Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule 4

Schitterend autosportdebuut Dilano van 't Hoff: 2 zeges in Formule 4 en leider in kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 januari 2021 16:53

DUBAI - Na een succesvolle loopbaan in de top van het Europese karten heeft Dilano van ’t Hoff een verpletterende indruk gemaakt bij zijn debuut in de Formule 4. De zestienjarige coureur uit Dordrecht won tijdens de eerste ronde van het UAE-kampioenschap in Dubai twee van de vier races en eindigde ook een keer op P2. Dilano gaat nu aan kop van het UAE-kampioenschap.

podium Dilano van 't Hoff

Terugblikkend concludeerde Dilano dat hij een subliem racedebuut had beleefd in de autosport. “Het was een droomstart”, zei de talentvolle coureur uitgelaten in gesprek met RaceXpress.nl. “Twee podiumplaatsen en eerste in de stand van het kampioenschap. Ik denk dat het niet beter had kunnen gaan.”

Altijd supersnel geweest in de karts met WJS Racing en Forza Racing toonde hij zich ook direct snel in een single-seater. “Bij de laatste drie tests voelde ik me aangepast aan de formule-auto. Dat voelde ik al bij de training in Dubai. Elke sessie was ik wel snel. Dat had ik niet verwacht.”

Dilano komt in het UAE F4-kampioenschap uit voor het topteam Xcel Motorsport uit Dubai. Een sublieme keuze, weet hij. “Het team is heel professioneel. Ik ben blij dat ik daar kan rijden. Het zijn heel goede mensen die er werken, ze leggen alles goed uit, ik pas goed in het team. Dat was ook zo bij Engelse Forza, mijn laatste team in het karten.”

Tijdens zijn weekeinde op het circuit van Dubai kende Dilano een kickstart door in de kwalificatie direct de poleposition voor zich op te eisen. De kwalificatie was niettemin een uitdaging. “Om de banden te sparen had ik maar drie rondjes om een snelle tijd neer te zetten. Ik reed twee keer een opwarmronde, en daarna een snelle tijd. Dat was spannend.”

Dilano van T Hoff F4 UAE

De snelheid die hij in de kwalificatie aan de dag legde was de opmaat naar indrukwekkende races die werden verreden in het voorprogramma van de 24H Dubai. Daarin snelde hij naar twee overwinningen, P2 en P4. Het was een perfect debuut, op de mindere start van race één na, een schoonheidsfoutje. “Het was wel een hachelijk moment”, bikte Dilano terug, die terugviel buiten de top tien, maar een ijzersterke inhaalslag aan de dag legde. Met als resultaat een podiumplek. “Maar daarna heb ik me goed hersteld. Ik was snel, maar meer dan P2 zat er in die race niet in.”

In race 2 had hij bij de start iemand achter zich op nieuwe banden waardoor het talent uit Zuid-Holland in de eerste meters moest verdedigen. “Maar hij was hard aan het pushen en ik was banden aan het sparen. Daarna kon ik weglopen en winnen. Ik was hartstikke blij natuurlijk.”

Dilano van 't Hoff wint F4

De derde race, die Dilano net als de eerste twee races van poleposition mocht beginnen, ging ook uitstekend. “Iemand achter me had een goede start en kwam me voorbij. Ik heb die rijder in bocht 7 gelijk weer teruggepakt. Toen kon ik weglopen en heb ik de race gewonnen. Het was een mooie race.”

Race 4 werd gekenmerkt door een reversed grid voor de top 8. Omdat Dilano de derde race had gewonnen, moest hij nu op P8 starten. “Ik had er zin. Ik rukte snel op naar voren, maar toen kwam er een safety car. Jammer, ik had misschien nog de derde plek kunnen pakken.” Nu zat dat er even niet in en finishte hij uiteindelijk als vierde.

"Ik blijf nu nog een dag in Dubai. En ga ik ook nog op de simulator om het Yas Marina circuit in Abu Dhabi te leren kennen en maandag gaan we daar naartoe voor de volgende ronde van het kampioenschap.”

Dilano bedankt Team Xcel Motorsport, zijn oude kartteam Forza en zijn vader Alex.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS