Formule 1

UITSLAG: Max Verstappen wint in Japan, zesde constructeurstitel voor Red Bull

Uitgegeven door Bart • 24 september 2023 06:37

Max Verstappen heeft in Suzuka de Grand Prix van Japan gewonnen. De wereldkampioen reed onbedreigd naar de overwinning en haalde zo eigenhandig de constructeurstitel voor Red Bull binnen. Met nog zes raceweekenden te gaan is Red Bull niet meer te achterhalen door de concurrentie. In de race eindigden beide coureurs van McLaren op het podium. Lando Norris werd tweede voor zijn teamgenoot Oscar Piastri.

Max Verstappen


De start van de Japanse Grand Prix verliep behoorlijk chaotisch. Aan de kop van het veld sloeg Max Verstappen de aanval van beide auto’s van McLaren af. Daarachter moesten diverse coureurs voor elkaar uitwijken. Carlos Sainz stuurde naar links om teamgenoot Charles Leclerc te ontwijken. Daardoor moest Sergio Perez ook naar links, op de lijn waar Lewis Hamilton al reed. De Mexicaan en de Brit raakten elkaar en er was schade aan de Red Bull. Achterin het veld was er fors contact tussen Alex Albon en Valtteri Bottas. De Alfa Romeo liep daarbij schade op en de safety car kwam in de baan om de rommel op te kunnen ruimen.

Perez moest naar binnen voor schade aan zijn voorvleugel en maakte bij het uitrijden van de pitstraat een fout door na de safety car lijn nog een auto in te halen. Daarvoor kreeg hij een tijdstraf van 5 seconden. Na de herstart waren er opnieuw problemen voor Bottas. Bij een inhaalactie op Logan Sargeant verremde de Amerikaan zich en hij stuurde de Fin in de rondte. Zo werd de Alfa Romeo-coureur de eerste uitvaller. Perez begon aan zijn inhaalrace, maar verkeek zich bij een inhaalactie op Kevin Magnussen. Hij liet de Deen spinnen en kwam even later in de pits om zijn Red Bull te parkeren.

Aan de kop van het veld liep Verstappen steeds verder weg bij de auto’s van McLaren. Halverwege de race had hij al meer dan 12 seconden voorsprong. Lando Norris en Oscar Piastri reden elkaar even in de weg, maar na teamorders mocht de Brit verder op P2. Twee andere teamgenoten, Lewis Hamilton en George Russell, waren daarvoor al met elkaar in aanraking gekomen. Hamilton dwong zijn land- en teamgenoot van de baan, maar zou daarvoor geen straf krijgen.

Het aantal uitvallers liep even snel op. Na Bottas en Perez moesten ook Lance Stroll, Logan Sargeant en Alex Albon de strijd staken. In de tweede helft van de race stapte Perez weer terug in zijn Red Bull en hij bleef lang alleen maar in de auto zitten. In de 40e ronde kwam de Mexicaan toch weer de baan op, maar niet veel later moest hij de pits alweer opzoeken. Waarschijnlijk deed Red Bull dit om een straf te ontlopen voor het tikje aan Kevin Magnussen eerder in de race. Thuisrijder Yuki Tsunoda en AlphaTauri-teamgenoot Liam Lawson reden aanvankelijk in de top 10, echter op de harde band gaven ze ruimte prijs en belandden ze buiten de punten.

Verstappen reed onbedreigd naar de overwinning en de blik kon op het binnenhalen van de constructeurstitel. Daarvoor moest Red Bull alleen meer punten halen dan Mercedes. Verstappen zorgde voor 26 punten en daar kwamen Hamilton en Russell niet aan. Zo pakte Red Bull de zesde constructeurstitel in de geschiedenis van het team.

Uitslag Grand Prix van Japan:

Pos. 	Coureur 	Nat.	Team     	Verschil
1 Max Verstappen NED Red Bull 53 Laps
2 Lando Norris GBR McLaren F1 + 19.387s
3 Oscar Piastri AUS McLaren F1 + 36.494s
4 Charles Leclerc MON Ferrari + 43.998s
5 Lewis Hamilton GBR Mercedes + 49.376s
6 Carlos Sainz ESP Ferrari + 50.221s
7 George Russell GBR Mercedes + 57.659s
8 Fernando Alonso ESP Aston Martin + 74.725s
9 Esteban Ocon FRA Alpine F1 + 79.678s
10 Pierre Gasly FRA Alpine F1 + 83.155s
11 Liam Lawson NZL AlphaTauri + 1 Lap
12 Yuki Tsunoda JPN AlphaTauri + 1 Lap
13 Zhou Guanyu CHN Alfa Romeo F1 + 1 Lap
14 Nico Hulkenberg GER Haas F1 Team + 1 Lap
15 Kevin Magnussen DEN Haas F1 Team + 1 Lap
Alex Albon THA Williams DNF
Logan Sargeant USA Williams DNF
Lance Stroll CAN Aston Martin DNF
Sergio Perez MEX Red Bull DNF
Valtteri Bottas FIN Alfa Romeo DNF



 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS