Formule 1

Verkoopt Red Bull het AlphaTauri-team voor de F1-reglementswijzigingen van 2026?

Uitgegeven door Peter Vader • 23 mei 2023 08:30

Ondanks dat er een officiële verklaring is verspreid dat het Red Bull-management geen afscheid gaat nemen van het AlphaTauri-team blijven de geruchten hierover toch doorgaan. Formule 1-expert Mark Gallagher gelooft dat Red Bull zal proberen het worstelende AlphaTauri-team te verkopen voordat de volgende grote regelwijzigingen in 2026 worden doorgevoerd. Red Bull is sinds 2006 met twee teams aanwezig op de F1-grid, toen het in Italië gevestigde noodlijdende Minardi werden gekocht door de energiedrankgigant en omgedoopt werd in Scuderia Toro Rosso.

Nyck_de_Vries_AlphaTauri_actie_bovenaanzicht

Op één-na-laatste!
Nadat ze coureurs als Max Verstappen en Sebastian Vettel hadden voortgebracht, die in 2008 de allereerste Grand Prix-overwinning van het team op Monza behaalde, werd het Italiaanse team in 2020 herboren als AlphaTauri, het eigen kledingmerk van Red Bull. Hoewel Pierre Gasly opnieuw een overwinning voor het team behaalde, opnieuw in Monza, heeft AlphaTauri moeite om die vorm vast te houden. Het staat momenteel onderaan op de één-na-laatste plaats in het constructeursklassement van 2023, met slechts twee punten in de eerste vijf races.

Geen tweede team nodig
Red Bull heeft consequent berichten ontkend dat ze het team willen verkopen, maar na de dood van oprichter Dietrich Mateschitz bleven geruchten bestaan dat ze open zouden blijven staan voor aanbiedingen. Sprekend via de GP Racing-magazine-podcast, zegt Mark Gallagher - die in de loop van een respectabele carrière in de F1 voor Red Bull, Jordan en Cosworth heeft gewerkt - dat Red Bull nu geen tweede team meer nodig heeft, aldus een bericht van PlanetF1.

Opleidingsinstituut en politiek
Gallagher zei erover: “AlphaTauri is een uitzondering. Waarom hebben ze het überhaupt gecreëerd? Ze deden het omdat Dietrich niet alleen dit idee had, die bepaalde visie op de ontwikkeling van coureurs met Helmut [Marko, red.] in een apart team. Maar ook politiek gezien gaf het hen een extra stoel aan tafel in vooral het Ecclestone-tijdperk van de Formule 1. Twee van de tien plaatsen aan tafel, 20 procent van de grid. Dat is nu niet langer relevant. De wereld is veranderd, de Formule 1 is veranderd onder een nieuwe eigenaar. Die ploeg kunnen ze nu beter voor veel geld verkopen. Maar vandaag de dag zal er veel geld van eigenaar moeten wisselen om een team te verkopen (en te kopen). De tijd zal het leren…

Nyck_de_Vries_Alpha_Tauri_pitstopBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS