Karting • GK4 Kartseries

Sacha van ’t Pad Bosch wint IAME Series Benelux op Spa-Francorchamps: "Mooiste overwinning van het seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juli 2019 12:50

SPA – Dat hij een talent is, was al genoegzaam bekend en karter Sacha van ’t Pad Bosch onderstreepte die status zondag nog maar eens. Op de kartbaan van Spa-Francorchamps won hij de IAME X30 Mini Parilla-klasse tijdens de derde ronde van de IAME Series Benelux. De pas negenjarige rijder uit Nijkerk was na afloop een beetje beduusd over zijn prestatie, maar ook reuzetrots.

Sacha van ’t Pad Bosch wint IAME Series Benelux op Spa-Francorchamps

“Dit is mijn mooiste overwinning van het seizoen”, zei Sacha blij na de finale op het zonovergoten kartcircuit van Spa. Het was alweer zijn derde zege. Bovendien was het al zijn achtste podiumplaats van 2019. “Ik heb de finale met een voorsprong gewonnen, superfijn. Ik ben hier heel blij mee. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen.”

Het Benelux-kampioenschap is een zeer sterk bezet internationaal kampioenschap. Dat Sacha erin slaagde te winnen tussen toppers uit voornamelijk Engeland, Nederland en België, zei veel over zijn potentie als karter. Het zei ook dat hij met zijn nieuwe team en zijn nieuwe Kart Republic-kart een goede keuze heeft gemaakt. Daar werkt hij nu samen met zijn nieuwe trainer Bas Harting.

Tijdens de trainingen bewees Sacha overigens al dat hij de forse concurrentie aankon op het fraaie circuit in de Belgische Ardennen. “De afstelling kon nog wel wat beter, maar we hadden alles goed toe de kwalificatie begon.”

De talentvolle Gelderlander pakte brutaal de poleposition en daarmee had hij een solide basis gelegd voor de twee heats voorafgaand aan de finale. Dat hij echt snel was, bewees zijn snelste kwalificatieronde wel. Daarin was hij bijna drie tiende van een seconde los van de nummer twee. “Daar was ik echt blij mee. Maar het is altijd afwachten hoe het in de race zal gaan.”

Op zich ging die eerste heat uitstekend. Hij pakte kopstart en daarna ging Sacha ervandoor. Later werd hij toch nog ingehaald. “Dat was een beetje mijn eigen fout”, bekende hij. “Ik keek heel veel achterom en toen kwam Dylan (Visser, red.) me voorbij.” Daarna volgden nog een aantal rijders waardoor hij ineens op de zesde plek reed. Sacha zette meteen keihard de achtervolging in en in no time reed hij weer op de tweede plaats. Uiteraard probeerde hij ook nog de koppositie te pakken, maar dat bleek net te moeilijk. “Dylan was al te ver weg om hem nog in te halen.”

Tijdens de tweede heat ging het al een stuk beter. Sacha reed bij de start opnieuw weg bij de rest, keek niet meer zo vaak om en reed linea recta naar de overwinning. “Daar was ik echt heel blij mee”, was zijn logische reactie.

In de finale moest hij nog één keer laten zien hoe snel hij is. Van poleposition gestart, stormde hij samen met Dylan Visser na de start op de eerste bocht af. Daar won hij de race feitelijk al. “Ik zette iets meer door dan Dylan. Ik remde hem uit en toen reed ik van hem weg. Achter me begonnen ze te knokken en toen kon ik een gaatje slaan. Daarna heb ik niet meer achteromgekeken.”

Sacha en familie blij met zege

Dat hij in Spa zo sterk reed, kwam deels doordat hij een week eerder de derde ronde van de WSK Euro Series had gereden. In die internationale topcompetitie in Italië had hij voor het eerst de finale gehaald. “Ik heb daar superveel geleerd. Het niveau is daar heel erg hoog. Nog hoger dan in het Benelux-kampioenschap. Er doen daar ook nog meer rijders mee, dat maakt het nog moeilijker.”

Sacha’s volgende race is de derde ronde van de KNAF Cup. Die wordt in het weekeinde van 20 en 21 juli gehouden op het circuit van Genk in België. Bekend terrein voor Sacha waar hij doorgaans heel snel is. “Ik hoop natuurlijk dat ik daar weer eerste kan worden!”

Sacha van ’t Pad Bosch bedankt Bas Harting, Vincent Slijkoord voor de ondersteuning. Verder bedankt hij zijn vader en moeder, zijn personal trainer Ronald Kraaijenbrink en al zijn sponsoren die het mogelijk maken dat hij zijn sport kan beoefenen.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS