Formule 1

Toto Wolff over gridstraffen voor motoren: "Er moet een zeker afschrikmiddel zijn"

Uitgegeven door Wim Boekel • 22 september 2022 07:04

In Monza namen diverse Formule 1-teams een motorenstraf. Onder die coureurs waren ook Max Verstappen en Lewis Hamilton. Diverse mensen in de paddock roepen dat het aantal van drie motoren verhoogd moet worden naar vijf. Anderen zeggen dat de gridstraffen afgeschaft moeten worden en dat de punten afgetrokken moeten worden bij het constructeurskampioenschap. Mercedes-teambaas Toto Wolff ziet daar echter niets in.

Toto Wolff

“We moeten onszelf herinneren waarom we dat gezegd hebben”, aldus Toto Wolff over de regels rondom de motoren tegen GrandPrix247. “Aan de kant van het chassis hebben we een kostenplafond. Aan de motorenkant hebben we nog geen kostenplafond. Als er geen gridstraffen waren, hadden we kwalificatiemotoren gehad. En niet vijf daarvan, maar 20! De grote teams en OEMS zouden spenderen wat ze willen om een voordeel te hebben. Dus dat is waarom er een zekere factor moet zijn die dat limiteert en dat voorkomt. Dus dit is waar het nu vandaan komt. Maar is het te gecompliceerd geworden? Zeker.”

De teambaas ziet niets in het schrappen van de gridstraffen en hiervoor aftrek van de punten voor het constructeurskampioenschap in te stellen. “Een negatief gevolg kan zijn dat het rijderskampioenschap het enige gaat worden wat telt”, vervolgt de Oostenrijker. “En je gooit maar motoren in de auto en neemt veel aftrek bij de constructeurs, waardoor je wint met een coureur, omdat hij elke race een nieuwe krachtbron heeft. Ik denk dat we moeten heroverwegen wanneer het motorenplafond haar intrede doet en dat het dan allemaal verdwijnt. Maar nog steeds, we willen geen wapenwedloop op motoren. Welke vrijheid je ons ook geeft, we gaan het benutten en we doen het zelfs meer strategisch, omdat het slechts vijf of tien plekken zijn. We gaan elke race een motor opblazen, omdat het drie tienden sneller gaat zijn dan eerder. Dus er moet een zeker afschrikmiddel zijn.”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS