Formule 1

Valtteri Bottas kritisch op FIA verbod op politieke statements: "We zouden het recht moeten hebben om te zeggen wat we willen"

Uitgegeven door Frank Korsel • 30 januari 2023 12:00 • Print artikel

De FIA veranderde onlangs haar eigen regelgeving. Coureurs mogen vanaf nu niet meer publiekelijk voor hun politieke standpunten uitkomen, zo wordt nu beschreven in de FIA International Sports Code. Mocht één van de coureurs écht met een statement willen komen, dan moet hij dit eerste aanvragen bij de FIA en hiervoor ook toestemming krijgen. Tijdens de Race of Champions in Zweden bekritiseerde Alfa Romeo-coureur Valtteri Bottas deze beslissing van het overkoepelde orgaan.

Valtteri Bottas

“Persoonlijk ben ik niet geïnteresseerd in politiek”, vertelde Bottas op een persmoment in het koude Pite Havsbad. “Ik kwam in de sport om te doen waar ik van hou, racen, maar politiek maakt deel uit van de huidige samenleving.”

De afgelopen jaren steken de activistische stemmen van Sebastian Vettel en Lewis Hamilton steeds verder de kop op. De BLM-beweging, klimaatactivisme of LGBT-rechten, de coureurs spreken zich tegenwoordig steeds vaker voor dingen uit en daar heeft de FIA genoeg van. Bottas werpt zijn licht op hoe belangrijk het delen van je mening is: “De afgelopen jaren heeft de Formule 1 de aandacht weten te vestigen op een aantal belangrijke zaken, veel coureurs hebben hun standpunt kenbaar gemaakt, waaronder Sebastian Vettel. Ik begrijp niet waarom ze ons willen controleren. We zouden het recht moeten hebben om te zeggen wat we willen. Dat is hoe ik het zie, maar we zullen zien wat er gebeurt."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS