Formule 1

Troonsafstand van Ben Sulayem nadat Albon zich ook in het rijtje schaarde: "We zijn allemaal bezorgd"

Uitgegeven door Peter Vader • 8 februari 2023 15:30 • Print artikel

De Formule 1 staat tegenwoordig bol van ‘vervolgverhalen’. Op dit moment is het verbod voor de coureurs om zich openlijk uit te spreken over politieke of maatschappelijke kwesties het meest in het oog springende verhaal. Na Hamilton, Vettel, Verstappen en Perez heeft de volgende coureur nu zijn ongenoegen uitgesproken rondom het inperken van het spreekrecht van de coureurs, zoals door de FIA voorzitter Ben Sulayem is voorgesteld. De man in kwestie is Williams-coureur Alex Albon, die aangeeft hij zich zorgen maakt om de route die is ingeslagen door het autosportorgaan en dat hij hoopt op duidelijke antwoorden rondom de hele soap.

Alex_Albon_F1_Williams
Alex Albon

Welke straf?
Vanaf 2023 mogen coureurs niet meer zomaar een politiek statement maken op en rondom het circuit, zonder dat ze daarover vooraf met de FIA-afspraken over heeft gemaakt. Het gaat hierbij vooral om politieke statements tijdens de podiumceremonie, na afloop van de race en tijdens persconferenties/interview. Iets waar Lewis Hamilton en Sebastian Vettel vaak mee bezig waren. Wat de mogelijke straf kan zijn als een coureur zich hier niet aan houdt, is nog niet duidelijk. De verwachting is dat het uitdraait op een boete voor de desbetreffende coureur.

Veel verwarring
Namen als Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Sergio Pérez en Max Verstappen lieten hun ongenoegen al blijken, evenals de nog relatieve nieuweling Zhou Guanyu. En ook de altijd rustige en goedlachse Alex Albon heeft zijn zorgen over de censuur van de FIA geuit. "Ik heb nog niet met veel personen op de grid over de situatie gesproken. Ik weet dat we allemaal bezorgd zijn. Ik weet ook dat men op dit moment probeert om alle neuzen van de Formule 1 en de FIA dezelfde kant op te krijgen voor wat betreft communicatie. Er heerst veel verwarring. Ik wil niet te veel zeggen, maar veel mensen zien ons als een woordvoerder voor veel problemen op deze wereld, door de positie waarin wij verkeren. Het is voor mijn gevoel een verantwoordelijkheid van de coureurs om mensen op de hoogte te brengen van problemen. Het is lastig om voor ons te zien wat de FIA hiermee wil bereiken. We zijn allemaal voor 'WeRaceAsOne' en dat soort dingen. Dus de FIA moet ons meer duidelijkheid geven over wat ze ons willen vertellen." Albon's verklaring kwam kort voordat FIA voorzitter Ben Sulayem bekend maakte dat hij afstand doet van zijn dagelijkse taken. Wellicht dat de zoveelste openlijk geuite bedenking tegen zijn omstreden voornemen, in dit geval van Alex Albon, tot zijn besluit heeft geleid.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS