Autosport Internationaal Toerwagens • Supercars

SPECIAL: Automobili Lamborghini 2022: een recordjaar

Uitgegeven door Deni Volkers • 16 januari 2023 09:01

Sant'Agata Bolognese - Voor Automobili Lamborghini was het afgelopen jaar vol mijlpalen en onderscheidingen die de gestage groei van het bedrijf markeren: het resultaat van een routekaart en een strategie die, zoals uit de laatste cijfers blijkt, succesvol blijken te zijn. Het bedrijf uit Sant'Agata Bolognese zet zijn groeipad voort en bereikt opnieuw een verkooprecord met meer dan 9.000 auto's

Lamborghini

Lamborghini blijft positieve trends bevestigen na de onvermijdelijke impact van de pandemie die bijna elke sector heeft getroffen. De afgelopen twee jaar heeft het bedrijf zijn indrukwekkende groei voortgezet, niet alleen in termen van verkoop, maar ook door de onderscheidingen en certificeringen die het bedrijf heeft ontvangen en waaruit de inzet van Lamborghini blijkt voor de verschillende contexten waarin het actief is, van duurzaamheid tot human resources.

Lamborghini

In termen van aantallen blijft Automobili Lamborghini records breken en zag ook voor 2022 de beste verkoopcijfers ooit. Het bedrijf leverde namelijk wereldwijd 9.233 auto's af, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Stephan Winkelmann, voorzitter en CEO van Automobili Lamborghini, merkte op: "Onze trend van groei en ontwikkeling zet door, en dit toont aan dat onze richting goed is en onze keuzes op het juiste spoor zitten. Dit is het product van goed gedefinieerde collectieve beoordelingen die consistente en concrete resultaten kunnen opleveren. We zijn erin geslaagd een buitengewone orderportefeuille zorgvuldig en nauwgezet te beheren, waarbij we een duidelijke strategie hebben gevolgd met als hoofddoel de gecontroleerde groei te handhaven om de exclusiviteit van ons merk te beschermen. 2023 wordt een jaar van uitdagingen en veranderingen die we aankunnen door onszelf altijd te overtreffen. We hebben nu de mogelijkheid om ons te richten op onze volgende doelstellingen, ook dankzij een wachtlijst van 18 maanden, waardoor we met vertrouwen naar de toekomst en de komende doelen kunnen kijken."

Lamborghini

Een verdere versnelling van dit traject vindt plaats in 2023, wanneer de eerste hybride auto's worden geproduceerd en Lamborghini de tweede fase ingaat van ons Direzione Cor Tauri programma: een strategische routekaart die in 2021 wordt onthuld en waarbij de hoogste investering ooit in de geschiedenis van het bedrijf (1,8 miljard euro over vijf jaar) de hybride overgang en vervolgens de overgang naar volledig elektrische voertuigen oplevert.

In alle macroregio's was het teken duidelijk positief, met een homogene en consistente verdeling, waarbij Azië +14% noteerde, gevolgd door Amerika met +10% en ten slotte EMEA met +7% ten opzichte van 2021. Op bijna alle belangrijke markten brak de verkoop alle records. Dit was ook te danken aan de grote reputatie die het merk internationaal geniet, met een toename van het aantal dealers van 173 naar 180 in slechts één jaar en met een aanwezigheid in 53 verschillende landen.

Lamborghini

De Verenigde Staten blijven op de eerste plaats staan (2.721 afgeleverde auto's, een stijging van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar), gevolgd door het Chinese vasteland, Hongkong en Macau (1.018 afgeleverde auto's, een stijging van 9% ten opzichte van het voorgaande jaar), Duitsland (808 afgeleverde auto's, een stijging van 14% ten opzichte van het voorgaande jaar), het Verenigd Koninkrijk (650 afgeleverde auto's, een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar) en Japan (546 afgeleverde auto's, een stijging van 22% ten opzichte van het voorgaande jaar).

Wat de modellen betreft, wordt het succes van de Urus[1] Super SUV bevestigd (5.367 geleverde eenheden, een stijging van 7% ten opzichte van 2021), gevolgd door een indrukwekkende stijging van de Huracán[2] (3.113 geleverde eenheden, een stijging van 20% ten opzichte van 2021) en de Aventador[3] met 753 geleverde eenheden, die in september 2022 het einde van zijn productie bereikt.

Lamborghini

Op productgebied was 2022 een jaar vol nieuws, te beginnen met de lancering van de Huracán Tecnica in april, die het expertiseniveau van Lamborghini op het gebied van design en engineering consolideert. De achterwielaangedreven auto met V10-motor vat het plezier en de rijdynamiek van een Huracán STO samen in een nieuw, slanker uiterlijk dat geschikt is voor dagelijks gebruik, met de toevoeging van aerodynamische verbeteringen die de prestaties, de stabiliteit en het gebruiksgemak op zowel de weg als het circuit moeten verbeteren. In november werd opnieuw een V10 onthuld: de Huracán Sterrato, de eerste supersportwagen die is ontworpen om het ultieme rijplezier te bieden buiten de conventionele wegen op losse ondergrond, in een volstrekt unieke combinatie.

Vorig jaar was ook een heel belangrijk jaar voor de Urus Super SUV, met de intrede van twee gloednieuwe modellen. Tijdens The Quail, A Motorsports Gathering event in Californië in augustus, onthulde Automobili Lamborghini de volledig nieuwe Urus Performante, die sportiviteit en prestaties benadrukt door te focussen op een design dat zijn ongelooflijke capaciteiten op de weg, op het circuit en op losse ondergronden laat zien. De nieuwe Super SUV heeft een vermogen van 666 pk en een gewichtsvermindering van 47 kg, waardoor hij de beste gewicht/vermogen-verhouding in zijn klasse heeft van 3,2. De Urus Performante brak ook het record voor een productie-SUV op het Pikes Peak International Hill Climb-circuit en zette de beste tijd ooit neer met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 3,3 seconden en een remweg van 100 tot 0 km/u van 32,9 m. In september 2022 bracht Automobili Lamborghini de Urus S op de markt, de nieuwste opvolger van de Urus. De Urus S biedt meer vermogen in combinatie met een ongekende veelzijdigheid en design en consolideert het Super SUV-concept in het segment van luxe auto's. Zijn twin-turbo V8-motor levert een vermogen van 666 pk[4] en is daarmee gelijk aan dat van de Performante, maar introduceert specifieke verfijningen in het ontwerp, met een aanzienlijke toename van opties op het gebied van kleuren en afwerkingen voor wielen, stijlpakketten en interieur- en exterieurdetails.

Lamborghini

Het afgelopen jaar was ook een periode van groot succes wat betreft de prijzen die het Huis van Sant'Agata ontving. Enkele van de belangrijkste erkenningen hebben betrekking op werknemers en HR-activiteiten, zoals de Italië Top Employer, ontvangen voor het negende jaar op rij en een bewijs van de beste #corporate welfare praktijken die al jaren worden bevorderd door mensen in het centrum van het bedrijf te plaatsen. Op het gebied van human resources kwam een andere erkenning van de IDEM-certificering, als eerste bedrijf in de autosector in Italië gecertificeerd voor zijn inzet voor gendergelijkheid. In november 2022 vernieuwde het bedrijf ook zijn DESI-project (Dual Education System Italy), dat nu aan zijn vijfde jaar bezig is en bedoeld is om jonge studenten op te leiden met als doel hen te ontwikkelen tot gekwalificeerde technici voor het technologiedistrict Motor Valley en Lamborghini zelf. Deelnemende studenten krijgen de kans om hooggekwalificeerde en innovatieve technische en professionele vaardigheden te verwerven en een vijfjarig beroepsonderwijsdiploma te behalen dankzij de gecombineerde aanpak van theoretische lessen in de klas en leerervaringen in het bedrijf.

Automobili Lamborghini had ook de grote voldoening voor het tweede jaar op rij de "Green Star Award" te hebben ontvangen, die de inzet van het bedrijf voor duurzaamheid erkent.

In het licht van de vele initiatieven, investeringen en inspanningen die het bedrijf dagelijks in praktijk brengt om de kwaliteit van de planeet te verbeteren, wordt het met deze prijs erkend als een van de meest duurzame bedrijven in Italië.

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

Lamborghini

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS