Formule 1

Stefano Domenicali belooft 'dat Formule 1 coureurs nooit de mond zal snoeren'

Uitgegeven door Frank Korsel • 8 februari 2023 16:00

Kortgeleden kwam de FIA met een nieuwe regel waarin staat dat coureurs niet meer zomaar politieke of persoonlijke statements mogen uit zonder vooraf schriftelijke toestemming te krijgen van het bestuursorgaan. Formule 1-CEO Stefano Domenicali benadrukt dat de Formule 1 nooit een coureur de mond zal snoeren.

Stefano Domenicali

De afgelopen jaren worden politieke kwesties steeds vaker bij de Formule 1 betrokken. Lewis Hamilton strijdt tegen racisme en discriminatie en Sebastian Vettel was erg vocaal over klimaatverandering, LHBT-rechten en andere mensenrechtenkwesties. In 2020 deed de Formule 1 zelf ook vrolijk mee met het politiek maken van de sport door het ‘We Race As One’-initiatief. Dat alles is volgens de Federation International d’Automobile nu verleden tijd.

In de nieuwe regel van de FIA staat dat coureurs eerst schriftelijke toestemming moeten krijgen van de FIA om hun stem te laten horen. Domenicali sprak zich bij The Guardian uit en was kritisch: "De Formule 1 zal nooit iemand de mond snoeren", vertelt de Italiaanse oud-teambaas van Ferrari. "Iedereen wil praten. Daarom is het goed om een platform te hebben waar ze kunnen zeggen wat ze willen. We hebben een enorme kans vanwege de positie van onze sport die steeds meer mondiaal, multicultureel en veelzijdig is."

Domenicali stelt ook dat het niet per se een idee hoeft te zijn vanuit de FIA, maar dat ze het ook opgelegd kunnen krijgen door de Olympische Federatie: Ik weet zeker dat de FIA hetzelfde standpunt zal innemen als de Formule 1, maar de organisatie maakt deel uit van een Olympische federatie. Dus er zijn protocollen waaraan de FIA zich moet houden”, aldus Domenicali.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS