Formule 1

VIDEO - Verbod op elektrische bandenwarmers dwingt tot ontwikkeling van een geheel nieuwe F1-band

Uitgegeven door Peter Vader • 25 september 2022 12:40

Banden zijn cruciaal in de Formule 1 als het gaat om winnen of verliezen. Als alle ingrediënten als organisatie en techniek op orde zijn bij een team, dan blijven de banden over om het verschil te maken. Ze zijn dus vaak bepalend voor de uitkomst van een Grand Prix en dus verdienen ze veel aandacht. De Formule 1 is nu van plan om het gebruik van elektrische bandenwarmers in het seizoen 2024 te verbieden. Omdat het allemaal duurzamer moet, moeten de bandenwarmers verboden worden zodat het energieverbruik wordt verminderd en de kosten worden verlaagd omdat de teams geen dure apparatuur meer nodig hebben. Toch werkt deze beslissing ook kostenverhogend. Pirelli’s Motorsport Director Mario Isola beweert namelijk dat dit betekent dat er nieuwe banden moeten worden ontworpen.

Pirelli_Formule_1 bandendekens

Nieuwe band ontwerpen
Het besluit om de bandendekens te verbieden werd stapsgewijs toegepast, aangezien de regelgeving een geleidelijke verlaging van de gebruikte temperaturen oplegde, totdat het in 2024 definitief wordt stopgezet. In 2021 werd de maximale temperatuur van de bandenwarmers teruggebracht tot slechts 100°C vooraan en 80°C achteraan. Momenteel zijn voor alle slicks slechts 70°C temperaturen toegestaan, terwijl het aantal dekens werd teruggebracht van 40 naar 20. Dit plan van een geleidelijke invoering om de bandendekens te verwijderen stuit op een aantal problemen, zoals Pirelli's Motorsport Director Mario Isola aan Auto Motor und Sport uitlegde waarom een dergelijke strategie werd aangenomen. "Als je zonder elektrische dekens wilt rijden, moet je een compleet nieuwe band ontwerpen", begon hij. “Het is niet genoeg om simpelweg nieuwe compounds te maken met een groter werkbereik. De Formule 1-auto’s zijn zo snel en genereren zulke grote krachten dat de druk tijdens het rijden met tien tot twaalf PSI toeneemt. Dit verandert het hele profiel en het contactoppervlak van de band”, benadrukt Isola.

Mario-Isola-01_Pirelli_F1_boss
Pirelli’s Motorsport Director Mario Isola

F2 heeft geen bandendekens
Hoewel bandenwarmers al langer niet worden gebruikt in de Formule 2, beweert Isola dat je dat niet kunt vergelijken met de F1, omdat de toename van de druk vanaf het moment dat de banden op de auto's zijn vastgeschroefd en zodra ze door het rijden worden vervormd, in de F1 veel groter is. Bedenk je daarbij dat de F2-banden worden opgepompt tot een druk van 13-15 PSI voordat ze op de auto's worden vastgeschroefd. Die druk stijgt tot 20 PSI onder rijomstandigheden. "De drukverhoging in de F1 is twee keer zo hoog als in de Formule 2", schat Pirelli's Motorsport-baas. “Vanwege de hoge belasting kunnen we in de Formule 1 niet zomaar starten met 15 PSI. Dan zouden de coureurs aan het begin van een stint rustig aan moeten doen en de bandentemperatuur langzaamaan opvoeren. Dat werkt natuurlijk niet in een race. Dus ze moeten beginnen bij 20 of 21 PSI. De druk loopt dan al snel op tot boven de 30 PSI”, merkte de Italiaan op.

Temperatuur verlagen
Toen Pirelli hun 18″-banden met laag profiel, nieuw voor 2022, testte, werden simulaties uitgevoerd met lagere dekentemperaturen, aangezien in 2023 de dekentemperaturen verder zullen dalen tot 50°C, vóór het volledige verbod van 2024. Deze simulaties zijn de reden waarom de banden van dit jaar volgens Isola geen grote problemen hebben veroorzaakt. "Volgend jaar zullen de temperaturen van de elektrische dekens blijven dalen, tot slechts 50°C voor en achter", zei Isola. “Dit vergroot ook de drukverschillen binnen de stints. We zetten bewust alleen kleine stapjes zodat er niets misgaat en de show er niet onder lijdt. De banden werken dit jaar erg goed. Dat moet natuurlijk zo blijven, ook als we de elektrische dekens helemaal afschaffen,' drong hij aan.

Pirelli bandentests zijn cruciaal


Bandentest is cruciaal
Pirelli heeft F1-auto's van de huidige generatie nodig om de banden te testen vanwege alle op handen zijnde veranderingen. Aangezien de Italiaanse bandenproducent het enige merk is dat banden levert voor de Formule 1, zal de werkdruk alleen maar toenemen nu voor 2023 een seizoen met maar liefst 24 Grand Prix’ is bevestigd. Mario Isola is echter blij dat de FP2-sessies met 30 minuten worden verlengd om het testen van bandenprototypes mogelijk te maken, aangezien de F1 van plan is het nieuwe format dit jaar in Austin al uit te proberen. “We hebben auto’s van de huidige generatie nodig. We moeten naar verschillende circuits waar de banden verschillende belastingen ondergaan. En we moeten onder verschillende omstandigheden rijden', zei hij. "Het idee om de FP2 te gebruiken voor testen is eigenlijk heel goed", gaf de Italiaan toe. “De teams hoeven niet naar een circuit te reizen of langer te blijven na een raceweekend. Maar zodra je een nieuw goed idee hebt, vinden de teams wel weer een probleem. Ze klagen dat ze dezelfde auto's en dezelfde motoren moeten gebruiken als de rest van het weekend. Kilometerstand wordt al snel een probleem', waarschuwde hij.

Pirelli-f1-range

“Het zal niet zo eenvoudig zijn”
Omdat verschillende auto's in de F1 verschillende prestaties hebben, adviseert Isola dat alle teams deelnemen aan bandentests, zodat Pirelli kan begrijpen hoe de banden zich gedragen bij verschillende niveaus van downforce. "De snelle auto's zetten de banden onder meer druk", zei hij. “We moeten ervoor zorgen dat het opwarmproces ook werkt bij de langzamere auto's. En dat de banden niet oververhit raken bij de snelle teams. Daar moeten we een goed compromis vinden, zodat de banden werken met alle tien auto’s en met alle 20 coureurs en op alle circuits. Het zal niet zo eenvoudig zijn” aldus Pirelli-Motorsport-directeur Mario Isola in een bericht van GrandPrix247.Pirelli_F1_tyresBen jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS