Formule 1

VIDEO - Profiteren Max Verstappen en Charles Leclerc het meest van de technische 2023-wijzigingen?

Uitgegeven door Peter Vader • 31 januari 2023 11:27

Scuderia Ferrari heeft aangekondigd dat het zijn nieuwe auto voor 2023 zal presenteren op 14 februari, op Valentijnsdag! Het is te hopen dat het een liefdesgeschenk is dat veel resultaat gaat brengen voor de mannen uit Maranello. In tegenstelling tot eerdere berichten zal de lancering van de auto plaatsvinden in Maranello – in plaats van in Imola. Vanwege enige vertragingen bij de productie van de 2023-auto, bleek de logistieke organisatie van een presentatie op Imola, te veel tijd te vragen. Er heerst rust bij de teamleden en volgens de ingenieurs lijkt het werk om de 2022-auto te optimaliseren, foutloos lijkt te zijn uitgevoerd. Er zijn wat vraagtekens (en geruchten) over de krachtbron, maar de aerodynamica is onder controle. Het hele concept is van A tot en met Z duidelijk voor alle technici. Dat is wel eens anders geweest, na alle problemen met de ‘porpoising’.

Charles_Leclerc_en_Max_Verstappen
Charles Leclerc (links) en Max Verstappen (rechts)

Geen grote veranderingen
De F1-75 van vorig jaar begon het 2022-seizoen sterk, maar door verschillende redenen (tactiek, uitval door technische storingen) kon het potentieel niet uitgenut worden en werd er geen wereldkampioenschap behaald. Een tweede plaats in de eindrangschikking viel Ferrari ten deel. Ook niet slecht, maar in ieder geval niet genoeg voor het topmanagement. Het leidde tot het ontslag van Mattia Binotto, die vervangen werd door Frederic Vasseur. Toch zal de nieuwe teambaas Fred Vasseur geen grote wijzigingen doorvoeren, een teken dat het team wel degelijk op de goede weg was. Vasseur kiest voor continuďteit, een beslissing die grotendeels verwelkomd is in de fabriek. Vasseur lijkt te hebben gekozen voor een meer voorzichtige - en waarschijnlijk verstandigere - benadering van zijn eerste maanden bij het team. Het doorvoeren van grootschalige veranderingen direct nadat je bij een team bent gekomen, kan averechts werken. Maar, kleine veranderingen worden er wčl doorgevoerd.

Ferrari_Monza_front_track

Minstens een seconde sneller?
In dit stadium, met de Ferrari 675 middenin het productie- en montageproces, wordt er intensief simulatiewerk uitgevoerd door de coureurs. De gerealiseerde uitkomsten van het testwerk in de simulator zijn buitengewoon positief, de 2023-auto zou meer dan een seconde sneller zijn dan de auto van vorig jaar. Dit is een intrigerende schatting van het Maranello-kamp, aangezien de reglementen van 2023 aanzienlijke verschillen laten zien van de aerodynamische belasting. Verder lijkt het erop dat de problemen met de betrouwbaarheid van de motor zijn opgelost. Overigens is het hele verbeterproces al een lange tijd aan de gang.

Ferrari_Frederic_Vasseur-teamboss_Ferrari_F1-2023
De nieuwe Ferrari-teambaas Fredric Vasseur kiest voor continuďteit boven ingrijpende koerswijzigingen

Minder porpoising
Ten opzichte van vorig jaar zullen de F1-auto’s in 2023 een deel van dit aerodynamische voordeel in de snelle bochten verliezen. Dit is een gevolg van de wijzigingen in de regelgeving die bedoeld zijn om het 'bruinvissen'-effect te elimineren. "De reglementswijzigingen zullen een verlies van 15 tot 20 punten aan downforce veroorzaken, ongeveer een halve seconde in termen van rondetijd", voorspelt Nikolas Tombazis, die onlangs door de FIA is benoemd tot single-seater-directeur. Dit voorspelde tijdverlies zal bijna volledig worden geëlimineerd door de aeromechanische verbeteringen die de teams tijdens de winter hebben aangebracht. In 2023 zullen de belangrijkste verbeteringen die aan de F1-auto’s worden aangebracht, gelden voor de middelzware en langzame bochten. Dit proces zal hoofdzakelijk worden doorontwikkelt in de windtunnel. Bovendien zullen de teams zachtere afstellingen gebruiken om het gedrag van hun auto op verschillende baanoppervlakken te begrijpen. Dit kan uitstekend in de simulator worden geanalyseerd. Er zal dit jaar ook een aanzienlijke vermindering van ‘porpoising’ (het bruinvissen/stuiteren) zijn, die volgens sommige ingenieurs de auto's van vorig seizoen aan het begin van het jaar met bijna 7 tienden van een seconde vertraagde. Als gevolg hiervan is het niet verwonderlijk dat fabrikanten van remsystemen voor F1-auto's, een toename van het remkoppel van bijna 5 procent verwachten. Dit komt omdat de auto's sneller uit de bochten komen, wat betekent dat ze ook een hogere bij aanvang van de remzone.

Ferrari_Monza_Charles_Leclerc
Charles Leclerc

Minder onderstuur
Naast de verwachte verbeteringen met een verbeterde set-up en ontwikkeling, zullen de nieuwe banden van Pirelli ook enkele kleine veranderingen ondergaan. Zij maken hun debuut bij de pre-season tests in Bahrein. De voorbanden zullen het meest te verduren krijgen, zij zijn nu zodanig ontworpen dat ze het zware onderstuur van vorig jaar verminderen. Dit is vooral relevant in bochten met lage snelheid. Hierdoor was het nodig om de voorkant aan te passen met een achterkant die door deze nieuwe generatie auto's de neiging had om veel te bewegen. Een vermindering van onderstuur zal waarschijnlijk sowieso door de teams worden gecreëerd, maar Pirelli zal dit zelf ook realiseren dankzij hun nieuwe constructie van de voorbanden. Dankzij de betere grip aan de voorzijde is de verwachting is dat dit ook minder bandenslijtage veroorzaakt. In geval van Ferrari zal dit een positieve invloed hebben zodra de auto op circuits rijdt waar de F1-75 van vorig jaar grote moeite had om uit de verf te komen. Nogmaals, hoewel de Ferrari van vorig jaar in sterke vorm aan het seizoen 2022 begon, toonde het aan dat er nog veel vooruitgang te boeken is, vooral op mechanisch vlak.

Max_Verstappen_vecht_met_Charles_Leclerc GP Japan 2022
Max Verstappen in gevecht met Charles Leclerc tijdens de GP van Japan 2022

Wie profiteert ervan?
Gezien hun rijstijl zullen Max Verstappen en Charles Leclerc het meeste profijt van de nieuwe ontwikkelingen hebben, aldus F1-experts Giuliano Duchess and Piergiuseppe Donadoni in een bericht van Formu1a.uno. De tweevoudig wereldkampioen had begin vorig jaar vooral last van het onderstuur van de RB-18. De banden van dit jaar zouden onderstuur bevorderen, maar we hadden ook extra gewicht aan het begin van het seizoen, waarbij het overtollige gewicht van de RB18 de balans van de auto verder naar onderstuur duwde. Verstappen: "Toen we eenmaal begonnen de auto lichter te maken, werd hij wendbaarder en konden we de voorkant ten volle benutten, want een auto met onderstuur kan nooit snel zijn". Het is een combinatie van al deze factoren die verklaren waarom teams in 2023 snellere auto's verwachten ten opzichte van begin vorig jaar. Sneller en beter hanteerbaar!

Max_Verstappen_actie_front_spray GP Japan 2022
Max Verstappen

Verstappen_winnaar_Leclerc_P2_podium_GP_Italie_2022
Podium van de GP van Italie 2022: Max Verstappen bovenaan op P1, Charles Leclerc op P2

Max_Verstappen_en_crew_Red_Bull_F1-team
Max Verstappen F1-wereldkampioen 2022 na de GP van Japan 2022Logo_RaceXpress_on_YouTube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS