland stuurde hij een Citroen C4 WRC naar de zesde plaats. De Fords van Wilson en Al Qassimi werden zevende en achtste.

De Rally van Ierland betekende ook het begin van het Junior World Rally Championship. Hierin komen ook dit jaar Kevin Abbring en Hans Weijs Junior weer aan de start, waarbij zij ondersteuning krijgen van de KNAF. De eerste etappe verliep uitstekend voor Weijs die voor het eerst de beschikking had over een supersnelle Citroen C2 Super 1600. Aan het eind van de eerste dag ging de jongeman uit Elst aan de leiding in de J-WRC tussenstand. Kevin Abbring kende minder succes op de eerste dag, zijn Renault Clio stopte ermee op een van de proeven. Met veel straftijd mocht hij de tweede dag weer van start.

Die tweede dag betekende het eind voor Hans Weijs. De hele dag was hij in een spannend secondenduel verwikkeld met Duitser Aaron Burkart in de Suzuki. Op de laatste proef van de dag ging het mis. Weijs raakte met zijn Belgische navigator Degandt van de weg, waarna de Citroen hard in aanraking kwam met een boom en zwaar beschadigd raakte. Rijder en navigator werden voor een korte check naar het ziekenhuis overgebracht, waar geen ernstige kwetsuren werden geconstateerd. De rally was natuurlijk wel over voor het duo.

Kevin Abbring en zijn Belgische navigator Erwin Mombaerts lieten op de eerste proef van de tweede dag zien dat zij snode plannen hadden, met een snelste tijd gaven ze meteen hun visitekaartje af. Door problemen op de eerste dag kon Abbring een goed klassement vergeten, maar door proeven te winnen kon hij toch laten zien met de besten meer te kunnen. Met niet minder dan negen snelste tijden op de laatste elf klassementsproeven heeft het twintig jaar jonge rallytalent zijn stempel op de wedstrijd weten te drukken. En dan te denken dat hij met een Renault Clio in de R3-klasse onderweg was, terwijl de concurrentie over de snellere Super 1600-auto’s beschikte.

Uitslag Rally van Ierland

1 Loeb - Elena, Citroen C4 WRC, 2h 48 min 25,7 sec
2 Sordo - Marti, Citroen C4 WRC, + 1 min 27,9 sec
3 Hirvonen - Lehtinen, Ford Focus RS WRC, + 2 min 7,8 sec
4 Solberg - Menkerud, Ford Focus RS WRC, + 6 min 32,4 sec
5 Atkinson - Prevot, Citroen C4 WRC, + 7 min 51,9 sec
6 Ogier - Ingrassi, Citroen C4 WRC, + 10 min 44,0 sec
7 Wilson - Martin, Ford Focus RS WRC, + 11 min 23,8 sec
8 Al Qassimi - Orr, Ford Focus RS WRC, + 14 min 7,9 sec

J-WRC
1 Burkart - Kolbach, Suzuki Swift S1600, 3h 16 min 41,5 sec
2 Prokop - Tomanek, Citroen C2 Super 1600, + 47,3 sec
3 Bertolotti - Celestini, Suzuki Swift S1600, + 9 min 0,1 sec
4 Bonato - Boulloud, Suzuki Swift S1660, + 13 min 6,2 sec
5 Abbring - Mombaerts, Renault Clio R3, + 17 min 38,0 sec
6 Griotti - Bonato, Renault Clio R3, + 27 min 8,4 sec

Klassement na 1 van 12 rally’s
1 Loeb - 10 punten
2 Sordo - 8 ptn
3 Hirvonen - 6 ptn
4 Solberg - 5 ptn
5 Atkinson - 4 ptn
6 Ogier - 3 ptn
7 Wilson - 2 ptn
8 Al Qassimi - 1 pt

J-WRC
1 Burkart - 10 punten
2 Prokop - 8 ptn
3 Bertolotti - 6 ptn
4 Bonato - 5 ptn
5 Abbring - 4 ptn
6 Griotti - 3 ptn

De volgende rally meetellend voor het WRC is de Rally van Noorwegen die van 13 tot en met 15 februari rondom Hamar wordt verreden.
De junioren komen pas bij de Rally van Portugal weer aan de start, van 2 tot en met 5 april.

Foto: Willy Weyens

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS