Dakar

Team de Rooy ziet podium in rook opgaan: probleem met spoorstang houdt Janus van Kasteren buiten de top-drie

Uitgegeven door Bart • 12 januari 2022 02:16 • Print artikel

De mannen van Team De Rooy hebben in de negende etappe van de Dakar Rally de problemen van maandag van zich af kunnen rijden. Martin van den Brink (achtste) en Vick Versteijnen (negende) reden een vrijwel probleemloze etappe. Janus van Kasteren leek op weg naar een klassering in de top drie, maar een probleem met de spoorstang dwarsboomde die plannen. Een vijftiende plaats kwam niet overeen met de snelheid die de equipe van Janus op de piste legde.

Janus van Kasteren


Martin van den Brink, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen kwamen als achtste tevreden aan de finish van de etappe over 287 kilometer in de omgeving van Wadi Ad Dawasir. "Het was een probleemloze dag. Na de technische tegenslag van maandag was het prettig om niets mee te maken. De monteurs van Team De Rooy en Mammoet Rallysport hebben maandagavond uitstekend werk verricht. Het systeem van de bandenspanning is compleet vervangen en vandaag werkte het uitstekend. Helaas hadden we niet veel duinen in deze special."

Van den Brink eindigde als achtste op 9:23 van ritwinnaar Eduard Nikolaev. "Ons grootste probleem was dat we lang in het stof reden van de Tatra van Vaidotas Paskevicius. Na de verplichte stop konden we hem gelukkig snel passeren en reden verder stofvrij naar de streep." De Litouwer in de Tatra was vanochtend een minuut voor Martin en een halve minuut voor Vick Versteijnen gestart.

"Het was een prachtige proef," zo vertelde Vick net na de special. "Het parcours was snel met canyons en met duinen. In het begin gingen veel mensen de fout in bij het zoeken van een waypoint. Teun had gelukkig het goede spoor," aldus Vick Versteijnen over het goede werk van de navigator uit Hilvarenbeek. De 33-jarige Teun van Dal is bezig aan zijn derde Dakar Rally als navigator. De derde man aan boord van de Iveco Powerstar van Vick is de 24-jarige Randy Smits. De monteur uit Boxmeer debuteert als rijder op de rallytruck. "We doen het goed samen," zegt een tevreden Versteijnen, die nog wel even een teleurstelling kreeg te verwerken. "Bij de duinen deed het bandensysteem het weer niet. Daardoor moesten we weer stoppen en raakte ik uit het goede ritme. We zijn toch kort achter Martin gebleven. De negende plaats is goed, maar het is toch frustrerend dat we voor de derde achtereenvolgende dag met hetzelfde probleem te kampen hebben."

Vick Versteijnen


In het algemeen klassement is Janus van Kasteren op de zesde plaats nog altijd de best geklasseerde rijder van Team De Rooy en de beste Nederlander. Van Kasteren, navigator Snijders en monteur Rodewald hebben 2:27:43 achterstand op de gedoodverfde favoriet Dmitry Sotnikov. Martin van den Brink is zevende en heeft exact 28 minuten en 14 seconden achterstand op zijn land- en teamgenoot. Vick Versteijnen (op ruim 4 uur achterstand) is achtste algemeen en heeft nog een marge van ruim 22 minuten op nummer negen, de Tsjech Martin Macik.

Woensdag gaat de tiende etappe van Wadi Ad Dawasir naar Bisha over totaal 760 kilometer. De proef telt 375 kilometers en gaat waarschijnlijk de boeken in als de snelste etappe van deze Dakar Rally. Het grootste gevaar schuilt in de lastige delen van de special waar de navigatie een hoofdrol gaat spelen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS