Karting • Karting Diversen

Sam van Voskuilen opnieuw razendsnel, en deze keer P1!: "Het geeft een fijn gevoel om te winnen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 juni 2020 19:45 • Print artikel

STRIJEN – Na drie maanden stilzitten door corona voelt racen als een bevrijding. Ook voor Sam van Voskuilen. Nadat hij eerder tweede werd, liet hij zien dat hij ook snel genoeg is om te winnen. En hoe! De dertienjarige karter uit Rotterdam Hillegersberg finishte in de IAME X30 Junioren-klasse als eerste dankzij drie welverdiende en zeer overtuigende manchezeges.

Sam van Voskuilen iame X30 junioren van polepositie naar zege

Makkelijk was het zeker niet geweest, erkende Sam na afloop. “Het was spannend en leuk. Het zat dicht op elkaar.” Dat de rijder van topteam WJS Racing snel zou zijn, werd al gauw duidelijk. “Bij de trainingen was ik de hele tijd de snelste.”

“Hij kreeg het niet voor niets, maar Sam heeft in alle races heel sterk gereden”, zei teambaas Willem-Jan Schoots van WJS Racing. “Zijn teamgenootje Senna van Soelen zat echt op zijn bumper. Maar het is lastig inhalen hier en Sam heeft geen fouten gemaakt.”

Bovendien kende Sam de baan op zijn duimpje. “Vorig jaar ben ik al eens clubkampioen geworden.” Zijn tweede plaats tijdens de eerste clubwedstrijd sinds het coronavirus bewees overigens al dat hij niets aan snelheid heeft ingeboet. Maar nu ging het dus nog beter. “Ik heb de kart tijdens de kwalificatie op poleposition gezet. Dat maakte een groot verschil, want op deze baan is het best moeilijk om in te halen.”

En daar profiteerde het Rotterdamse karttalent direct van tijdens de eerste race van het weekeinde. Hij ging daarin uitstekend van start, maar tegen het einde van de race begon zijn motor te sputteren en kon hij nog moeilijk wegkomen. Niettemin behield Sam knap zijn koppositie.

Sam van Voskuilen

Daarna reed hij in race twee en drie zonder problemen naar de overwinning. Dat hij zo dominant de dagzege opeiste, had hem uiteindelijk niet echt meer verbaasd. “Als je de kart hier op pole zet, heb je meer kans om te winnen”, legde hij uit. “Het geeft een fijn gevoel om te winnen.”

Nu de kartwedstrijden langzamerhand weer van start gaan, kan hij uitkijken naar de landelijke en zelfs internationale wedstrijden. Normaal gesproken rijdt Sam dit jaar nog het NK IAME en het Benelux-kampioenschap. “En we gaan ook naar het EK, dat wordt mijn eerste keer.”

WJS Racing

Maar voordat hij die wedstrijden gaat rijden, zal hij eerst nog een clubwedstrijd op de baan van Strijen rijden. Trouwens, waar hij kan racen, maakt Sam niet zoveel uit, als hij maar kan rijden. Want na drie maanden stilzitten door corona voelt racen als een bevrijding.

De coronacrisis was dan ook een echt vervelende periode, vond Sam. “Ik heb een beetje gesport, maar verder niet heel veel kunnen doen. Ik heb vooral aan mijn schoolwerk gezeten. Daarom is het ook zo fijn nu weer te kunnen racen!”

Sam van Voskuilen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Bol & Van Voskuilen Advocaten.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS