Karting • GK4 Kartseries

Schitterende inhaalrace brengt Xilian Bonne naar podium in GK4 Kart Series: “Mooiste dag van mijn leven”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2022 06:53 • Print artikel

EINDHOVEN – Na de eerste race van de GK4 Kart Series op De Landsard in Eindhoven zag het er niet naar uit dat Xilian Bonne met een beker naar huis zou gaan. De 15-jarige karter uit Hulst viel in de eerste race van IAME X30 Senior Nationaal uit en moest de tweede race achteraan starten. In de finale kreeg de karter van Team De Feyter Karting het voor elkaar om van P17 helemaal naar voren te komen en als derde over de finish te komen. En dat in zeer lastige omstandigheden, want het regende veelvuldig.

Xilian Bonne

Een fantastisch gevoel voor de in België geboren Xilian die nu ruim 7 jaar aan het karten is. “Het is allemaal begonnen toen ik 8 jaar oud was. Samen met mijn papa gingen we karten, indoor in Eeklo. Als je daar nu op terugkijkt, ging het niet snel, maar voor een 8-jarige voelt dat wel heel snel. Mij papa was veel te snel voor mij. Toen ik een jaar of 12 was, kon ik hem eindelijk voorbij. Daarna zijn we gaan huurkarten en dat wilde ik natuurlijk veel vaker. Ik volg de autosport al langer, niet zo zeer Formule 1, maar meer Formule 2. Natuurlijk volg je de verrichtingen van Max Verstappen. Net als Max ben ik ook in België geboren. Max is ook een beetje Belg, omdat hij in Hasselt geboren is.”

Na het huurkarten op indoorbanen volgde de stap naar buiten. “Mijn eerste keer buiten was in Genk. Meteen in de eerste bocht ben ik al gespind, maar ik vond het geweldig. Nog diezelfde dag zijn we in de tent van Team DFK geweest om te vragen wat het zou kosten om te gaan karten. Een week later hebben we een kart gekocht, een Honda 9PK. Twee seizoenen heb ik bij de GK4 Kart Series in de Formula Honda 9PK gereden en dit is mijn eerste seizoen in de X30 Senior Nationaal.”

Xilian luistert zijn eerste seizoen bij de senioren op met een fraaie podiumplaats. “De kwalificatie ging niet slecht met de zesde tijd, maar ik maakte een paar domme fouten. Ik kwam twee tienden te kort en dat had echt beter gekund. Het was pas mijn tweede keer in Eindhoven en dat op een baan die half droog, half nat was. De baan van De Landsard is wel leuk. Bocht 2 en 4 zijn leuk en de chicane ook met de hoge kerbs. Het is oppassen dat je daar niet je chassis kapot rijdt.”

Xilian Bonne

De eerste race verliep dramatisch voor Xilian. “Het begon nog goed, want ik lag even op de tweede plaats, maar toen viel mijn motor stil en lag ik eruit. Daardoor moest ik de tweede race als laatste starten. In die race ben ik van P23 naar P12 gereden, wat betekende dat ik in de finale vanaf P17 moest starten. Dat werd een geweldige inhaalrace. Ik kon de ene na de andere kart inhalen en ik kwam als derde over de finish. Echt geweldig, niet normaal.”

Voor de toekomst hoopt Xilian de stap naar de autosport te maken. “Ik zou heel graag Formule 4 gaan rijden. Dan moeten we wel het financiële aspect goed geregeld krijgen. We zijn nog op zoek naar sponsoren. Nederland heeft met Van Amersfoort Racing en MP Motorsport goede teams in de Formule-klassen. Bij VAR is Max Verstappen groot geworden, MP heeft Richard Verschoor die het nu goed doet in de Formule 2. Als ik binnen één of twee jaar in de Formule 4 zou geraken, zou ik echt extreem blij zijn. Het ultieme doel is voor mij niet de Formule 1, dat is budgettechnisch echt heel erg moeilijk, maar wellicht kan ik ooit in de Porsche Supercup rijden.”

Xilian Bonne wil graag monteur Danny de Smet bedanken, het team van De Feyter Karting en zijn vader en moeder voor de ondersteuning.

Xilian zoekt nog wat extra hulp om te kunnen groeien in de kartwereld. Als er iemand interesse heeft in het volgen van Xilian gelieve te reageren op: xilianbonne@gmail.com

Met dank aan:

BSX transport bvba uit Verrebroek
Garage van den Keybus uit Belsele

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS