Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

Vanwall onthult de nieuwe Vandervell S, exclusieve sportauto in een beperkte oplage

Uitgegeven door Peter Vader • 18 januari 2023 09:01

Vanwall, het legendarische Britse automerk dat nieuw leven is ingeblazen door Dr. Colin Kolles, voormalig algemeen directeur en teambaas van enige F1-teams, onthult met trots het eerste straatlegale model van het nieuwe Vanwall-modellenprogramma. Het nieuwe model is verkrijgbaar in twee versies: Vandervell S en Vandervell S Plus.
De modelnaam van de auto is een eerbetoon aan Tony Vandervell, de Britse industrieel die het merk Vanwall in 1951 oprichtte. Met deze introductie begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het merk. Nog maar een week geleden ontving het Floyd Vanwall Racing Team van de FIA de bevestiging van deelname aan het WEC 2023 en daarmee ook deelname aan de 24 Uur van Le Mans.

Vanwall-Vandervell-LMH

De Vanwall Vandervell 680 Hypercar wordt toevertrouwd aan de coureurs Tom Dillmann (F), Esteban Guerrieri (AR) die worden vergezeld door Jacques Villeneuve (CA), voormalig F1-wereldkampioen in 1997, en 1995 Indianapolis 500-winnaar en '95 IndyCar-titelkampioen. Vele jaren na het winnen van het Wereldkampioenschap Formule 1 keert het iconische merk Vanwall terug op de circuits verspreid over de hele wereld.

ByKolles-Vanwall-Vandervell-1000-Roadgoing-Hypercar-2

Slechts een week na de Hypercar-presentatie introduceert Vanwall een volledig nieuwe sportsedan, die opnieuw blijk geeft van serieuze inzet en technische bekwaamheid. De diepgang en ervaring van de technische staf van Vanwall tonen aan dat ze in staat zijn om meerdere projecten tegelijkertijd te ontwikkelen. Het zijn enorm verschillende, veeleisende projecten, die opvallen door hun hoge ontwerp- en bouwkwaliteit.

Vandervell_S_Plus foto 1

De Vandervell S is een vierdeurs hatchback met achterklep en zijn agressieve vormen trekken meteen de aandacht, gekenmerkt door aerodynamische details. De extreem sportieve look wordt onderstreept door de grote aerodynamische frontsplitter van koolstofvezel, de zijskirts en de achterspoiler, die de pittige persoonlijkheid van de auto benadrukken. De kleur waarin de Vandervell S debuteert is het klassieke groen dat herinnert aan de Engelse oorsprong van het merk Vanwall.

Vandervell_S_Plus foto 2

Vanuit het oogpunt van styling heeft de voorkant van de auto zeer gedurfde en geometrische lijnen, met een agressieve vorm van het spatbord waarin de grote luchtinlaat van het koelsysteem is verwerkt. Het motorkapprofiel heeft twee uitsparingen aan de zijkant die uitmonden in de zijspatborden, die zich rond de 22-inch lichtmetalen velgen en laagprofielbanden wikkelen. De slanke dynamische profielzijden worden onderstreept door een brede zijdelingse groef in de carrosserie die doorloopt in de twee deuren. De achterkant van de auto heeft nog een sportief detail met zijn geïntegreerde deflector boven de achterruit.

Het interieur van de auto wordt gekenmerkt door zijn cockpit met speciale aandacht voor de rijpositie, uitstekende ergonomie en verwijzingen naar de wereld van de autosport. Dit alles wordt bereikt zonder in te boeten aan comfort door het gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit, zoals fijn leer en zichtbare koolstofvezel.

Vandervell_S_Plus foto 3

Lichtgewicht is een ander belangrijk element bij het bereiken van uitzonderlijke prestaties. Het is meteen duidelijk dat dit model het resultaat is van de uitgebreide technische kennis en expertise die het toegewijde Vanwall-team in de loop der jaren heeft opgebouwd.

De nieuwe Vanwall is verkrijgbaar in twee uitvoeringen met verschillende technische specificaties:

- Vandervell S, 4wd, 320 pk, gecombineerd bereik van ca. 450 Km, 185 km/u, 0-100 in 4,9 s
- Vandervell S Plus, 4wd, 580 pk, gecombineerd bereik van ca. 420 Km, 265 km/u, 0-100 in 3,4 s

In deze fase van ingrijpende veranderingen in de automotivewereld heeft Vanwall al zijn kennis in dit project gestoken, wat bewijst hoe racen nog steeds kan dienen als een echte benchmark om oplossingen te bieden die van toepassing zijn op massaproductievoertuigen.

Vandervell_S_Plus foto 4

De Vandervell S Plus wordt geproduceerd in een gelimiteerde serie van 500 auto's bij Vanwall's Greding (Duitsland). De S en de S Plus worden op de markt gebracht via directe verkoop en gedistribueerd door afleverpartners, met leveringen vanaf het derde kwartaal van 2023.

De uiterst scherpe prijs is één van de andere sterke punten van dit project: vanaf 128.000 euro, exclusief btw. De kleurkeuze omvat elke carrosseriekleur op verzoek van de klant en vijf complementaire cockpit interieurkeuzes. Op aanvraag zijn ‘tailormade’ opties ook beschikbaar. De auto is volledig straatlegaal en wordt gegarandeerd door een kwaliteits- en servicegarantie van 2 jaar.

Vandervell_S_Plus foto 5

Vanwall, een prestigieus Brits merk dat in 1958 het Formula One Constructors' Championship won, heeft als doel een reeks unieke en exclusieve luxe auto's te produceren. Ze worden gekenmerkt door innovatieve en geavanceerde technische oplossingen en het gebruik van materialen van de hoogste kwaliteit. De R&D-afdeling van Vanwall heeft in samenwerking met toonaangevende partners de beste geavanceerde apparatuur op de markt gespecificeerd voor de nieuwe Vandervell S- en Vandervell S Plus-modellen.

Dr. Kolles, algemeen directeur van Vanwall GmbH: "Het doel van Vanwall is om unieke, nieuwe generatie auto's te creëren, van hoge kwaliteit en geweldige prestaties, om ze tot een maximale ontwikkeling te brengen, in staat om de sterke passie over te brengen die de Vanwall Company bezielt".

In het toekomstplan van Vanwall zal een limited edition-versie van de Vanwall Vandervell 1000 Hypercar, de straatlegale LM Hypercar, worden geproduceerd. De auto is momenteel in ontwikkeling en heeft al meerdere weg- en racetestsessies achter de rug.

Vandervell_S_Plus foto 6

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS