Karting • Rotax Euro

Tommie van der Struijs begint seizoen in Rotax Max Senior ijzersterk met zege: P1 in BMC!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 2 maart 2023 05:15

GENK – Dat noem je nog eens je seizoen succesvol beginnen: karter Tommie van der Struijs won zondag de eerste ronde van het BMC-kampioenschap. Knap, vooral omdat het voor de dertienjarige Nuenenaar zijn eerste seizoen in de Rotax Max Senioren-klasse is.

close racing close finish BMC Tommie van der Struijs wint


“De snelheid was het hele weekend goed”, glunderde Tommie vlak voor de prijsuitreiking op het circuit van Genk. “In de kwalificatie had ik niet de beste positie, maar werd ik toch nog derde overall.”

Een prima uitgangspositie voor de heats in deze sterk bezette klasse, waarin Tommie de jongste deelnemer is. “In de eerste heat werd ik eerste, maar kreeg ik een penalty van vijf seconden en werd ik als tweede geclassificeerd. In de tweede heat ben ik als tweede gestart en ook als tweede gefinisht.”

Daarmee had hij de jongeling met name aan zichzelf bewezen dat het met zijn snelheid wel snor zat. Dat liet hij in de prefinale opnieuw zien. Daarin reed hij van vier naar twee. “Ik had een goede start”, verklaarde hij. “In de finale had ik weer een prima start, nu vanaf twee. Kort daarna viel ik helaas terug naar P3. Daarna ben ik teruggereden naar twee en heb ik uiteindelijk ook de nummer één ingehaald.”

In de slotfase werd het nog even spannend. Tommie: “In de laatste paar rondes werd ik weer ingehaald. Maar in de laatste ronde heb ik toch nog de leiding kunnen terugpakken. Ik kneep hem wel toen ik de leiding kwijtraakte. In de laatste ronde zag ik in de eerste bocht een klein gaatje en ik dacht: boeien, het is nu alles of niks. Toen lukte het.”

En dus snelde Tommie als eerste over de finish. Een fraaie bevestiging van zijn uitstekende vorm die hij al tijdens zijn twee voorbereidingswedstrijden op het seizoen had getoond. “Tijdens de Winter Cup-wedstrijd van Chrono Winter in Kerpen was ik tweede en tijdens de Euro Trophy Winter Cup in Campillos was ik zesde.”

Tommie van der Struijs podium


Knap voor een debutant in de Rotax Max Senioren-klasse. De klasse ligt de beloftevolle rijder blijkbaar uitstekend. “Ik heb er één dag aan moet wennen. Hiervoor heb ik drie jaar Junioren gereden, en de Senior-kart is wel vergelijkbaar. De banden zijn wel een stuk zachter en dat geeft veel meer grip. En onderin heeft de motor meer kracht.”

Bij wijze van uitzondering was afgelopen weekeinde zijn vader níet zijn monteur. Ditmaal sleutelde Max Timmermans aan zijn kart. “Hij heeft me dit weekend begeleid. Mijn vader had geen zin”, zei Tommie gekscherend. “Ik heb een hoop van Max geleerd. Het ging heel goed.”

Zijn huidige vorm belooft wat voor de rest van het seizoen. Dat bestaat voor de snelle Brabander uit de Rotax Max Challenge Euro Trophy en het BNL-kampioenschap. Wat dat laatste kampioenschap betreft: daarvoor komt hij komend weekeinde al in actie. Dan staat de BNL Kick-Off op het programma. “Daar hoop ik weer te kunnen winnen.”

De sterke Engelsen die daar traditioneel volop aan de start staan? “Dat is een leuke uitdaging.” Zijn vader Martin is dan gewoon weer zijn monteur. “Max heeft ook al een vaste rijder voor het seizoen, maar het was een fijne samenwerking.”

Tommie van der Struijs wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bouvin power, Albert Siegers, Vagtechniek BV en Searchflow.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS